Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bloomberg és Warren komoly döntés előtt áll

Ez a cikk több mint 4 éves.

A szuperkedden szavazó 14 államból Bloomberg kb. hatban, Warren pedig eddigi állás szerint 3-ban lépi át a 15 százalékos életképességi küszöböt, vagyis csak ezekben juthatnak delegáltakhoz. Elizabeth Warren ráadásul csak harmadikként végzett saját államában, Massachusettsben, Joe Biden és Bernie Sanders mögött.

Ezek fényében mindkét jelöltnek fontos döntés előtt áll: akarj-e folytatni a megmérettetést úgy, hogy szinte minden esély elveszett az elnökjelöltség megszerzésére.

Michael Bloomberg november óta közel félmilliárd dollárt költött saját vagyonából – a többi jelölt kampányköltségeinek sokszorosát – ám úgy tűnik, a pénz önmagában nem volt elegendő. A milliárdos oligarchát a szerencse sem pártolta, hiszen épp akkor szállt be a versenybe, amikor Joe Biden kampánya látványos lendületet vett.

A centrista szavazatokra lövő Bloomberg így most már csak Biden elől vesz el szavazatokat, amivel épp hátráltatja deklarált célját, Sanders megállítását. Az este folyamán kampánystábja jelezte, átgondolja pályáját és szerdán bejelentést tesz a folytatásról.

Hasonló a helyzet Warrennel, ő viszont Sanders kampánya elől szívja el a levegőt. Szüperkedd esti beszédében Warren a folytatásról beszélt, és a támogatóknak kiküldött adománygyűjtő levele is azt sugallja, nem tervez visszalépni.