Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A republikánusok is előválasztottak Alabamában, Trump volt igazságügyi minisztere visszatérne a Szenátusba

Ez a cikk több mint 4 éves.

Miközben a szuperkedd idén elsősorban a demokratákról szólt, Alabama államban a republikánusok is előválasztást tartottak, hogy eldöntsék, kit indítanak az őszi szenátusi választásokon. A dolog pikantériáját az adja, hogy a republikánusok az ultrakonzervatív államban azt a jelöltet keresik, aki legyőzheti a hivatalban lévő demokrata szenátort, Doug Jonest.

A déli államban legutóbb 2014-ben volt szenátusi választás, ahol az először 1997-ben hivatalba lépő Jeff Sessions a szavazatok 97.5%-ával, ellenjelölt nélkül került megválasztásra egy újbóli hatéves ciklusra. Ám a Donald Trumpot az elsők között támogató Sessions 2017 februárjában lemondott a posztjáról, hogy igazságügyi miniszterként szolgáljon a Trump-kormányban. Ám nem maradhatott sokáig új pozíciójában, még az év novemberében lemondásra kényszerült, mivel elvesztette az elnök támogatását, legfőképpen azért, mert miután kiderült, hogy érintett az orosz választási befolyással kapcsolatos botrányban, kivonta magát az üggyel foglalkozó minisztériumi vizsgálat lebonyolításából, Trump pedig ezt árulásként értékelte.

Sessions szenátusi helyét Luther Strange alabamai államügyész örökölte meg, aki a 2017 őszére időzített időközi választáson befutónak ígérkezett. Ám a republikánus előválasztáson alulmaradt Roy Moore-ral szemben, így nem válhatott a pártja jelöltjévé. A Trump szövetségesének számító Strange vereségét akkoriban sokan a Trumpot érő első komolyabb pofonként értékelték.

Roy Moore szintúgy jó esélyekkel indult, egészen addig, amíg gyermekmolesztálási botrányba nem keveredett, miután kiderült, hogy a harmincas éveiben több kiskorúval is folytatott szexuális kapcsolatot. A botrány megrázta Alabamát, a republikánus pártvezetők elfordultak a saját jelöltjüktől, így pedig végül az esélytelenek nyugalmával induló demokrata Doug Jones lett az állam új szenátora.

Jones kemény választás elé néz novemberben, főleg mivel Jeff Sessions bejelentette, hogy vissza kívánja szerezni a régi szenátusi székét. Ám a korábban népszerű Sessions-nek egyelőre nem jött össze a jelöltség: a szavazatok 32 százalékával az élen végzett ugyan, de mivel kemény kihívókat kapott Tommy Tuberville egykori futballedző és Bradley Bryney kongresszusi képviselő személyében, nem tudta megszerezni a szavazatok többséget, így második fordulóra lesz szükség. A választás már csak azért is ígérkezik izgalmasnak, mert amennyibe a hivatalban lévő Doug Jones vereséget szenved, igencsak nehézzé válik a demokratáknak, hogy visszaszerezzék a Szenátust, ahol 2015 óta ellenzékben politizálnak.