Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A mai eredmények nem perdöntőek a demokraták Trumppal szembeni esélyeit illetően

Ez a cikk több mint 4 éves.

Bár a szuperkedd kétségtelenül fontos mérföldkő a Demokrata Párt előválasztási folyamatában, ugyanakkor nem árt kontextusba helyezni a mai eredményeket. Az tény, hogy az a jelölt, aki jól szerepel az egyszerre 14 államban zajló megmérettetésen, az jó esélyekkel indul a pártja jelöltségének megszerzéséért a július 13. és 16 között esedékes wisconsini Milwaukee-ban tartandó demokrata jelölőgyűlésen, mivel ma kerül kiosztásra a 3979 delegált közül 1357. Azonban a mai eredmények önmagukban relatíve keveset árulnak el a két jelölt elnökválasztási esélyeiről, mivel a 14 előválasztás nagy része olyan államokban zajlik, ahol novemberben nem számíthatunk szoros küzdelemre.

Kezdésnek mindjárt itt van Kalifornia a maga 415 delegáltjával, ahol az elmúlt lassan több évtized választásait látva tulajdonképpen mindegy, hogyan szerepel a jelöltséget megszerző jelölt, mivel az USA legnépesebb állama szinte minden kétséget kizárólag a demokratákra fog szavazni novemberben. A másik oldalt pedig ott van az az Alabama, Arkansas, Tennessee, ahol bár Joe Biden lesz a befutó, de a novemberi elnökválasztáson Trumpnak áll a zászló, legutóbb ugyanis a déli származású Jimmy Carter illetve az arkansas-i kormányzóként tennessee-i alelnökjelölttel induló Bill Clinton rúgott labdába a demokraták közül ezekben a konzervatív államokban.

Valójában három olyan állam van a 14 közül, ahol az elnökválasztáson szoros küzdelemre számíthatunk, így tehát meghatározó lehet, ki nyerni az előválasztást: Texas, Észak-Karolina illetve Minnesota. A két előbbi déli állam ugyan hagyományosan a republikánusokhoz húz, de az elmúlt években szoros küzdelmeknek lehettünk itt tanúi, Trump kifejezetten gyenge eredményekkel kerekedett felült Hillary Clintonon 2016-ban, köszönhetően az általában a demokratákat támogató afro-amerikai és spanyolajkú szavazók nagy számának. Minnesota pedig bár 1976 óta megszakítás nélkül a demokrata elnökjelölteket támogatja (ezzel csúcstartó), de négy éve Trump kifejezetten szoros versenyben maradt alul, a közép-nyugati állam 10 elektora pedig még fontos lehet egy szoros novemberi megmérettetés esetében. Így Bernie Sanders vagy Joe Biden választási esélyeiről a mai eredmények alapján talán ebben a három elektorban gazdag államból érkező eredmények alapján tudhatjuk meg a legtöbbet.