Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szabó Tímea: A rabszolgatörvény Orbán Viktor középkori válasza a munkaerőhiányra

Ez a cikk több mint 4 éves.

Szabó Tímea az emberi jogok világnapja alkalmából felsorolta a Fidesz-KDNP néhány idei intézkedését:

  • Orbán Viktor bevezette a rabszolgatörvényt: „Ez volt a középkori válasz a munkaerőhiányra” – mondta Szabó.
  • A demográfiai mutató is katasztrofálisan alakul: 2019 első félévében 3 százalékkal kevesebb gyerek született, mint egy évvel korábban, és eközben a milliárdos családbarát plakátokra olyan reklámarcot tesznek, aki pornófilmekhez szervezett be szereplőket. „Mi ez az Önök beteges vonzalma a pornóhoz?” – kérdezte Szabó Tímea, felemlegetve a Borkai-ügyet is. „Ez az új keresztényi kormányzás, vagy mi a csuda?”
  • „Pócs János bezárta egy alkalmazottját a kazánba, nem lett következménye.”
  • Bayer Zsolt áron alul bérelt önkormányzati lakását is felemlegette a párbeszédes képviselő.
  • „Tiborcz István ellopott 13 milliárd forintot, amit nekünk kell visszafizetni” – elevenítette fel az Elios-ügyet és annak utóéletét, hozzátéve, hogy Tiborcz jelenleg a 32. leggazdagabb magyar.
  • „Cserébe 3000 családot lakoltattak ki, köztük idős, beteg embereket, és rákos gyermekeiket nevelő szülőket.”
  • Évente 46 ezren halnak meg gyógyítható betegségekben – emlékeztetett Szabó Tímea az OECD legfrissebb jelentésére, és arra, hogy a TB-rendszert épp ma úgy alakítják majd át egy törvénymódosítással, hogy az épp a szegényebbeket sújtja majd.
  • „A fóti fogyatékos gyerekeket kipaterolják, hogy Mészáros építkezhessen” – erre a kijelentésre a fideszes képviselők hangosan kiabálni kezdtek.
  • „Szétverték az MTA kutatóhálózatát, és most erre készülnek a színházakkal is” – folytatta a sort Szabó.
  • Felemlegette Polt Péter újbóli 9 éves kinevezését legfőbb ügyésszé, ahogy azt is, hogy Domokos László ÁSZ-elnök fizetése 4 millió forintra emelkedett, miközben egy pedagógus még mindig minősíthetetlenül keveset keres.
  • Szabó Tímea szóvá tette azt is, hogy Gulyás Gergely szerint Greta Thunberg egy „beteg kisgyerek” – tegyük hozzá, ezért a kijelentésért Gulyás utóbb elnézést kért.
  • Végezetül Szabó Tímea is szájzártörvénynek nevezte a házszabály azon módosítását, amely tovább szűkíti majd az ellenzéki képviselők mozgásterét az Országgyűlésben.

„Szép lista, nem mondom, és bőven lehetne folytatni” – zárta a felsorolást.

Ezután viszont az ellenzéki eredményeket kezdte sorolni: „Október 13-án felszabadítottuk Budapestet és a vidéki nagyvárosokat. A fővárosban eltörölték a rabszolgatörvényt, kihirdették a klímavészhelyzetet, elfogadták az antikorrupciós csomagot, és ez csak néhány intézkedés, amivel mi egy újra élhető, emberséges és tisztességes országot akarunk teremteni” – fogalmazott Szabó Tímea.

„Keménykedhetnek még egy ideig, lophatnak még egy ideig, de 2022-ben elkergetjük magukat a hatalomból, és visszaadjuk a hatalmat a népnek” – zárta felszólalását.

Szabó Tímeának Dömötör Csaba válaszolt. Az államtitkár szerint Szabó fontos témákat érintett, ezek közül néhányról ő is elmondta, mit gondol. A rabszolgatörvényről például csak annyit: „Emlékszem, mit balhéztak itt össze miatta, de kiderült, hogy amit állítottak, hazugság volt, különben már rég odaláncolták volna magukat a cégekhez”, ami Dömötör szerint csak a törvény elfogadása előtt történt meg.

A bérekre utalva úgy fogalmazott:

„Nem állítom, hogy ott vannak, ahol szeretnénk.”

Ezután viszont felemlegette a szociális dolgozók, pedagógusok, orvosok és mentők béremelését. Az egészségügyről és az oktatásról csak annyit közölt, hogy mindkét ágazatba százmilliárdokkal többet tettek, mint a 2010 előtt kormányon lévő szocialisták.

A képviselőkre vonatkozó szabállyal kapcsolatban azt üzente Szabó Tímeának:

„Ön is azt mondhat majd, amit akar, egy különbség lesz, hogy viselkedniük kell, és nem lesz lehetőségük megakadályozni a döntéshozatalt.”

Ezzel lényegében Dömötör beismerte, hogy a módosítás egyetlen értelme az, hogy a Fidesz-KDNP a jövőben zavartalanul szavazgathasson törvényekről, anélkül, hogy az ellenzéknek lehetősége lenne legalább tiltakozni ez ellen a gyakorlat ellen.

A budapesti történésekkel kapcsolatban Dömötör megjegyezte: „Mindent elmond az, hogy mivel kezdték: megnövelték a pozíciók számát és a fizetéseket, és visszahívták a múlt embereit”, minek kapcsán kitért Vásárhelyi Mária és Bőhm András mellett Vágó Istvánra is (aki egyébként elég régóta a DK politikusa, de Dömötör csak „kvízmesternek” titulálta).

„Legyenek ők is milliomosok, már ha nem lettek azok” – tette hozzá.

Dömötör szerint 2 hónap sem telt el, és az ellenzék „minden lényeges ponton” szembement választási ígéreteivel, vétózzák a fejlesztéseket, stadionstop helyett kórházstopot vezetnek be (amivel a szuperkórházra utalt), a fizetésemelésekkel százmilliókkal terhelik az önkormányzatok költségvetéseit.

„Miért nem váltják át ezt át CT-kre?” – tette fel a költői kérdést.

Dömötör zárásként még beszélt egy kicsit arról, hogy az ünnepek közeledtével biztos leadják majd a tévében a Reszkessetek, betörők! című klasszikust, de az embereknek nem a betörőktől, hanem az ellenzéktől kéne szerinte rettegniük.