Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A hajléktalanság egy súlyos krízishelyzet, amit kezelni kell, de nem büntetéssel”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Budapest, Széll Kálmán tér Kiss Natália, az Utcajogász önkéntese a hajléktalanság büntetése elleni tüntetésen szintén emlékeztetett, december 10-e az emberi jogok világnapja, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának elfogadási napja. Ez utóbbi garantálja az emberi méltósághoz való jogot és a tisztességes eljáráshoz való jogot, Kiss szerint ezek mind sérülnek a hajléktalan embereket vegzáló szabálysértési törvény miatt.

Nagyjából egy éve gyűltünk össze az Alkotmánybíróság előtt – emlékeztetett Kiss -, ott pedig azt kérte a tömeg, hogy az AB képezzen valódi ellensúlyt, „fékezze meg a hatalom ámokfutását”, és semmisítse meg az „embertelen és betarthatatlan” törvényt.  Ez nem így lett.

Az utcajogász önkéntese szerint az alkotmánybírók nem látták be, hogy a hajléktalanság nem választás kérdése, hanem egy súlyos krízishelyzet, amit kezelni kell, nem büntetéssel, hanem megfelelő szociális ellátással.

Az Utcajogász úgy gondolja, hogy állami kötelesség segíteni a rászorultaknak, de ez nem legitimálja, hogy a meglévő szociális intézményrendszer igénybevételére szankciókkal kényszerítsék a fedél nélkül élő embereket.

Kiss beszéde végén ígérte, végsőkig fognak továbbra is küzdeni a törvény ellen, képviselni fogják a szabálysértési eljárás alá vontakat, és számítanak a bíróságokra is, hogy továbbra se adjanak helyt a hajléktalanság miatti vádemeléseknek.