Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

2013 óta összesen 72 millióra büntette Kövér az ellenzéket

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy az előző bejegyzésünkben is írtuk, a parlament mai napirendjén az ún. szájzártörvény is szerepel, amely újabb jogköröket biztosít Kövér Lászlónak az országgyűlési képviselők szankcionálására. Ennek kapcsán a 24.hu most kiszámolta, hogy a büntetési forma 2013-as bevezetése óta a házelnök összesen 72 millió forintra bírságolta az ellenzéki képviselőket.

A T. Ház vezetése összesen 153 alkalommal élt ezzel a lehetőséggel, a legtöbbször Szél Bernadett, korábban LMP-s, most független képviselő szembesült ezzel a szankcióval. Őt összesen 7-szer bírságolták.

A legnagyobb értékű pénzbüntetést azonban nem ő, hanem a Párbeszéd képviselője, Tordai Bence kapta, összesen 2.520.000 forint értékben. Őt a szocialista Tóth Bertalan és Bangóné Borbély Ildikó, majd Szabó Tímea (Párbeszéd), Szél Bernadett és Szabó Szabolcs (független) következnek, mind 2 milliót meghaladó bírsággal.

A 24.hu arra is emlékeztet, az Emberi Jogok Európai Bírósága 2016-ban jogerősen elmarasztalta az Országgyűlés vezetését az ilyen szankciók miatt, amely az EJEB szerint a képviselők véleménynyilvánítási jogát csorbítja.

 

Címlapkép: Tordai Bence Facebook-oldala