Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Baranyi Krisztina jelezte: 10 perccel a szavazás előtt kapta kézhez a bizottsági tagokról szóló előterjesztést

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy azt az előbb mi is megírtuk: a főváros ellenzéki többségű közgyűlése javaslatot tett a bizottságok külsős póttagjaira, nem nagy meglepetésre valamennyien az ellenzéki pártok színeiben bejutott tagok közül kerültek ki (leginkább azért, mert a Fidesz-frakció nem javasolt tagokat saját soraiból).

Ami ennél érdekesebb: Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere sem kapott helyet egyik bizottságban sem.

A Facebookon az imént úgy fogalmazott:

„A Fővárosi Közgyűlés egyetlen bizottságában sem fogok dolgozni, mert a most Budapestet vezető pártok nem tartottak érdemesnek erre polgármesterként, közgyűlési tagként.”

Baranyi emellett felhívta a figyelmet arra, hogy Pál Tibor, „akit Ferencváros polgárai közel 30 év után kiszavaztak a város vezetéséből”, a Költségvetési Bizottság tagja lett.

Baranyi végül nem szavazott a pozíciókról szóló előterjesztésekről. Mint fogalmazott:

„Mindezt természetesen tudomásul vettem, de a pozíciókról szóló előterjesztéseket nem tudtam megszavazni, hiszen 10 perccel ezek tárgyalása előtt kaptam kézhez őket és ily módon szembesültem ezzel a helyzettel.

Van ami nem változik.”

Pál Tiborról korábban azt írtuk, „nagy túlélő”, akinek emlékezetes esetei közt feltétlenül érdemes megemlíteni, hogy 2010-ben gyakorlatilag kigolyózta a polgármesteri székből a Ferencvárost 1990 óta vezető Gegesy Ferencet azzal, hogy esélytelenként is ráindult, így a szavazatok 46 százalékával ülhetett be a székbe a fideszes Bácskai János.

Az ezt követő években a kerületi Fidesz-MSZP összefonódásokról (például a parkolási maffiáról, a kerületi pozícióosztásokról, stb.) a 444 több alkalommal is elképesztő alapossággal számolt be, az ügyekben rendre feltűnt Pál Tibor neve.

Az őszi önkormányzati választásra is nagy lendülettel készült, először egy elég szép vezércsellel sikerült az ellenzéki pártokat beterelnie egy összefogás-szerűségbe, Jancsó Andrea mögé anélkül, hogy erről előtte bárkit tájékoztatott volna hivatalosan (miközben Baranyi Krisztina már jóval korábban jelezte, hogy indul a választáson). Ezután talán nem is meglepő, hogy a kerületi előválasztást fölényesen nyerő Baranyi többször is tiltakozott az ellen, hogy Pált a szocialisták bármilyen módon megpróbálják benyomni a közgyűlésbe, erre igyekezett garanciákat is szerezni. Az egyik ilyen feltétel lett volna, hogy az ellenzéki együttműködésben résztvevők semmilyen tisztségre nem jelölnek olyan személyt,

„aki szavazatival korábban a Fidesz vagy a fideszes kerületvezetés politikai céljait, elfogadottságát vagy támogatottságát erősítette.”

Ám Pál csak rákerült a kompenzációs listára. Végül a helyi választópolgárokon múlt, hogy nem került be a közgyűlésbe: a kerületben az ellenzéknek a 12 egyéni kerületből legalább 11-et be kellett zsebelnie ahhoz, hogy a parkolási botrányban álláspontja szerint gyanúba keveredő képviselő ne ülhessen be a képviselő testületbe a választás után. És így is történt – Pál 1990 óta először nem képviselő a Ferencvárosban.

Helyette viszont tagja lett a Költségvetési Bizottságnak.

Baranyi Krisztina posztja itt tekinthető meg: