Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ferencvárosban kompenzációs listáról sem jutott be a Baranyi által többször kifogásolt szocialista Pál Tibor a közgyűlésbe

Ez a cikk több mint 4 éves.

Pál Tibor nagy túlélő: 1990 óta képviselő a Ferencvárosban, két ciklusban alpolgármester, 2002 és 2014 között pedig parlamenti képviselő is volt, a Medgyessy-kormányban pedig államtitkár a Belügyminisztériumban.

Emlékezetes esetei közt feltétlenül érdemes megemlíteni, hogy 2010-ben gyakorlatilag kigolyózta a polgármesteri székből a Ferencvárost 1990 óta vezető Gegesy Ferencet azzal, hogy esélytelenként is ráindult, így a szavazatok 46 százalékával ülhetett be a székbe a fideszes Bácskai János.

Az ezt követő években a kerületi Fidesz-MSZP összefonódásokról (például a parkolási maffiáról, a kerületi pozícióosztásokról, stb.) a 444 több alkalommal is elképesztő alapossággal számolt be, az ügyekben rendre feltűnt Pál Tibor neve.

Pál az idei önkormányzati választásra is nagy lendülettel fordult rá: egy egészen ügyes vezércsellel sikerült az ellenzéki pártokat beterelnie egy összefogás-szerűségbe, Jancsó Andrea mögé anélkül, hogy erről előtte bárkit tájékoztatott volna hivatalosan.

Kis szépséghibája volt a történetnek, hogy Baranyi Krisztina független jelöltként már jóval korábban jelezte, hogy indul a választáson.

Jancsó Andrea végül a Momentum színeiben mérettette meg magát az előválasztáson, és marad alul Baranyi Krisztinával szemben.

Az ellenzéki pártok és jelöltek közti tárgyalássorozat viszont sok viharos epizódot megélt, a végeredmény pedig nem volt túl biztató: Baranyi Krisztina többször is tiltakozott az ellen, hogy Pál Tibort a szocialisták bármilyen módon megpróbálják benyomni a közgyűlésbe, erre igyekezett garanciákat is szerezni. Az egyik ilyen feltétel lett volna, hogy az ellenzéki együttműködésben résztvevők semmilyen tisztségre nem jelölnek olyan személyt,

„aki szavazatival korábban a Fidesz vagy a fideszes kerületvezetés politikai céljait, elfogadottságát vagy támogatottságát erősítette.”

Csakhogy Pál végül csak rákerült a kompenzációs listára, Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke (aki egyébként elég jó viszont ápol Pállal) az Azonnalinak akkor azt mondta: azzal, hogy Baranyi részt vett az előválasztáson, elfogadta, hogy az ellenzéki pártok maguk döntsék el, kiket tesznek a kompenzációs listára.

„A politika a kompromisszumokról szól, ezt Baranyi Krisztina is megtanulta, és nagyszerű polgármester lesz” – mondta akkor Molnár.

Baranyi Krisztina ezek után is jelezte, hogy heves ellenérzései vannak Pál jelölésével kapcsolatban, és hogy a kerületben az ellenzéknek a 12 egyéni kerületből legalább 11-et be kellene zsebelnie ahhoz, hogy a parkolási botrányban álláspontja szerint gyanúba keveredő képviselő ne ülhessen be a képviselő testületbe a választás után.

Nos, így történt: pontosan 11 egyéni választókerületet hozott az ellenzéki együttműködés, így kompenzációs listáról a Fidesz-KDNP 4, a Ferencvárosi Lokálpatrióta Egyesület 1 képviselőt ültethet be a testületbe.

Pál Tibor pedig 1990 óta először nem képviselő a Ferencvárosban.