Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kétszer annyian hívták a TASZ választási jogi forródrótját, mint a tavaszi EP-választás idején

Ez a cikk több mint 4 éves.

Sok panasz érkezett vidékről szavazatváráslás, szavazószállítás miatt, plakátrongálásokkal kapcsolatban, de technikai jellegű problémákkal is bőven keresték a TASZ-t (Társaság a Szabadságjogokért), mondta a Mércének Szabó Attila, a Választási Jogi Program koordinátora.

A TASZ a kampányidőszakban, és tegnap is egész nap fogadta a különféle visszaélésekkel kapcsolatos kérdéseket, panaszokat direkt erre a célra létrehozott forródrótján. Szabó Attila elmondása szerint ebben a kampányidőszakban összesen 125 hívás érkezett hozzájuk, ezek közül 47 csak tegnap, vagyis a választás napján.

A TASZ választási csalásokkal foglalkozó forródrótja még péntek délutánig elérhető a 06 30 757 2055-ös számon. A [email protected] e-mail címen pedig folyamatosan várják az észrevételeket.

Kétszer annyian fordultak a TASZ-hoz most, mint legutóbb az EP-választáson, ami a koordinátor szerint azt is mutatja, hogy a választópolgárok is egyre tudatosabbak, jobban odafigyelnek a választás tisztaságára.

Az egyik legtipikusabb probléma, ami felmerült: a kormány mennyire avatkozhat bele az önkormányzati kampányba? Elvileg semennyire, hiszen semlegesnek kellene maradnia. A TASZ épp ezért készített választási kifogást, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt nyújtott be a kormány jogellenes kampánytevékenysége miatt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis a magyar kormány hivatalos álláspontját közvetítő Kormányinfó nevű sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy „aki alkalmas főpolgármesternek, az együttműködést keres a kormánnyal, aki alkalmatlan, mint Karácsony Gergely, az pedig elutasítja az együttműködés lehetőségét és hadállásnak tekinti a főpolgármesteri tisztséget.”

A TASZ álláspontja szerint a kormány képviselőjének ez a kijelentése alkalmas a választói akarat befolyásolására, és mint ilyen, kampányeszköznek tekintendő.

Sok technikai probléma miatti megkeresés érkezett hozzájuk: sokan sérelmezték például, hogy nem lehet mozgóurnát kérni, ha az ember nem a saját választókörzetében van éppen (mert mondjuk kórházba került, ami máshová tartozik) -ez a probléma akár százakat-ezreket is érinthet Szabó Attila szerint.

Szintén probléma volt, hogy külföldi, uniós állampolgárok, akik rendelkeznek magyarországi lakcímkártyával, nem tudtak élni a szavazás lehetőségével.

A szavazatszámláló bizottságok munkájával kapcsolatban is érkeztek hozzájuk szép számmal megkeresések, és sokan szavazatvásárlással, szavazószállítással kapcsolatban keresték meg őket – a TASZ ilyen esetekben mindig az javasolja azoknak, akik hasonló esetekkel találkoznak, hogy forduljanak a rendőrséghez.

És természetesen a plakátolással kapcsolatban is adódtak problémák: hova lehet plakátolni, miért nem lehet egyes helyekre, ki plakátolhat, és így tovább – Szabó Attila szerint ez is rávilágít arra, hogy egy rosszul szabályozott területről van szó.

Szabó Attila jelezte: terveik szerint a tavaszi EP-, és az őszi önkormányzati választás tapasztalatairól év végén jelenik meg a TASZ jelentése (a tavalyi országgyűlési választásról szóló jelentés itt olvasható).

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás