Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az MSZP elnöke örül az eredményeknek, pedig a pártja katasztrofálisan szerepelt vidéken

Ez a cikk több mint 4 éves.

Az önkormányzati választás eredménye azt mutatja, hogy működött a stratégia, amit az MSZP kitűzött maga elé: létrehozni azt az ellenzéki szövetséget, amivel minél több helyen le lehet váltani a Fidesz helytartóit – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a választási eredményeket látva.

Tóth hozzátette: büszke az MSZP jelöltjeire, gratulál a győzteseknek és azoknak is, akik „éppen hajszálnyira nem tudtak most nyerni”, hiszen rengeteget dolgoztak az elmúlt hónapokban, és méltóképpen fogják viselni a baloldaliságot, az MSZP politikáját és a közösen megalkotott helyi programokat.

Lássuk akkor, mit mondanak a számok.

Azt, hogy Budapesten, a kerületekben, és a nagyvárosokban mit nyert az ellenzék, megírtuk már korábban. De érdemes kitekinteni az ország egészére is, illetve a megyei listákat szemrevételezni egy kicsit.

Az MSZP például elég nagy kudarcnak élte meg a 2014-es önkormányzati  választások eredményét, mivel egy megye (Csongrád) kivételével mindenhol a Jobbik mögé szorulva a vidék harmadik legerősebb pártjaként szerepeltek.

Csongrádban most sem teljesítettek rosszul: még mindig ők a második legerősebb párt a megyében. Csakhogy míg 5 évvel ezelőtt 21 százalékot szereztek, tegnap már csak 11 százalékra voltak jók.

Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Pest, Somogy és Zala megyében pedig 5 százalék alatti eredményt ért el a Magyar Szocialista Párt, egyetlen mandátumot sem szerezve a megyei közgyűlésekben.

Ezzel szemben például a Momentum és a DK tényleg nagyot profitált a mostani választásból, vidéken is: előbbi Pest megyében csaknem 20 százalékot szerzett, utóbbi 15-öt.

Érdekesség, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az ellenzéki pártok közül a Jobbik, az MSZP, a Momentum és a Mindenki Magyarországa Mozgalom közösen indulva 8 mandátumot szerzett, az egyedül induló DK hármat, míg a Fidesz-KDNP 18-at, Komárom-Esztergom és Heves megyében viszont a teljes ellenzék összeállt, és így szereztek 6-6 mandátumot a megyei közgyűlésbe, míg a Fidesz-KDNP itt is 9-9 mandátummal zárta a napot.

Tóth Bertalan hozzátette még egyébként:

„Van esély a továbblépésre. Tettünk most egy nagy lépést; van esély a változásra. A szabad városokon keresztül vezet az út a szabad Magyarországhoz. Én ezért fogok dolgozni, az MSZP ezért fog küzdeni.”

Az biztos, hogy az MSZP-nek lesz miért küzdenie, ugyanis a megyei közgyűlésekben szinte láthatatlan.

Címlapkép: MTI/Kovács Attila