Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jánisz Várufákisz föderális Európa-párti projektje Pamela Anderson támogatása ellenére is kudarcot vallott

Ez a cikk több mint 4 éves.

Jánisz Várufákisz brilliáns rétor és marxista közgazdász, aki 2015-ben görög pénzügyminiszterként a gazdasági racionalitás és az európai szolidaritás talaján állva heroikus küzdelemben bukott el a hajthatatlan Trojkával szemben, DIEM25 nevű transzeurópai értelmiségi mozgalmával próbált újat hozni az európai politkába. Mozgalma Európai Tavasz néven 7 országban kötött szövetséget helyi baloldali pártokkal, az üzenet közös volt: Európa megújítására egy föderális mozgalom lehet képes.

Várufákiszék az elmúlt hónapokban körbevonatozták Európát, és közben főképp Európa demokratizálásáról (nagyobb hatalmat a parlamentnek, átláthatóbb döntéshozatali mechanizmusokat) és a Zöld New Dealről beszélgettek az érdeklődőkkel. (Az ő elképzelésük szerint az Európai Befektetési Banknak kellene évi 500 milliónyi kötvényt kibocsátania, és ebből kellene finanszírozni Európa energetikai megújítását, mindeközben új, jó megélhetést nyújtó munkahelyeket is létrehozva.) A DIEM-et és az Európai Tavasz mozgalom iránt olyan neves európai és amerikai értelmiségiek fejezték ki szimpátiájukat, mint Slavoj Žižek vagy Noam Chomsky.

A 2019-es EP-választás egyik kétségkívül színes foltja volt, hogy az Európai Tavasz népszerűsítésében Pamela Anderson egykori színész és modell is szerepet vállalt, ezen a videón éppen Srećko Horvat horvát marxista filozófussal (ő az Európai Tavasz német listájának 3. helyét foglalta el) beszélgetnek egy németországi eseményen.

A baloldali föderalista áttörés azonban elmaradt, az Európai Tavasz mindössze egy képviselőt juttat az EP-be, miközben az általuk támogatott pártok több helyen értékes szavazatokat vontak el más baloldali-zöld erőktől, de mandátumhoz nem jutottak.

Az egyetlen mandátumot Görögországban sikerült elérni, itt a Várufákisz által vezetett MERA25 3.15 %-os eredményt ért el, ez az alacsony küszöb miatt egy képvielőt ér. A MERA az ellenzék győzelme miatt tegnap meghirdetett előrehozott választásokon is indul, ez a relatív siker lendületet adhat Várufákiszéknak, hogy a Syrizával szemben hiteles baloldali szereplő képét mutassák.

Néhány listának volt esélye ugyan mandátumra, mégsem jártak sikerrel.

  • Németországban a 2017-ben progresszív netdemokráciás pártként 0.1% -ot elérő Demokratie in Bewegung (Demokrácia Lendületben/ Mozgalmi Demokrácia) és a Wandel (Változás) nevű újbalos pártokkal kötöttek szövetséget. Ezen a listán kapta meg az első helyen maga Jánisz Várufákisz, aki néhány nappal a választások előtt közölte, helyét nemsokára átadná a lista második helyezettjének, hogy bevethesse magát a görög országgyűlési választásokba. Talán ez a bejelentés is hozzájárult, hogy – Pamela Anderson plakátjai ide vagy oda – a lista csak 0.3%-ot kapott és a legerősebb mandátumhoz nem jutó pártként végzett. (0.7-tel a Kalózok már bejutottak.)
  • Franciaországban szintén relatíve ismert névvel vágott neki az Európai Tavasz a választásoknak: a 2017-es francia elnökválasztáson a Szocialista Párt jelöltjeként magát újbaloldaliként pozicionáló, 6 %-kal az első körben búcsúzó Benoît Hamon Génération.S nevű formációja állított listát. Hamonék egy sokszereplős baloldali mezőnyben maradtak mandátum nélkül, 3.27 %-kal. A lista kudarcával két szocialistáktól kiugrott EP-képvidelő is búcsúzik a parlamenttől.
  • Dániában a zöld-baloldali Alternatívával működtek együtt Várufákiszék, de az 5 % -os küszöböt itt sem sikerült átugrani: 3.4% -kal végeztek, ami visszaesés a párt 2015-ös 4.8 %-os parlamenti választási eredményéhez képest.
  • Lenygelországban a 2015-ös parlamenti választásokon 3.6%.kal térképre kerülő újbaloldali Razem 1.3%-ot ért el.

Délnyugaton viszont nagyon esélye sem volt a föderatív baloldali üzenetnek.

  • Portugáliában Rui Tavares (emlékezhetünk, ő írt először jelentést a magyar jogállamiság helyzetéről jelentést, aminek nyomán elüször vetődött fel a 7. cikkely szerinti eljárás) Szabad nevű zöld-baloldali pártja búcsúzott 1.83 %-kal (a küszöb itt is 5%-os volt).
  • Spanyolországban az Egyesült Baloldal korábbi vezetője által gründolt Actúa ért el 0.1 %-os eredményt Várufákiszék szövetségeseként.

Az eredmények azért is tanulságosak, mert miközben a mozgalom a „föderatív”, „szociális” és „demokratikus” jelszavakkal indulva nem tudott sikereket elérni, számos jól beágyazott párt, elsősorban a zöld frakció pártjai, hasonló üzenetekkel tudtak erősödni.

Címlapkép: Mérce