Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Népviseletben éneklő gyerekekkel mentek neki a román szocik Timmermansnak

Ez a cikk több mint 4 éves.

Románia Saját európai pártcsaládjának csúcsjelöltjét támadja a kormányzó román Szociáldemokrata Párt (PSD), méghozzá nem is akárhogy. A párt főtitkára, Codrin Ștefănescu Facebook-oldalán tett közzé egy videóklipet, amelyben két máramarosi román népviseletbe öltözött gyerek énekel arról, miért nem szabad az európai szocialisták csúcsjelöltjét, a holland Frans Timmermans támogatni.

„A töknek zöld a levele,
Én nem akarom Timmermanst
Én nem akarom Timmermanst,
Mert ő egy számító ember,
A tulipánok országából”

– hangzik a népiesre fazonírozott kampánydal egyik strófája.

A dal emellett a 2017 januárja óta kormányzó PSD érdemeit sorolja és szavazásra buzdítja a román állampolgárokat.

Az Orbán-rendszert másolni akaró, de ebben nem túl sikeres PSD már jó ideje konfliktusban áll európai pártcsaládjával, utóbbi ugyanis kritizálta a román kormány jogállamellenes és a korrupciót támogató lépéseit. Áprilisban az Európai Szocialisták Pártja be is jelentette: az EP-választásokig befagyasztják kapcsolataikat a román kormánypárttal.

A populista ambíciókat dédelgető román kormánypárt népszerűsége azonban mélyponton van, nem kis részben azért, mert elnöke, Liviu Dragnea ellen több korrupciós eljárás is folyik, sőt már jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre is ítélte őt a bíróság. A vasárnapi EP-választásokon a PSD számára az a tét, hogy sikerül-e másodikként végeznie az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt mögött, de az is előfordulhat, hogy egy fiatal, jobboldali-liberális erő, a 2020 Szövetség is megelőzi a gyengélkedő kormánypártot.

(Mérce / Transindex)