Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csehországban a Kalózpárt szerezheti meg a második helyet az EP-választáson

Ez a cikk több mint 4 éves.

csehország Írország mellett ma Csehországban voksolnak arról, mely pártok küldöttei képviselhetik országukat az elkövetkezendő öt évben az Európai Parlamentben – habár az eddigi tendenciák, valamint az előrejelzések alapján ez a cseh társadalmat nem különösebben érdekli.

2014-ben a csehek mindössze 18,2 százaléka járult az urnák elé hogy döntsön a nekik járó 21 székről, amivel a második legalacsonyabb részvételi arányt sikerült összehozniuk a szlovákok után, akik 13,05 százalékkal sereghajtók voltak – és idén sem várható komoly változás a szavazási hajlandóságban.

A pártok támogatottsága a felmérések szerint ugyanakkor komoly átrendeződésen ment keresztül, a hagyományos pártok a háttérbe szorultak, és új, korábban marginális vagy egyenesen ismeretlen szereplők erősödtek meg.

Ennek leglátványosabb megnyilvánulása, hogy a Kalózpárt 2014-es 4,78 százalékos támogatottságát a jelenlegi mérés szerinti 15,38-cal csaknem megnégyszerezte a Politico szerint, így négy várható hellyel a második legerősebb párttá vált az EP-választásokon, és még ha nem is a KP küldi a legtöbb képviselőt Brüsszelbe, a cseh választások legnagyobb nyertese lehet.

A liberális ANO (Igen) párt ugyanakkor minden bizonnyal megtartja első helyét, sőt, várhatóan a korábbi négy helyett hat mandátumot is szerezhetnek, miközben a hagyományos jobboldali Tradíció és Felelősség, valamint a balliberális Szociáldemokraták nagyot zuhantak, négy-négyről kettő, illetve egy helyre.

Ezzel egy szintre kerültek a Kommunista Párttal, mely három helyett két várható hellyel szintén rosszabbul fog szerepelni a várakozások szerint, a kereszténydemokraták pedig a korábbi három helyett a szociáldemokratákhoz hasonlóan mindössze egy mandátumra számíthatnak.

Ezek azonban csupán előzetes várakozások, és ahogy tegnap Hollandiában, úgy a mai cseh választáson is lehetnek meglepetések – pláne ilyen alacsony részvétel mellett.