Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az exit pollok szerint Frans Timmermans szociáldemokratáii nyerték az EP-választást Hollandiában

Ez a cikk több mint 5 éves.

Amszterdam Az Ipsos publikálta exit pollját, amely óriási meglepetést irányoz elő: Frans Timmermans szociáldemokratái (PvdA) 18,4%-kal nyerték meg a mai voksot: mindenkit megelőzve 5 EP-helyet szereztek, a kormányzó VVD 4 helyet kapna, 14,6%-kal.

Az Orbánt a Néppártból kizárni akaró holland kereszténydemokraták ugyan harmadikak, de így is négy helyet hoztak, 12,5%-kal.

Óriási csalódásnak tűnik Thierry Baudet pártjának, a szélsőjobboldali FvD-nek a teljesítménye, csupán három helyet szerezhettek meg az exit poll szerint 11,2%-kal.

Ötödik helyen Judith Sargentini pártja a GroenLinks lett 10,4%-kal, ami kiugróan magas hozzájuk képest. Geert Wilders szélsőjobboldali pártja 4,1%-ot szerzett, 9,2%-os esést produkáltak, és csupán 1 mandátumot szerezhetnek, holott 2014-ben még 4 EP-helyük volt.

Az előző nyertes, a szociálliberális D66 is komoly esést produkált: 2014-ben 15,5%-al nyertek, most csak 6,3%-ot értek el, de Wilderst így is legyőzték.

Hagyományosan az Ipsos exit-pollját a holland sajtó már teljes értékű becslésnek fogadja el.

A részvétel az 5 évvel ezelőttinél jóval magasabb, 41,5% lett.

Az európai parlamenti választások EU-szerte május 23 és május 26 között zajlanak, Hollandia ma szavazott, a hivatalos eredményeket csak vasárnap, május 26-án publikálhatják de nem-hivatalos exit-pollokat már lehet ismertetni.

(NRC.nl)

Címlapkép: MTI/Mohai Balázs