Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szinte mindenhol tiltakoztak ma vidéken a rabszolgatörvény ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Főleg a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) által szervezett, országot lefedő események nyomán ma bizonyosan több mint tízezer ember követelte országszerte, és az összes megyeszékhelyen a rabszolgatörvény kormány általi visszavonását, és emberséges munkakörülményeket:

Ezek között ezerfős, lakosságarányosan szokatlanul nagy megmozdulásokra került sor:

Pécsen, itt a szakszervezetek és pártok vonulásának végén, a tömeg csaknem ismét megtöltötte a Széchenyi teret

Miskolcon, ahol ugyancsak vonulásos demonstrációt tartottak a Városháza előtti Szent István tér megtöltése sikerült is

Fotó: MSZP – Miskolc, Facebook

Tatabányán közel ezer ember hallgatta végig Kordás Lászlót, az MaSzSz elnökét, Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezet vezetőjét, Misetics Bálint lakhatási aktivistát és Tompa Andrea írónőt. A tüntetés után a tömeg a Fidesz-székház elé vonult

De nagy létszámú tüntetések voltak máshol is:

Salgótarjánban, ahol a helyi baloldali ellenzék, a jobbik és szinte tucatnyi helyben aktív szakszervezet 200-250 ember vett részt a demonstráción

Debrecenben 500-700 ember demonstrált ma,

Szolnokon is több százan mentek el a helyi rendezvényre, majd a kormánymédia ellen is tiltakoztak a Mészáros Lőrinc utcában.

Kecskeméten az „Álljon le az ország!” – eseménye előtt a Hírös Meneten is több százan voltak a tiltakozók

Békéscsabán ugyancsak tüntetésre került sor, december óta ez már a harmadik.

– Tüntettek ezenkívül 70-100 résztvevővel Orosházán, Siófokon is.

De voltak jelentős útlezárások is szinte mindenhol:

– Látszatra a legnagyobb félpályás útlezárásokra Nyíregyházán, Keszthelyen, Zalaegerszegen került sor.

Győrben a tegnapi Audis figyelmeztető sztrájk után ma is voltak forgalomlassítások, amelyeken helyszíni beszámolók szerint kté helyen összesen 95 autó vett részt.

Győri polgárok, Facebook

Hasonlóan nagyarányú volt a székesfehérvári akció, ahol három helyen is forgalomlassító lezárást tartottak.

Ballassagyarmaton Gurmai Zita MSZP-s képviselő is jelen volt azon a 30-40 autós félpályás, forgalomlassításon, amit reggel rendeztek meg.

Fotó: Benkő Péter

Ugyanígy komoly fennakadást okoztak a tiltakozók Ajkán is, ahol Pad Ferenc, a Fémipari Dolgozók Szaskzervezetének vezetője, volt tapolcai MSZP-s polgármesterjelölt volt az egyik szervező.

–Volt olyan hely, (Keszthely) ahol 75 autó, és olyan is (Nyíregyháza, Zalaegerszeg) ahol 50-60 fölötti volt a résztvevő autók létszáma. Jelentős volt a tegnapi békéscsabai lezárás is, 30 autóval.

– Tucatnyi autóval tartottak félpályás útlezárást tartottak a Hajdú-Bihar megyei Kabán, 10 autóval, Balmazújvárosban 15-17 autóval, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállón ugyancsak egy tucatnyian vonultak ki autókkal.

Mindegyik akcióra jellemző volt, hogy a szakszervezetek helyi alapszervezeteinek nagy többsége, és az ellenzéki pártok helyi szervezetei közösen szervezték ezeket és vettek részt rajtuk.

Címlapkép: Berkó Albert, Szolnok