Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Azt akarjátok, hogy az legyen kiírva az országhatáron, hogy „Mészáros Lőrinc, magánterület” – Pécsen is tüntettek

Ez a cikk több mint 5 éves.

Még zajlik Pécsen a tüntetés, ahol a tömeg megtöltötte a Széchenyi tér elejét. A demonstrációt szakszervezetek kezdeményezték.

Nagy Erzsébet, a PDSZ (Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete) pécsi vezetője azt kérte mindenkitől beszédében, „legyenek szívesek a munkahelyükön megkeresni a saját szakszervezeteket, és tessenek belépni”. Hozzátette, ha elégedetlenek a helyi szakszervezet munkájával, akkor le kell váltani a vezetőket.

Szerinte a sztrájk nem egyszerű dolog, azt meg kell szervezni, és akik részt vesznek, azoknak ki kell tartani, de mégis, szerinte csak a sztrájk vezethet eredményre. Ehhez viszont Nagy szerint kell külső segítség is. „Legyenek tüntetések, félpályás útlezárások amik segítik a sztrájkot, ebben vegyetek részt, járjon elő a részvétellel jó példával Pécs” – tett hozzá, majd elsorolta a szakszervezetek 4 és a pártok 5 pontját.

Hetes Ildikó, a Bölcsődei Dolgozok Szakszervezete pécsi vezetője arról beszélt, a hazájában akar tisztességes bért kapni. A hazájában nem akar rabszolga lenni, azt kérte, a hazájában „rólam nélkülem, ne döntsön senki”, a tömegtől pedig azt, álljon ki magéért és társaiért.

Beszélt arról, hogy 10 éve nem nőtt a bérük. Létbiztonságot, kiszámítható, tervezhető jövőt követelt, hogy a fiatalok ne kényszerüljenek arra, hogy külföldre menjenek. „Emeljétek fel a fejeteket, a véleményeteket bátran vállaljátok” – búcsúzott a tüntetőktől.

Varga Orsolya, a NEM, a Nők Ellenállási Mozgalom részéről kijelentette: demokratikus szabad országban akarunk élni. „Mondj nemet a korrupcióra, az antidemokratikus kormányzásra, a félelemre! Mondj nemet a diktatúrára!” – kéri Varga, majd kérdéseket tesz fel, amire a tömeg egyként nemmel válaszol.

Azt akarjuk, hogy a gyerekeink félelemben éljenek? Nem. Olyan országban akarunk élni, ahol 18 éves lányokat vegzálnak úgynevezett értelmiségiek? Nem. Azt akarjátok, hogy megszűnjön a Tudományos Akadémia? nem. Azt akarjátok, hogy az legyen kiírva az ország határon, hogy Mészáros Lőrinc, magánterület? Nem.

Varga azt mondta, hogy dakota mondásokat nem tud, de magyar mondásokat igen. Addig jár a korsó a kútra, ameddig el nem törik – kezdte sorolni. „Azt is mondják, sok lúd disznót győz, én leszek lúd, de ki lesz a disznó?” kérdezte, mire a tömeg egyként felelt: Orbán

„Ez nem fog menni egyik napról a másikra” – mondta a tiltakozásokról. „Hibázni is fogunk, de cselekedni kell” – tette hozzá. Ő is azt kéri, lépjenek be az emberek a szakszervezetekbe, és csatlakozzanak a hétfői pécsi félpályás útlezáráshoz.