Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nem ciki komcsinak lenni a Bayer-lovagok országában” – tüntetett és petíciózott Salgótarján

Ez a cikk több mint 5 éves.

Reggel 8.30-tól, 75 autó főtérre vonulásával kezdődött el a mai, Magyar Szakszervezeti Szövetség tiltakozásán Salgótarjánban, ahol az összes helyi ellenzéki párt (MSZP, Jobbik, DK LMP, Momentum, Európai Baloldal) is képviseltette magát, és a Közóti Közlekedési Szakszervezeti, a Vasas Szakszervezeti Szövetség és számos más szakszervezet is támogatta a megmozdulást.

Hozzávetőleg 200-250 ember jelent meg.

A beszédek előtt zenével, zsíroskenyérrel és teával várták a tüntetőket, akik ezek után a politikusok és szakszervezeti vezetők beszédeit hallgathatták meg.

Először az egyébként a többi szónokot felkonferáló Molnár Erik, civil felszólaló lépett a mikrofonhoz, aki arról is beszélt, hogy Orbán Viktor rendszere lassaan kibírhatatlanná válik:

„Egy demokráciában a kormánynak meg kell hallgatnia, az állampolgárait, hanem teszi le kell mondania, mert nem látja el a feladatát, amire felhatalmazást kapott. Máskülönben diktatúránaknevezik azt, amiben élünk. A diktatúrát pedig egy diktátor vezeti. Én szeretnék mindent megtenni azért, hogy ne kelljen diktatúrában élnünk és remélem ezzel nem vagyok egyedül!”

– emelte ki

Rabi Ferenc, a Bányász- és Ipari Dolgozók Szakszervezetének Nógrád megyei elnöke a bányászok köszöntésével, „Jó szerencsét!”-tel kezdte beszédét. Kihangsúlyozta, ma el kellett jönniük tüntetni, mert

„a hatalom át akarja alakítani a munka világát, méghozzá úgy, hogy a szakszervezeti és dolgozói követelések nem kell figyelembe venni, és a köztévé, közrádió és egyéb, kezükben lévő médiák segítségével azt kell mondaniuk, hogy Magyarország jobban teljesít!”

Rabi azt is felidézte, 2010-től a szakszervezet azért harcolt, hogy tisztességes munkában megöregedett bányászoknak ne kelljen nélkülözni. Viszont 2011 december 30-án egy nap alatt elvették a bányászok, kohászok, radioaktív bányákban dolgozók azelőtti nyugdíjrendszerét, és ismét szegénységbe taszították őket. Kilenc év alatt pedig helyzetükben semmi sem változott.

A szakszervezeti vezető kiemelte és elítélte, az új sztrájktörvény szerinti, 66%-kos ellátás a vasúti és ipari dolgozók részére lehetetlenné teszi a tiltakozást, törvényesen szinte teljesen lehetetlen sztrájkolni a villamosenergia-iparban is, ahol az elégséges szolgáltatás 2012 óta 100%.

Éppen ezért Rabi szerint a sztrájktörvényt is alapvetően meg kell változtatni.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség képviseletében Demeter László megyei képviselő szólalt fel, aki egy József Attila-verssel, A Számokról-lal nyitott, ezt olvasta fel. Ezek után arról beszélt,

„Követeléseink vannak, mert elegünk van!”

Majd ezeket sorolta fel: a Munka Törvénykönyve módosítását, a rabszolgatörvény eltörlését, a minimálbér legalább két számjegyű százalékkal való emelését, a korengedményes nyugdíjrendszer reformját és a kafetériarendszer visszaállítását. Ugyanakkor azt üzenték Becsó Zsoltnak, Becsó Károlynak, Balla Mihálynak és Bíró Márknak, akik a helyi Fidesz országgyűlési képviselőiként megszavazták a rabszolgatörvényt

„Szégyelljék magukat!”

A kormánnyal egyetértő szakszervezeti vezetőknek pedig azt mondta: „A dolgozók nem ezt várják tőletek!”.

Beszédében azt is kiemelte, a „komcsizó publicistáknak” is üzenve:

„Nem szégyen komcsinak lenni a Bayer-lovagok országában!”

A fiatalokra viszont Demeter azt üzente, büszkék rájuk hogy ma már kiállnak jogaikért és jövőjükért, és hogy támogatják a tiltakozásokat.

Demeter után a politikai pártok helyi képviselői következtek, közöttük elsőként Dániel Zoltán (DK) Salgótarján alpolgármestere. Ő a város munkásmúltját idézte fel, a bányászok, kohászok és agrárproletárok által megélt viszontagságokat. Az 1989 utáni korszakot a totális süllyedés és recesszió koraként fogalmazta meg, amely Salgótarjánnak csak szenvedést okozott.

Ugyanakkor felidézte, Salgótarján él és élni akar. Három évvel ezelőtt szerinte ezért választottak baloldali polgármestert és városvezetést a lakók. Pár héttel ezelőtt pedig „újra kinyilvánította bátorságát”, amikor bojkottálta az önkormányzat a rabszolgatörvényt.

Őt az Európai Baloldal, az MSZP a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum Mozgalom képviselői követték. Ők és Dániel is szigorúan 2 percet kapott a felszólalásra.

Molnár Károly, az MSZP helyi képviselője úgy kezdte, már bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor elhagyta Európát és a demokráciát, és „Kelet-Európa felé fordult.” Szerinte semmi más nem számít neki, csak „Mészáros Lőrinc alias Orbán Viktor” gazdagodása, aki pedig ellenáll, azt teljesen tönkreteszik, ellehetetlenítik.

Molnár szerint ebben az elnyomásban csupán az ellenzéki városok képviselik a szabadságot, jogállamot és demokráciát.

És az MSZP-s felszólaló szerint az újonnan összefogott ellenzék feladata nem kisebb és nem más, mint vidéken megállítani végre a Fidesz előrenyomulását és „visszavezetni Magyarországot a Nyugatra.”

Berki Sándor a Párbeszéd nevében beszélt. Kiemelte, hogy 2018 áprilisában

„A Fidesz vidéken nyerte meg a választást, és valószínű, hogy nem is Budapestről hanem vidékről is fogják leváltani”

Ugyanakkor szerinte Orbán Viktor és pártja kihasználta, hogy a gondolkodó emberek türelme hatalmas és gyávaságként értékelte mindezt. Mindezért nagyon fontos hogy vidéken minél több helyen szerveződjenek, tiltakozzanak az emberek.

Pataki Csaba, a Jobbik képviselője felemlegette, a hatalom azt mondta a rabszolgatörvény ellen tiltakozókra, hogy Soros emberei. Ennek kapcsán megkérdezte a tüntetőket:

„Vajon Soros György fogadta el a rabszolgatörvényt?”

Kiemelte, elég volt a kormánymédia és a helyi Fidesz hazugságaiból is.

A demonstráció után a résztvevők közösen vonultak Becsó Zsolt országgyűlési képviselő Alkotmány úti irodája elé, hogy ott követeléseiket petíció formájában is benyújtsák. Becsó természetesen nem votl ott, hogy átvegye, és a nevében sem tette ezt meg senki.