Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A migránsozás lett a republikánusok fő kampányüzenete

Ez a cikk több mint 5 éves.

Mint arról már mi is beszámoltunk, Donald Trump erőteljesen meglovagolta a migráció kérdését a félidős választásokat megelőző kampány során. Az elnöknek kiváló alkalmat adott erre a Hondurasból induló és a sajtóban menekültkaravánként emlegetett több ezer főt számláló menet, amelyet Trump a demokraták és Soros által szervezett invázióként írt le az elmúlt hetekben.

Nemcsak Trump nyúlt a migránsozáshoz és a rasszista üzenetekhez a kampány utolsó heteiben: a New York-i republikánus jelölt, Chris Collins azzal vádolta meg demokrata ellenfelét, hogy előrébb valók számára az ázsiai cégek érdekei, mint az amerikai gazdaság érdekei. Ellenfele történetesen beszél koreaiul. Duncan Hunter kaliforniai republikánus képviselőjelölt szerint arab-amerikai ellenfele nemzetbiztonsági kockázat. A floridai kormányzóválasztás republikánus jelöltje, Ron DeSantis pedig egyenesen játékfalat épít kampányvideójában kisgyermekével, egyértelműen megidézve Trump hírhedt határmenti fal tervét.

A Politico beszámolója szerint azonban sok republikánus képviselőjelölt fél, hogy ez az üzenet nem szolgál a javukra. Attól tartanak, hogy a multikulturális, kisebbségek által is lakott városi körzetekben ez a fajta rasszizmus és idegengyűlölet a kárukra lehet. Ők azt szerették volna, ha az elnök inkább a gazdasági kérdésekről, gazdasági megvalósításairól beszélne a kampány során.

A szenátorjelölteknek nincs problémájuk a migránsozással, ők ugyanis nem kisebb választókerületekben indulnak, hanem teljes államokban, számukra tehát hasznos lehet, ha a félelem- és gyűlöletkeltéssel Trump képes mozgósítani a republikánus törzsbázist.

Trump rasszista videóját, amelyben egy rendőrgyilkossal próbál összemosni minden latin-amerikai bevándorlót, és a demokraták vádolja a menekültkaraván szervezésével, a CNN és a Facebook, de még az elnökkel erősen szimpatizáló Fox News sem hajlandó vetíteni hétfő óta.