Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump rasszista hangvételű videóval hergel az USA felé tartó menekültkaraván ellen

Ez a cikk több mint 5 éves.

Donald Trump szerdán egy olyan videót osztott meg Twitteren, ami elég egyértelműen rasszista üzenetet közvetített. Az elnök azzal a szöveggel rakta ki a Republikánus Párt és Trump támogatására felszólító videót, hogy „Felháborító, amit a demokraták tesznek az országunkkal. Szavazz most a Republikánus Pártra!”

A videóba Luis Bracamontes bírósági tárgyalásáról vágtak be képeket a hondurasi menekültkaravánról készült felvételekkel váltogatva. Bracamontes egy februárban két kaliforniai rendőr meggyilkolásáért elítélt mexikói férfi, akit már korábban deportáltak az Egyesült Államok területéről, de visszaszökött. „Nemsokára még több rendőrt ölök majd meg” – jelentette ki Bracamontes mosolyogva saját tárgyalásán.

A Trump által megosztott videó szerint a demokraták engedték be a férfit, majd hagyták, hogy az országban maradjon, és most még több hozzá hasonló embert akarnak beengedni. Az üzenetet fenyegető zenei aláfestéssel erősíti a videó, aminek a végén felirat hirdeti: „Donald J. Trump elnök és a republikánusok Amerikát újra biztonságossá teszik!” A CNN szerint a videót a Republikánus Párt több jelöltjének kampányanyagait összeállító Jamestown Associates készítette kifejezetten azzal a céllal, hogy Trump bevándorlásra fókuszáló kampányüzenetét erősítse.

A Hondurasból induló és a sajtóban menekültkaravánként emlegetett több ezer főt számláló menet remek alkalmat adott az amerikai, de még a magyar jobboldalnak is arra, hogy újult erővel vágjanak bele a menekültellenes retorikába. Itthon Hollik István KDNP-s képviselő nevezte el a hondurasi menekültek menetét Soros-expressznek (utalva arra, hogy a menekülteket Soros pénzeli), az Egyesült Államokban pedig „megszállással” riogatnak: Trump 10-15 ezer katona mexikói határra vezénylését ígérte be, hogy feltartóztassák a karavánt, de közben arról is beszélt, hogy a menekültek nem is hondurasiak, hanem közel-keleti terroristák – később azonban beismerte, hogy ezt az állítását semmi nem támasztja alá.

A menekültkaravánnal kapcsolatban Trump a magyar kormány retorikájából jól ismert paneleket is felhasználta: például beszélt arról, hogy a menet főleg fiatal férfiakból áll, és hogy valójában csak előre tolják a nőket és a gyerekeket, hogy ezt a tényt palástolják.

Ahogy korábban írtuk, nem csak Trump nyúlt a migránsozáshoz és a rasszista üzenetekhez a kampány utolsó heteiben: a New York-i republikánus jelölt, Chris Collins azzal vádolta meg demokrata ellenfelét, hogy előrébbvalók számára az ázsiai cégek érdekei, mint az amerikai gazdaság érdekei. Ellenfele történetesen beszél koreaiul. Duncan Hunter kaliforniai republikánus képviselőjelölt szerint arab-amerikai ellenfele nemzetbiztonsági kockázat. A floridai kormányzóválasztás republikánus jelöltje, Ron DeSantis pedig egyenesen játékfalat épít kampányvideójában kisgyermekével, egyértelműen megidézve Trump hírhedt határmenti fal tervét.

DeSantis nemcsak kampányvideójával alkotott szépet: a demokrata ellenfelével, Andrew Gillummal tartott vitán dühödt kitöréssel reagált a moderátornak DeSantis szélsőjobboldali kötődéseire és rasszista felhangú mondásaira vonatkozó kérdésére. DeSantis szerint őt nem kellene felelősségre vonni azért, mert támogatói között vannak szélsőjobboldali szervezetek, és ő nem fog a „politikai korrektség oltára előtt” meghunyászkodni.

A CNN szerint Trump és a republikánus kampány bevándorlásra fókuszáló üzenetének célja a választók figyelmének elterelése a múlt hét szélsőjobboldali támadásairól (az antiszemita indíttatású pittsburgh-i merénylet és a több ismert demokrata szereplőnek kipostázott csőbombák esete), valamint a demokrata kampány fókuszában álló egészségügyi vitáról. November hatodikán, az időközi választások napján kiderül, sikerrel jártak-e.

Címlapkép: a hondurasi menekültkaraván / Twitter