Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kinek kell eladni a városod, hogy a Fidesz érdemkeresztes polgármestere lehess?

Arany érdemkereszttel jutalmazta a köztársasági elnök – a miniszterelnök előterjesztése alapján – többek közt Markó Józsefet, Göd korábbi fideszes polgármesterét is – tudhattuk meg a Magyar Közlönyből. Markó „a város érdekében több évtizeden át elkötelezetten végzett településvezetői és közéleti tevékenysége elismeréseként” kapta az állami kitüntetést, ami azért szimbolikus, mert a kormány valóban hálás lehet a tevékenységéért, a gödiek, akikért elvileg dolgozott, viszont kevésbé emlékezhetnek vissza az ország legproblematikusabb akkugyár-beruházását rájuk szabadító expolgármesterre jó szájízzel. A jelenleg is a képviselő-testületben ülő Markó 13 évig vezette a várost, a 2019-es választást viszont elbukta a momentumos Balogh Csabával szemben. A Samsung gödi akkumulátorgyárával kapcsolatos sorozatos botrányok minden bizonnyal nem tettek jót a helyi Fidesz népszerűségének ‘18-19 táján, amit az is jelzett, hogy a választók ilyen hosszú idő után inkább egy teljesen új arc, Balogh Csaba és – kérészéletű – összellenzéki csapata akkugyár-szabályozó ígéretei voltak inkább vevők. Ami viszont ezután következett, az annyira kiábrándította a Fideszből (és az ellenzéki pártokból is) a helyieket, hogy a 2023-as időközi választáson, majd 2024-ben sem mert szinte senki sem pártszínekben indulni Gödön: Balogh tavaly februári lemondása után Kammerer Zoltán exolimpikon lett a város új polgármestere, akit a Fidesz vállaltan támogatott, így saját jelöltet sem indított. A 2024-es választásokon érdemi kihívó híján hosszabbított Kammerer, és immár az ő jelölőszervezetének a képviselői alkotják a testületi többséget is, a Fidesz – papíron legalábbis – teljesen eltűnik októbertől az önkormányzatból. Az újságírók és a Samsung-kérdés elől rendszerint menekülő Kammerer eddigi pályafutásából pedig egyértelműen kirajzolódik, hogy még így is a Fidesz szája íze szerint alakult a helyi politika. A választók számára egyértelmű az üzenet: a Fidesz által támogatott független polgármester regnálása óta varázsütésre mindenre lett pénze a korábban a működési költségekkel is küszködő, a Samsung-adóért versenyeztetett városnak, ami kisebb-nagyobb mértékben feledteti az egyre nagyobb területen terpeszkedő gyárral járó, sokasodó problémákat.

Mindehhez pedig nagyban hozzájárult Markó József áldásos tevékenysége is.

Mint arról 2018-as riportunk is emléket állít, Markó akkor úgy érvelt egy közmeghallgatáson a Samsung-gyár bővítése mellett annak ellenére, hogy a lakosság határozottan ellenezte azt, hogy szinte semmilyen bevétel nem folyik be a városba, pedig kell iskola, bölcsőde, utakat kell építeni, meg kell oldani a vízelvezetést, amire nincsen pénz. Viszont ha beindul a Samsungban a nagyüzemi gyártás, „30 éves előreugrást” hozhat a városnak a cég által fizetett több tízmilliárdos adóbevétel. A polgármester többször is elmondta, a város tehetetlen (mivel kormányzatilag kiemelt beruházásról van szó), az önkormányzat nem szólhat bele az engedélyezési folyamatba, és amúgy is nagyon jól jönne, ha a Samsung Gödön fizetné be az iparűzési adóját. Valószínűleg Markót is pont olyan váratlanul érte a hír, mint bárki mást 2020-ban, hogy a koronavírus-járvány kellős közepén úgy döntött a kormány, hogy szó szerint kivágja a városból a Samsung iparterületét, az úgynevezett különleges gazdasági övezetet létrehozva elveszi az önkormányzat bárminemű beleszólási jogát a Samsung ügyes-bajos dolgaiba, a Markó által annyit emlegetett többmilliárdos adóbevételt pedig egy az egyben a Pest megyei önkormányzat kezébe adja, mondván: az igazságosság jegyében osszák szét ők a Samsung által esetlegesen terhelt Göd-környéki települések közt.

Markó József ennek ellenére hű maradt a kormánypártokhoz. Ezért pedig, lássuk be, jár az elismerés.

Ahogy azért is, hogy a polgármester nem csupán a lakosokat győzködte arról, hogy jó lesz nekik a Samsung gigaberuházása, hanem – mint azt egy 2018. júliusi rendkívüli zárt testületi ülést megörökítő, kiszivárgott hangfelvétel is megőrizte az utókornak –, a háttérben aktívan lobbizott, és a kormánnyal karöltve megágyazott a beruházásnak. A felvételen Markó többek közt arról beszél, hogy a Samsung terjeszkedni szeretne, ennek segítése érdekében pedig az önkormányzatnak is meg kell tennie lépéseket, például – lehetőleg a Samsung említése nélkül – ki kell sajátítani a magántulajdonban álló földeket, amiket aztán a Samsung fog megszerezni.

„Azt a levelet kell megfogalmaznunk, amiben Szijjártó úrtól kérjük: Gödnek olyan tervei vannak, hogy szeretne egy iparterületet létrehozni. Tehát MI szeretnénk. Nem beszélünk róla, a levélben egy szó sem esik a Samsungról. Csak az, hogy mi mit szeretnénk, s ehhez az itt lévő területeket ki kell vonni a mezőgazdasági művelés alól és az erdő helyett csereerdősítést kell csinálni.” „A Samsung fogja megszerezni, és annak a kedvéért csináljuk ezt az egészet végig. De vannak ennek uniós támogatási hátterei, hogy nem lehet ilyen vállalatokat direktbe támogatni, ezért nem lehet azt, hogy neki csinálsz valamit, mert akkor őt támogattad. Végülis nekünk ez mindegy. ”

– hallható többek közt a 2020-ban nyilvánosságra hozott hangfelvételen. A Samsung terjeszkedése valószínűleg azon a bizonyos 2018-as zárt testületi ülésen a gödiek háta mögött lelkesen diskuráló fideszes politikusok képzeletét is felülmúlta azóta. A gödi akkugyár az elmúlt években sorozatosan veszélyeztette a dolgozóit, a mai napig büntetlenül zavarja a környékbeliek éjszakai pihenését, átláthatatlan a környezetterhelése és a lakosságra jelentett hosszú távú egészségügyi kockázata, és ebben a pillanatban is környezethasználati engedély nélkül működik, holott a helyi civilek jogi álláspontja szerint ezt nem tehetné meg. Markó József kifejezetten jó katona volt tehát a dél-koreai multival igen jó kapcsolatot ápoló, akkunagyhatalmi álmokat kergető Orbán-kormány számára, azt viszont nehezen jelenthetnénk ki, hogy a lojalitása Gödnek minimális hasznot is hozott.

10 millió forinttal kimászhatunk a bajból.

Ha te is beszállsz, hamarabb gyűjthetjük össze az első milliót!

Segítesz?