Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kisétált a teremből Göd új polgármestere, amikor a Samsung akkumulátorgyáráról kérdezte a sajtó

Emlékezetes és igen sokatmondó képsorokkal debütált Göd frissen megválasztott polgármestere az országos sajtóban, amikor a Samsung akkumulátorgyárával kapcsolatos álláspontjáról kérdezték: Kammerer Zoltán felháborodottan felállt és kiviharzott a teremből az ATV interjúja közben.

Az időközi választáson függetlenként, de a Fidesz támogatásával győzedelmeskedő ex-olimpikont a polgármesteri eskütétele után kapta mikrofonvégre a Heti Napló stábja, de csupán két kérdésig jutottak: arról, hogy miért nem indult a Fidesz jelöltjeként hivatalosan, a polgármester azt mondta, nem szeretett volna soha pártpolitikát vinni Göd életébe; arra alapozza a politikai karrierje erejét, hogy minden oldalon vannak jó kapcsolatai.

Ezután az ATV riportere azt próbálta megtudni, hogy amennyiben Kammerer lett volna a polgármester, amikor 2017-ben kiderült, hogy a Samsung akkumulátorgyárat épít Gödön, mennyire harcolt volna ellene.

Az eredetileg képcsőgyárként működő (a jelenleginél nagyságrendekkel kisebb méretű – a szerk.) gödi Samsung bezárásakor a gödiek azért aggódtak, hogy nem lesz adóbevétel és munkanélküliség lesz a városban – mondta Kammerer.

„Én nem vagyok akkumulátorgyárpárti, nem én hoztam ide az akkumulátorgyárat, az akkumulátorgyár itt van, és nem jönni fog”

– válaszolta a kérdésre, hogy ezek szerint inkább gyárpárti-e.

Sok minden miatt lehet a gyárral szemben állást foglalni, többek közt például a környezet- és zajterhelés miatt, idézte fel a riporter, újra rákérdezve: kinek a pártján áll?

– „Semleges tudok lenni ezügyben”

– mondta Kammerer.

– „Semlegesnek lehet lenni egy akkumulátorgyár kérdésében?”

– érkezett a viszontválasz, mire Kammerer felállt, és kikérte magának a kérdést:

„Tényleg hagyjuk ezt már… Figyeljen, tudom, hogy miről van szó. Ez a véleményem, ne haragudjon, hogy a gyár itt van, és nem jönni fog”

– mondta, majd elhagyta a helyiséget.

A polgármester múlt héten vette át mandátumát. Az MTI tudósítása szerint az ünnepségen „a városban lévő vállalatokkal és az ideérkező vendégekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: »a szabályokat mindenkinek a legszigorúbban be kell tartani«”.

Kammerer ekkor először ígért konkrétumokat is a Samsunggal kapcsolatban:  monitoringkutakat fognak létesíteni, folyamatosan mérni fogják a víz, a levegő minőségét és a zaj szintjét. Ezeknek az eredményeknek a lakosság számára állandóan elérhetőek kell lenniük. „Bármely érték is közelíteni fog a megengedett mértékhez, határhoz, azonnal értesíteni fogjuk az illetékes hatóságot” – mondta.

Érdemes azonban megjegyezni: a gödiek közel sem elégedettek a hatóságok fellépésével, hiszen évek óta nem sikerül elérniük, hogy a gyár betartsa a jogszabályban rögzített zajhatárértékeket, betartson minden munka- és tűzvédelmi szabályt, és hogy a lakosság, valamint az önkormányzat számára átláthatóan működjön.

Mindeközben a számos gödi lakóháztól néhány száz méterre fekvő, több ezer tonna veszélyes anyaggal dolgozó akkumulátorgyár zaja és egyéb környezeti hatásai, valamint az elmúlt években ismétlődően elkövetett – többek közt súlyos tűzvédelmi és munkavédelmi – szabálysértések nem hagyják nyugodni a helyieket.

Eddigi ígéreteiből úgy tűnik, a polgármester tenne néhány, indulatokat csillapító és az átláthatóságot némileg növelő lépést, de nem konfrontálódna a gyárral vagy a kormánnyal a gödiek érdekében.

Göd, 2023. május 24.
Tuzson Bence fideszes országgyûlési képviselõ beszédet mond Kammerer Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kajakozó polgármesteri beiktatásán a gödi Gróf Széchenyi Ödön parkban 2023. május 24-én. A független jelöltet a május 14-i idõközi képviselõ- és polgármester-választáson választották Göd új polgármesterévé és az 5. választókerület képviselõjévé.
MTI/Kovács Tamás

Kammerer egyébként az egész kampánya alatt kerülte a sajtó nagy részét, és az olyan helyzeteket, ahol élesben kell válaszolnia kérdésekre. Többek közt a Mérce és a 24.hu megkeresésére sem válaszolt, valamint egy helyi civilek által rendezett nyilvános polgármester-jelölti vitára sem ment el (de még a minden létező úton megküldött meghívóra sem reagált), ami így végül ellehetetlenült.

Miután Markó József korábbi fideszes polgármester és a helyi kormánypárti frakció a gödiek háta mögött ágyazott meg 2018 nyarán a Samsung gigaberuházásának, a Fidesz olyannyira veszített a népszerűségéből, hogy nemcsak kikapott a 2019-es választáson (ekkor lett polgármester az idén lemondott egykori momentumos Balogh Csaba), de az esélyekkel számot vetve az önálló jelölt indításáról is letett. Inkább a párt tagjaival jó barátságot ápoló, függetlenként induló Kammerer Zoltánt támogatták.

Az ex-olimpikon egyszerű jelmondatokkal és kapcsolatrendszerének hangsúlyozásával igyekezett elnyerni a választók szimpátiáját. Miközben az elmúlt hónapokban Facebook-oldalán naponta posztolt arról, hogy Göd ügyeiben illetékes döntéshozókkal (pl. a város adóbevételének jelentős részén ülő Pest megyei önkormányzat elnökével) és más befolyásos emberekkel (pl. helyi vállalkozókkal), illetve a helyi közösség életében fontos, köztiszteletben álló személyekkel beszélget, a polgármesterjelölt konkrét intézkedéseket felsorakoztató programot nem mutatott be.

Kammerer Zoltán aláírásokat gyűjt Tuzson Bence (j) fideszes országgűylés képviselő választási kampányában 2022 februárjában. Fotó: Tuzson Bence Facebook-oldala

Kammerer mellett sokan azzal érveltek a kampány során, hogy jóban van fideszes vezető politikusokkal, ezért ő az egyetlen, aki pénzt tud szerezni a legfőbb adóbevételétől (a Samsung-adótól) megfosztott városnak, sokan viszont attól tartanak, hogy a Fidesz bábja lesz, és különösebb ellenállással nem fogja akadályozni az akkumulátorgyár szabálysértéseit vagy az esetleges további bővülését.

Az ATV interjúja a gödi polgármesterrel kb. 6 perc 22 másodpercnél látható:

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás