Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A helyszínen mutatták meg Mészárosék környezetrombolását a gödi civilek, a polgármester elmenekült a kérdéseink elől

Több száz fokozottan védett homoki kikericset semmisíthetett meg a gödi Samsung-gyár víziközmű rendszerének építési munkálatai során a Mészáros & Mészáros Zrt. – számolt be az építkezés helyszínén péntek reggel a Göd-ÉRT Egyesület. Az egyesület tagjai szerint ugyan a hatóságok és a Duna-Ipoly Nemzeti Park kijelölte az átültetendő növényeket, a cég mégsem végezte el a természetvédelmi területen való munkavégzés feltételéül megszabott előkészületeket. A területen az aktivisták a Mércének elmondták, 

a mintegy 430 darab növény természetvédelmi értéke összesen több mint 40 millió forint.

Bodnár Zsuzsa, az egyesület alelnöke (aki korábban az Átlátszón számolt be a természetkárosításról) elmondta, korábban megkeresték a nemzeti parkot és a környezetvédelmi hatóságot is az ügyben, de érdemi válaszokat eddig még nem kaptak. Kiemelte, a Göd és Sződliget határában található természetvédelmi területen a törvény szerint semmiféle természetkárosítással járó munkát nem lehetne végezni – így már az, hogy egyáltalán dolgozhatnak ott, egy engedmény.

„De ennek az engedménynek a feltételeit sem tartják be, hiszen az egyik ilyen az volt, hogy a megjelölt védett növények átültetését várják meg, utána kezdjék meg a munkát”

– mondta el Bodnár. A Natura2000-es területen ugyan még látni elszórtan homoki kikericseket, amik közül sokan sérülten ugyan, de túlélték a munkálatokat, azonban azok száma biztosan nem éri el a 400-at.

A területet azért túrták fel, mert a Duna vizét 8,5 kilométer hosszan vezetik Vác déli vízműterületétől a gyárhoz – lakóterületeket, Natur2000-es területeket és erdőket is érintve – a szennyvízvezetéket pedig 13,5 kilométeren, egészen Vácig vezetik majd a gödi iparterületről. Ugyan az építkező korábban hangsúlyozta, igyekeznek minél kisebb természetkárosítással végezni a munkájukat, a területen ennek egyértelműen az ellenkezője látszik.

A fokozottan védett homoki kikerics a Mészáros & Mészáros Zrt. építési területén. Fotó: Mérce/Tóth Csaba Tibor

Munkatársunk a vasútállomáson váratlanul összefutott Kammerer Zoltán tavasszal megválasztott gödi polgármesterrel, így, kapva kapott a lehetőségen, és megpróbálta az üggyel kapcsolatos kérdéseinket feltenni neki. Azonban

a polgármester előbb gyalog, majd biciklire pattanva elmenekült riporterünk elől.

(Nem ez az első alkalom, hogy Kammerer megtagadja a válaszadást, amikor a Samsunggal kapcsolatban kérdezik: közvetlenül megválasztása után az ATV interjúját hagyta ott, amikor szóba került a gyár.)

A természetvédelmi hatóság a Göd-ÉRT Egyesület közadatigénylésére elárulta, hogy nem adtak ki védett növények átültetésére engedélyt az építkezés területén – a konkrét területtel kapcsolatos későbbi kérdésre pedig már azt válaszolták, hogy nem adnak ki információt, mivel az ügyben hatósági eljárás folyik.

Élő videónk a helyszínről:

A Duna-Ipoly Nemzeti Park becsületesen felmérte a helyzetet, előírta, hogy mit kéne csinálni a területen – mondta el Bodnár lapunknak, hozzátéve, a park igazgatója tájékoztatta őket, hogy az ő feladatkörükbe az előkészítés és az adatszolgáltatás tartozik – így ha a beruházó cég nem működik velük együtt, és úgy kezdi meg a munkálatokat mint az érintett Debegio-hegyen, akkor ők nem sok mindent tehetnek az ügyben. 

„Úgy tűnik, hogy ez a kiemelt beruházás felülír törvényeket, hiszen a kettes út építésénél például megtörtént ezeknek a növényeknek az átültetése – ott a környezetvédelmi hatóság engedélyével a Strabag áthelyezte a fokozotta védett virágokat akkor”

– mondta el a Göd-ÉRT alelnöke, hozzátéve, egyesületükkel mindent meg fognak tenni a munkálatok szükséges előkészítések megtörténtéig való akadályozása és a megfelelő hatósági eljárások érdekében.

A civilek a helyszínről felhívták a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálatát, hogy bejelentsék a természetkárosítást és a helyzet mielőbbi rendezését kérjék, tőlük ígéretet kaptak arra, hogy egy munkatársuk ki fog szállni a helyszínre, hogy felmérje a károkat – de azt nem tudták megmondani, hogy mikor.

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinket megküldtük a Duna-Ipoly Nemzeti Parknak, a Mészáros & Mészáros Zrt.-nek és Kammerer Zoltán polgármesternek is. Válaszaikkal cikkünket frissítjük.

A gödi Samsung-gyárral és az akkumulátorgyárak ügyével rendszeresen foglalkozunk a Mércén, korábbi cikkeinket a témában itt olvashatod.

Frissítés (09.25., 14:15):

Válaszolt kérdéseinkre a Mészáros & Mészáros Zrt. Az építkezést végző cég ebben azt állítja, hogy a civilek közlésével ellentétben tettek lépéseket a Natura2000-es terület és a hatóságok által megjelölt fokozottan védett növények védelme érdekében, valamint, hogy értesítették a hatóságokat az építkezés megkezdése előtt. Mészáros Lőrinc cégének kommunikációs osztálya lapunk tudtára adta azt is, hogy volt tudomásuk arról, hogy a munkavégzés során fokozottan védett növények sérülhetnek, „ezért is tettek meg minden olyan többlet óvintézkedést, melyeket előzetesen a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal és a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi, Hulladékgazdálkodási és Bányafelügyeleti Főosztályával egyeztettek, hogy ezen fokozottan védett és védett növények sérülése ne történhessen meg a vezetékfektetések során”.

Válaszukban azt állítják, hogy kaptak engedélyt a munkavégzés megkezdésére és a védett növények átültetésére – valamint, hogy át is ültettek védett növényeket a munkálatok megkezdése előtt.

Címlapkép: Mérce/Tóth Csaba Tibor