Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hol üdülnek a balosok? 2024-es nyári programajánló

Közéleti szempontból (is) izgalmas időszakon vagyunk túl. Magyarország történetében idén először egyszerre tartottunk önkormányzati és EP-választást, és nem sokkal előttük a kegyelmi ügy és Magyar Péter rendesen átrajzolták a hazai intézményes politika erővonalait. Most Magyar Brüsszelbe készül, Gyurcsány Ferenc hosszú idő után újra legyek után kapkod, és lassan Karácsony Gergely is megbékél azzal a gondolattal, hogy ő lesz a főpolgármester, miközben Orbán Viktor Zelenszkijjel tárgyal a békéről. A határainkon túl a helyzet többnyire változatlan: a posztfasizmus előretörésére lehet számítani. És most időjárás Toroczkai Lászlóval!

Az idő a segítségünkre siet: kövérek már az uborkák, beköszöntött a szezon. Néhány hónapig nem vagy nem a szokásos módon pusztít bennünket a politikai valóság. Addig is közélet-közeli nyári programokkal pihenhetjük ki fáradalmainkat. Kutyaharapást szőrivel, következzék a Mérce 2024-es nyári programajánlója, időrendben. 

A 2024-es Bánkitó Fesztivál programja. Forrás: Facebook/Bánkitó Fesztivál

Bánkitó Fesztivál

Július 10-13., Bánki-tó, min. 24 500 Ft

Idén sem marad el az ország legnagyobb kisfesztiválja, a zenei és civil vonalon is izmos Bánkitó Fesztivál. A téma idén a tudathasadás, a program aköré épül, hogy miképp érzékeljük a minket körülvevő világot. 

Közéleti-civil-tudományos témában többek között műhelyalkalmat tart a Társadalomelméleti Kollégium, Tisza-kibeszélőt a Polémia Intézet, társasjátékozást a Közélet Iskolája. De lehet a klímaszorongásról vagy a közösségi létről is beszélgetni a Szikra Mozgalom tagjaival. Ahogy a korábbi évek során, úgy idén is számos programot a Szájensz Szeánsz csapata szervez, érdemes felkeresni fesztiválhelyszínüket.

A zenei kínálat főleg hazai előadókra épít, Krúbitól a Carson Comáig számos nagy, közepes és kis zenei formáció ad koncertet a fesztivál hosszú hétvégéjén. De ahogy eddig, úgy idén is lesz film-, képző-, színház- és performanszművészet is. A gyerekeknek szánt foglalkozások sem maradnak el. További részletekért érdemes felkeresni a fesztivál weboldalát

Lobbanáspont, a Szikra Mozgalom egynapos fesztiválja

Augusztus 3., Népliget, ingyenes

Miután tavaly politikai nyomásra a Szikra Mozgalom elvesztette a táborhelyét, Csakazértis egynapos tábort szerveztek a Népligetbe. A körülmények szülte hagyományt idén saját akaratukból folytatják a szikrások: egész napos aktuálpolitikai rendezvényt tartanak ismét a Népligetben augusztus elején. 

Lesz választási kibeszélő Szabó Andreával és Lakner Zoltánnal, politikai vita Jámbor Andrással, Orosz Annával és Kovács Gergellyel, valamint a Szikra saját önkormányzati képviselői és -jelöltjei, kampányfőnökei is színpadot kapnak. De szakszervezetek képviselőivel és a mozgalom külföldi szövetségeseivel is lehet számítani panelbeszélgetésekre. Olvasókört Fehér Renátó tart, Édouard Louis Akik megölték az apámat című könyvéről beszélgethetnek a résztvevők.

Idén számos hozzánk közel álló, velünk hasonlóan gondolkodó szervezetnek is teret adunk, hogy bemutathassák működésüket. Szeretnénk megmutatni, hogy milyen értékek, gondolatok és valós cselekvések jellemzik a tágabb értelemben vett közösségünket” írta meg lapunknak a mozgalom. Hogy mely szervezetekre gondoltak, hamarosan kiderül, érdemes követni a Szikra Facebook-oldalát a további részletekért.

A Szikra tavalyi táborának díszlete. Forrás: Facebook/Szikra Mozgalom

Kritika és Felelősség Szabadegyetem 

Augusztus 21-25., Csórompuszta, 39 000 Ft

A Szájensz Szeánsz Bánkitón edzett csapata idén újra megszervezi a nagysikerű szabadegyetemét. A formátum a kritikai gondolkodás, a közösségi lét és a nyári lazulás triumvirátusára épít: a szervezők egy kötetlen, de informatív nyaralásra invitálnak egy Balaton-felvidéki majorságba. A résztvevők a fák alatt henyélés közben közéleti, kulturális és persze tudományos beszélgetéseket hallgathatnak, különböző foglalkozásokon vehetnek részt. 

A szervezők elmondták lapunknak, hogy Csórompusztán az egyetemi lét emberközi oldala (szemben a legtöbb hagyományos egyetemmel) is fontos: a szakmai programokon túl különböző játékok, sportolási lehetőségek és az esti szórakozás hivatott garantálni, hogy a tábor résztvevői valóban közösséggé szerveződjenek. A cél, hogy a világ megismerésének közös vágya köré egy alternatív társadalom épüljön fel legalább néhány nap erejéig. 

A részvételi díjért cserébe a szervezők napi három étkezést és szállást is biztosítanak. Az italokról az Auróra pultja fog gondoskodni. További részletekért érdemes az esemény Facebook-oldalát figyelni.

Gyüttment Találkozó

Augusztus 22-25., Lengyeltóti, min. 15 000 Ft

A Balaton déli partjától alig pár kilométerre, Lengyeltótiba várja idén a tudatos életmódról és fogyasztásról tanulni vágyókat az ország egyik legnagyobb tudásmegosztó eseménye, a Gyüttment találkozó. Az idei fesztiválon 9 helyszínen száznál is több programon tanulhatunk a környezettudatos gazdálkodásról, a természetes építkezésről, közösségfejlesztésről, a természetes gyógyító módszerekről, az egészséges ételekről és a lelki egyensúlyról. De külön programtérrel készülnek a szervezők a gyerekek számára is – este pedig zenés mulatságokkal és tábortűz körüli beszélgetésekkel.

A vidéken újrakezdő, a környezettudatos értékrendet választó, tájba beilleszkedni vágyó emberek, közösségek és hozzájuk kapcsolódó városi gondolkodók éves összejövetele három év után költözik Magfalváról az idei helyszínére. Céljuk, hogy idővel országszerte több hasonló helyszínen is megszervezzék a Gyüttment Találkozót, ahol gyümölcsöző együttműködés keretében fejlődhet a helyszínt adó közösség is.

„Mi, az ökotudatos létezés képviselői, úttörői, bozótharcosai évente egyszer összegyűlünk négy napra. Előadóként vagy hallgatóként, de résztvevőként egymást segítve, tanítva, bátorítva összekapaszkodunk, erőt merítünk, közösségként közös térbe gyűlünk. Lehámozzuk magunkról a fogyasztói társadalom törvényeit, törekvéseit, törtetéseit, elvárásait, félelmeit, értéktelen rendjét, és felhímezzük egy szabadabb, lassabb, értékesebb élet körvonalait” – írják a szervezők.

A Nulla Hulladék jelszava köré szervezett fesztiválra az ételek és italok helyi termelőktől, kizárólag csomagolásmentesen érkeznek, az ételmaradékokat pedig komposztálják, valamint csak megújuló energiaforrásokat használnak. A lejutásban is a környezetkímélő közlekedést támogatják, így érdemes figyelni a fesztivál telekocsi csoportját a Lengyeltótiba indulóknak.

Gyüttment Fesztivál 2023-ban. Forrás Facebook/Gyüttment Fesztivál

Kashmir Fesztivál

Augusztus 23-25., Népszínház utca 23., ingyenes

Idén 4. alkalommal kerül megrendezésre a keleti kultúra és gasztronómia fesztiválja, a Kashmir Fesztivál a józsefvárosi Népszínház utcában. Az egész hétvégén át tartó eseménysorozaton kiemelt szerepet kapnak a gyermek- és családi programok, és idén is  lesz lehetőség a VIII. kerület szívében felállított óriáskerékről végignézni a Népszínháznegyed főutcáján.

A környékbeli Kashmir üzletek, étterem és fodrászat üzemeltetője által életre hívott fesztiválon az indiai és pakisztáni konyha mellett a magyaros ételek és street foodok is helyet kaptak. De napközben bulizhatunk Nótár Mary és Mohamed Fatima koncertjein, a legkisebbeket pedig bohócműsorral, Mickey egér show-val és Mesekoncerttel várják a legszínesebb kerület sokféleségét ünneplő hétvégén a szervezők.

Historical Materialism Konferencia

Augusztus 29-31., Kolozsvár, ingyenes

Történeti Materializmus címmel szervez konferenciát Kolozsváron a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, a tranzit.ro és Historical Materialism folyóirat. A konferencia hívószava a polikrízis: az ökológia, a gazdaság, a politika, a társadalom, a háború, és a járvány halmazott válsága a téma, és az, hogy ezek a kihívások miképp jelennek meg a világrendszer különböző szegleteiben, így például a félperiférián, Közép-Kelet Európában. 

A konferencia kilenc fő szekcióra oszlik: Kelet-Európa: szocialista hagyományok és a kortársi politika, társadalom és gazdaság; Az ökoszocializmus és az ökológiai válság; Feminizmus: elmélet, gyakorlat, politika és viták; A gondoskodási munka és a munka értéke; Állam és territórium; Marxista gondolat és kritikai elmélet ma; Irodalom, film, média: új, baloldali perspektívák; A technológiai-tudományos forradalomtól a Big Tech-ig. Várhatóan a térség összes országából érkeznek majd kutatók előadásokat tartani a megjelölt témákban. 

Plenáris előadást tart Marija Ivancseva antropológus és szociológus, a glasgow-i Strathclyde Egyetem munkatársa, a Mércével szövetséges LeftEast és a LevFem kollektívák alapító tagja; Gagyi Ágnes szociológus, a Göteborgi Egyetem kutatója, a Szolidaritás Gazdasági Központ társalapítója; Vesa Oittinen, a Helsinki Egyetem filozófiaprofesszora, a Karl Marx Society elnöke és Volodimir Iscsenko, a Berlini Szabadegyetem (Freie Universität Berlin) tudományos munkatársa, akinek írásai többek között a Guardian, az Al Jazeera, a New Left Review és a Jacobin hasábjain jelentek már meg. A kolozsvári konferencián a részvétel ingyenes, részletes konferenciaprogramért, absztraktfüzetért érdemes követni az esemény weboldalát

Ladyfest

Augusztus 29 – szeptember 1., Gólya

A 2000-es évek amerikai zenei színterén született Ladyfest budapesti alkalma idén is megrendezésre kerül a Gólyában! A Ladyfest Budapest egy underground zenei és művészeti feminista fesztivál, amely a nők kulturális térnyerését hivatott elősegíteni. A fesztiválon alkotó nők, illetve részben vagy egészben női formációk lépnek fel. A cél a zenekarok, alkotók bemutatkozása mellett a női szolidaritás tereinek építése. 

A koncerteket a fesztiválon művészeti programok, előadások és tematikus beszélgetések, workshopok egészítik ki. A szervezők a nyár folyamán további részleteket osztanak meg a fesztivál Facebook-eseményében