Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Politikai nyomásgyakorlás miatt nem talált helyszínt a Szikra tábora megrendezéséhez

A bodajki táborhely után több biztosnak tűnő helyszín is visszamondta, hogy helyet adjon a Szikra Mozgalom nyári táborának.

Ezért a Szikra tábor a korábban meghirdetett formában augusztus 18-20 között egyáltalán nem fog megvalósulni.

Táborhely híján a mozgalom a #csakazértis Szikra Tábor alternatívával állt elő: augusztus 19-én, egy ingyenes rendezvény keretein belül tartják meg a tervezett programok egy részét a Népligetben.

Az augusztus 19-én megszervezett minimálprogramban többek között a következőkre kerül sor:

  • Donáth Anna- Jámbor András- Ungár Péter vita;
  • zöld kerekasztal beszélgetés Jávor Benedekkel, Balogh Samuval és Pap Dániellel;
  • a nagy közgazdász vitán Orbán Krisztián és Pogátsa Zoltán értekeznek majd a munkaalapú társadalom gazdaságpolitikájáról;
  • Fehér Renátó Annie Ernaux Évek című könyvéből tart olvasókört.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a Szikra Mozgalom Bodajkon szervezett nyári táborának helyszínét 2 héttel az esemény előtt mondta le a táborhely. Ezt követően a mozgalomnak, úgy tűnt, sikerült újabb helyszínt találnia a rendezvénynek, ám az egyik nap még fogadta volna őket a tábor működtetője, másnapra viszont meggondolta magát. Aztán jött egy harmadik biztosnak tűnő hely,  de azt is lemondták.

„Hiába, a hatalom itt is utánunk nyúlt – a harmadik helyszín tulajdonosa szintén politikai nyomásra törölte a Szikra foglalását.”

– írta a Szikra közleményében.

A Szikra tábor szervezői lapunknak azt nyilatkozták, hogy szerintük politikai nyomásgyakorlásra utasítják el őket a táborhelyszínek, ugyanis a bodajki visszautasítás után több táborhely is a megegyezés előtti utolsó pillanatban lépett vissza. Ezzel szemben valamennyi döntéshozó tagadta, hogy politikai nyomásgyakorlás lenne a háttérben.

A Magyar Jelen hivatkozott cikkünkben szemlézett bejegyzésében említi, hogy korábban keresték a körzet fideszes országgyűlési képviselőjét, Törő Gábort, de a tábor vezetését a lap szerint végül Bodajk fideszes polgármestere, Wurczinger Lóránt szólította fel, hogy mondják vissza a politikai rendezvényt. A polgármester ezt a Mérce korábbi megkeresésére szintén tagadta.

Címlapkép: Dulakodás tört ki a Tropicana kaszinó bejáratánál, amikor a Szikra mozgalom aktivistái elblokádolták azt Fotó: Dián Ákos / Mérce