Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hat éve kordonok nélkül – a 29. Budapest Pride felvonuláson jártunk

Indul a Pride (‘büszkeség’) hónap záróeseményeként megrendezett 29. Budapest Pride felvonulás, amit – 2018 óta szokásosan – kordonok nélkül, szabadon rendezhetnek meg a szervezők, miután hat éve emlékezetes akcióval kiszabadította magát a menet. A Mérce idén is örömmel és büszkén tudósít az eseményről, ahol a szabadság és a szeretet egyetemességét, egymás elfogadását ünneplik a résztvevők, és egyúttal jogegyenlőséget követelnek.

Résztvevők a 29. Pride felvonuláson Budapesten, 2024. június 22-én. Fotó: Dián Ákos / Mérce

A mai felvonulást megelőzően idén 44 ország (köztük Lengyelország) nagykövetsége és kulturális intézete állt ki a magyarországi szexuális kisebbségek jogaiért, nyilatkozatban sürgetve a magyar kormányt, hogy szüntessék meg az LMBTQ-közösséget diszkrimináló törvényeket és retorikát.

„A 29. Budapest Pride Fesztivál alkalmából mi, az alulírott nagykövetségek és kulturális intézetek, teljes támogatásunkról biztosítjuk a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI+) közösség tagjait, és teljes mértékben kiállunk amellett, hogy megilleti őket a jog – egyebek mellett – az egyenlőséghez, a megkülönböztetéstől mentes bánásmódhoz, a véleménynyilvánítás és békés gyülekezés szabadságához és az erőszaktól való mentességhez. A demokratikus államok a jogállamiság és az egyetemes emberi jogok tiszteletén alapulnak. Az emberi jogokra vonatkozó nemzetközi jog azon a tág előfeltevésen alapul, hogy minden embert azonos jogok és szabadságok illetnek meg, diszkrimináció nélkül”

– fogalmaz többek közt a közös nyilatkozat.

A Pride a homofób törvénycsomag 2021-es elfogadása óta a „Vedd vissza a jövőd!” szlogen alatt tartja meg szokásos éves felvonulását, s ez idén sincs másképp. A menetre gyülekező tömeg a Podmaniczky utca Nyugati térhez közelebbi részén kezdett gyülekezni kora délután, innen a városligeti Vajdahunyad várához vonulnak majd a résztvevők, szokásosan jó hangulatú, kamionokról szóló zenékkel.

Résztvevők a 29. Pride felvonuláson Budapesten, 2024. június 22-én. Fotó: Dián Ákos / Mérce

Hiába a 2021-es homofób törvény, és a melegek elleni gyűlöletkeltés a kormány részéről, a Medián kutatása szerint a magyar társadalomban folyamatosan nő az LMBTQ-emberek elfogadottsága, és a Fidesz homofób propagandájának elutasítottsága.

2021-ben szavazta meg a Parlament a „gyermekvédelmi” törvényt, ami összemosta az LMBTQI közösséget a pedofília kérdésköréve. A törvény megnehezítette az örökbefogadási procedúrát is az azonos nemű párok, illetve az egyedülállók számára, és ellehetetlenítette a szakszerű szexuális felvilágosítást az oktatási intézményekben.

A Városligetben délután 5 órától beszédek hangzanak majd el, felszólal többek közt Erdős Erik Robin, a Prizma Transznemű Közösség képviseletében, Filó Manyi a Budapest Pride aktivistája és szervezője, valamint Balogh Fruzsina a Civil Kollégium Alapítványtól. A beszédek után a helyszínen felállított Civil Faluban ismerkedhetnek a résztvevők a különböző, Pride-ot támogató civil szervezetekkel, a nap zárásként pedig este 10-től a Budapest Parkban tartják meg a szervezők a szokásos záróbulit, a Rainbow Party-t.

Az idei Pride céljairól és szervezéséről a Mércének Majercsik Johanna nyilatkozott pénteken. A Budapest Pride szóvivője többek közt arról beszélt lapunknak, hogy idéntől igyekeznek konkrét politikai vállalásokra késztetni a Pride-dal szimpatizáló politikai pártokat, de szó esett még a homofób agresszió kiszorításáról, illetve a céges pinkwashing elleni erőfeszítésekről is. A beszélgetésből kiderült az is, hogy a konkrét vállalásokat tartalmazó dokumentumot eddig négy párt, a Momentum, a Szikra, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Párbeszéd írta alá. A Tisza Párt a Budapest Pride megkeresésére kitérő választ küldött. A cikket itt tudjátok elolvasni.

A résztvevőket a helyszínen jelenlévő stábunk kérdezte a felvonulás előtt, akik jó hangulatról számoltak be. Több nyilatkozónak ez lesz az első Pride-ja, és izgatottan várják a programot, többen már évek óta szerettek volna eljönni, de csak most sikerült először.

„Mégiscsak egy közösség vagyunk, és ilyen nem történik minden nap”

– nyilatkozta az egyik visszatérő résztvevő.

Résztvevők a 29. Pride felvonuláson Budapesten, 2024. június 22-én. Fotó: Dián Ákos / Mérce

Az egyik nyilatkozónk keresztényként úgy gondolja, hogy isten nem engedi, hogy elvesszenek az emberek, akármilyen a szexualitásuk, ő szereti őket. Többekkel beszéltünk, akik ők maguk nem melegek, de tetszett nekik a rendezvény ötlete, ezért kijöttek megnézni azt.

A Mércének nyilatkozva az egyik felvonuló arról beszélt, hogy számára a baloldaliság is beletartozik a Pride értékeibe, hiszen a kizsákmányoltak és elnyomottak felemelése hasonló folyamat, mint a szexuális kisebbségek felszabadítása. A felvonuló fontosnak tartja a személyes meggyőzést, szeretné, ha minél több emberhez eljutnának a Pride érvei, az ellenzéki pártok ilyen irányú kommunikációját viszont nem tartja hatékonynak.

A felvonulást idén is élőben közvetítjük, itt tudjátok követni, ha esetleg nem jutottatok ki:

Kiemelt kép: Résztvevők a 29. Pride felvonuláson Budapesten, 2024. június 22-én. Fotó: Dián Ákos / Mérce