Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Magyar emberek vagyunk!” – A kispesti önkormányzati bérlő igazságtalan kilakoltatása ellen tüntetett a Roma Parlament

Hiába fizette meg tartozását, a kispesti önkormányzat mégis kilakoltatta korábban az egyik önkormányzati bérlőjét. Varga Irma, Horváth Aladár és Roma Parlament most a kerületi, ellenzéki vezetésű önkormányzat előtt követelte, akadályozzák meg volt bérlőjük otthontalanná válását.

Az MSZP-s vezetésű kispesti önkormányzat előtt tiltakozott az önkormányzat eljárása ellen Horváth Aladár, a Roma Parlament elnöke és Varga Irma az önkormányzat korábban kilakoltatott, volt bérlője. Vargát álláspontja szerint annak ellenére tette ki az ellenzéki vezetésű kispesti önkormányzat, hogy tartozását rendezte és hogy kisgyermekes család élt a bérleményben.

„Egy negyvenéves történetről van szó, ami egy durva kilakoltatással és embertelen bánásmóddal zárult. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy Varga Irmát Kispest önkormányzata elüldözte lakhelyéről” – jelentette ki Horváth aki hozzátette, a Roma Parlament követeli, nyújtsanak neki segítséget a XIX. kerülettől.

Horváth Aladár az ügy ismertetésénél elmondta, 2014-ben, amikor Varga külföldre ment dolgozni, unokatestvérére bízta a bérlakást, amiről az önkormányzatot is értesítette. A rokona jelentős köztartozást halmozott fel, amit Varga Irma később teljes összegében, kamatostul rendezett. A lakásból ennek ellenére neki, és kiskorú unokájának is mennie kellett. Az igazi probléma ezután következett, ugyanis a gyámhatóság a „rendezetlen körülményekre hivatkozva” az unokát is állami gondozás alá vette. Történt ez annak ellenére, hogy Varga Irma még pszichiátriai beteg lányát is kijelentette a lakásból, csak hogy unokája, Noel csak hogy megakadályozza, hogy a gyámhatóság elvegye tőle unokáját megakadályozza. Ez mégis sikertelen volt, hosszú utánajárás után végül vidéken, Varga Irma szüleinél sikerült a gyermeket bejelentett lakcímre elhelyezni.

„Három hónapig a gyermeket nem láthattam. […] Az önkormányzat azt ígéret, segíteni fognak, de ezt Varga Attila [alpolgármester] megtagadta. […] Nagyon nehezen szereztem végül lakást, albérletet saját magam, erre megalázó, 8 ezer forintos támogatást kaptam csupán” – sorolta kálváriáját Varga Irma aki hozzátette, jelenleg is 3 állást vállal annak érdekében, hogy az albérletet fizesse, így bizonytalan anyagi helyzete miatt továbbra is az utcára kerülés réme fenyegeti, ezért kért most érdemi segítséget:

„Mindenkié a város, negyven éve itt élek! Hiába pszichés beteg a lányom, attól még rendes, rendszerető ember – és nincs hazája, nincs otthona. Magyar emberek vagyunk!” – zárta le folyamodványnak is beillő felszólalását Varga.

Az ellenzéki vezetesű kispesti kilakoltatások ellen tüntet a Roma Parlament 2024. június 3-án. Fotó: Kőszeghy Ferenc, Mérce

A tiltakozó akción elmondta még, az önkormányzattól csupán méltányosságot vár el, mivel hite szerint ő is méltányosan járt el a problémák rendezésénél.

A XIX. kerületi önkormányzatnak, mint elvben bármelyik másik önkormányzatnak is, törvényben vállalt feladata, hogy a szociális bérlakásai kezelésénél megelőzze a hajléktalanná válást. Horváth Aladár szerint viszont éppen ennek ellenkezője történik, Gajda Péter kerületvezető és Varga Attila alpolgármester ugyanis beszámolójuk szerint annak ellenére rendelte el az elhelyezés nélküli kilakoltatást egy bérlője esetében, hogy az korábbi, tetemes tartozását már rendezte, és hogy kisgyermekes családról van szó. Ahogyan a Roma Parlament demonstrációról szóló közleménye írta:

„- elhelyezés nélkül rakták utcára Varga Irmát és hat éves unokáját, Noelt. De előtte:

– felújíttatták velük a kétszobás József Attila úti bérlakást, ahonnan:

– kijelentkeztették a pszichiátriai beteg lányát, állami gondozásba vették az unokát, akinek

családba történő visszahelyezését vidéki lakcímbejelentkezéshez kötötték, majd:

– a József Attila úti lakás bérleti szerződésének meghosszabbítását egy korábbi bérlakás közel 20 éves tartozásának (amely elévült, de hihetetlenül magas, 1.2 millió Ft) egyösszegű

kifizetéséhez kötötték – amit a család teljesített, mégis:

– lakáskiürítési pert indítottak ellenük, aminek a bíróság helyt adott, a végrehajtó pedig

– 2023. augusztus 16-án végrehajtott;

– az önkormányzat semmilyen elhelyezést nem ajánlott fel, a kisfiú esetleges újbóli állami

gondozásba vételén kívül.”

Az ügyet Horváth Aladár a Mércén is részletesen ismertette, itt rövidítés nélkül közöltük az ellenzéki pártok által vezetett önkormányzat alpolgármesterének reakcióját is a történtekre. Ebben Varga Attila alpolgármester azt írta:

„A szociális helyzet alapján bérbe adott lakások esetében, az erre vonatkozó kérelmek mögött olyan élethelyzetek állhatnak és állnak, melyekről információt nem adhatunk ki anélkül, hogy ehhez az érintett kifejezett hozzájárulását adta volna.

Amennyiben az Önök által feltett kérdéseket olyan módon próbálnánk megválaszolni, hogy abban semmilyen, még akár következtetéssel levonható információ ne szerepeljen sem a kérelmezőről, sem az ő, illetve családja élethelyzetéről, akkor valótlan kép alakulhatna ki az eljárásról, és az abban résztvevőkről egyaránt.”

Korábban, Horváth Aladár kérdésére Varga Attila egy másik problémás kispesti történetben, M. Tímea kilakoltatása ügyében is hasonlóan vélekedett, miután Misetics Bálint a Fővárosi Önkormányzat lakás- és szociálpolitikai főtanácsadója és Horgas Péter civil aktivista a kilakoltatás megtámadó pert kezdeményeztek. Az ő érdekében fellépő aktivistáknak és Horváthnak ekkor Varga ebben az ügyben azt válaszolta, a kilakoltatott súlyos szociális helyzete ellenére az eljárás „jogszerű volt” és „a választók a rendteremtést várják el tőlük”.

Egy jobb világért dolgozunk. Társakat keresünk, számíthatunk rád?

Júliusban 100 új rendszeres támogatót keresünk, legyél te az egyikük!

 

Kiemelt kép: Az ellenzéki vezetesű kispesti kilakoltatások ellen tüntet a Roma Parlament 2024. június 3-án. Fotó: Kőszeghy Ferenc, Mérce