Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Klímaaktivisták fogadták a Szijjártó nyitóbeszédével kezdődő palagáz-konferencia érkezőit

Tüntetők várták a Budapest LNG Summit 2024 nevet viselő LNG-konferenciára érkező vendégeket az Extencition Rebellion zöldszervezet aktivistái kedden reggel. Az akcióról a Mérce élő videóban tudósított:


A budapesti Marriott hotelben szervezett konferencia ellen három fiatal tiltakozott, akik elsősorban a cseppfolyósított földgáz (LNG) más fosszilis energiaforrásokhoz mérten is kiugróan erős üvegházhatása, valamint rendkívül környezetpusztító bányászati módszere miatt emelték fel hangjukat az ellen, hogy a kormány gázipari beruházásokba fektessen. A demonstráció során a hotel paroklójának bejáratát állták el részben, s „LNG = Klímapokol” feliratú drapériát feszítettek ki, valamint egy „No gas” feliratú, gázvezetéket szimbolizáló tárgyat is keresztbe fektettek az úton.  A tüntetőket a helyszínt biztosító rendőrök igazoltatták, s közölték velük, feljelentést tesznek ellenük gyülekezési joggal való visszaélés miatt. 

„Az LNG-nek 80-szor nagyobb üvegházhatása van, mint az egyéb fosszilis energiaforrásoknak. Ezért vagyunk itt, mert nem értünk egyet azzal, hogy a kormány a földgázra épít. Követeljük a kormánytól, gázipari beruházások helyett valódi zöld politikát csináljanak, és az adófizetők pénzét megújuló energiaforrásokra költsék. Orbán Viktor zöldpolitikáról beszél, mégis ilyen konferenciákon vesznek részt, és gázipari beruházásokba fektetnek. Élhető jövőt a magyar embereknek!” 

– nyilatkozta helyszíni tudósítónknak az Extinction Rebellion egyik aktivistája a Marriott hotel előtt tartott akció után. 

Az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Budapest LNG Summit Szijjártó Péter fővédnöksége alatt zajlik kedden, és maga a magyar külügyminiszter nyitotta meg a rendezvényt reggel 9 órakor. Az eseményen Magyarország és a térség meghatározó vállalatainak vezetői, magas rangú kormányzati és európai uniós tisztviselők, pénzügyi és tanácsadó vállalatok felsővezetői, és a terület kutatói, fejlesztői vitatják meg az LNG-piac helyzetét és lehetőségeit. A konferencián jelen vannak a globális gázpiac legnagyobb vállalatainak vezetői és legfontosabb döntéshozói, többek között Jefferson Edwards, a Shell Energy Integration&Fundamentals alelnöke is. 

A klímaválság közepette rekordprofitot termelő Shell magyarországi elnökének előadásán a Budapesti Corvinus Egyetemen februárban ugyancsak tiltakozott az Extinction Rebellion, amiről a Mérce szintén beszámolt.

A Portfolio.hu beszámolója szerint nyitóbeszédében Szijjártó „túlságosan átpolitizáltnak” nevezte  az energiaellátást Európában miközben szerinte „a fizikai realitásokra kellene tekintettel lenni”. A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: a magyar-orosz hosszú távú gázvásárlási szerződést nem fogja felmondani Magyarország, hiszen az szerinte kedvező, így a diverzifikáció csak arra irányulhat, hogy emellé milyen forrásból érkezik földgáz hazánkba. Szijjártó azt is bejelentette, hogy Magyarország meg fogja hosszabbítani az együttműködését a Shellel a horvátországi krki LNG-terminálon keresztüli földgáz beszerzésre, és növelni is tervezi az éves vásárlási mennyiséget a most érvényes volumenről, emellett nagyon számít a romániai Neptun Deep mezőből meginduló gázvásárlásra is.

Budapest, 2024. április 9.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond az 5. Budapest LNG Summit konferencián 2024. április 9-én.
MTI/Lakatos Péter

Arról, hogy az orosz-ukrán háborúhoz kapcsolódó geopolitikai-gazdasági kényszerekre, illetve gázpiaci diverzifikációra hivatkozva előtérbe kerülő LNG-importot milyen problémák és ellentmondások övezik, korábbi cikkünkben írtunk részletesen. Az orosz földgáz legnagyobb, „tisztának” tartott alternatíváját, az LNG-t az ismert módszerek egyik legkörnyezetrombolóbbikával termelik ki, amely  homokot és ipari mennyiségű vizet igényel, maga után pedig szurkot, szennyezett vizet és szárazságot hagy. Az Egyesült Államok déli államainak palagáz-kitermelő létesítményei közelében sokkoló beszámolók szólnak arról, hogy a helyi lakosokat rákos megbetegedések, születési rendellenességek, szív- és tüdőbetegségek sújtják.

Ez a cikk nem jöhetett volna létre olvasóink támogatása nélkül. Ha teheted, támogasd te is a Mércét, havonta akár csak 1000 forinttal, mert ez biztosítja lapunk fennmaradását!

Kiemelt kép: Fotó: Nagy Boglárka