Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kirángatták a teremből a Shell rekordnyeresége miatt tiltakozó klímaaktvistákat a Corvinus hallgatói

„A Shell szennyező tevékenysége ellen tiltakoztak kedden az Extinction Rebellion (XR) aktivistái Budapesten” – írja szerdán kiadott közleményében a klímavédelmi szervezet. Az aktivisták egy, a Corvinus Egyetemen tartott kerekasztal-beszélgetésen fejezték ki nemtetszésüket a Shell tétlenségével kapcsolatban, amin részt vett a Shell Hungary elnöke, Istenes Solti Andrea is.

A klímavédelmi aktivisták a „Can Transportation Achieve a Decarbonized Future?” („Elérhet-e a közlekedés egy karbonmentes jövőt?”) című kerekasztal-beszélgetésen arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a Shell rekordnyereségeit olyan tevékenységből szerzi, mellyel a klímaválságot súlyosbítja. A klímavészhelyzetben emberek milliói veszítik el otthonukat, aminek egyik fő felelősének a Shell olajvállalatot tartják és az ehhez hasonló eseményeken a fosszilis cégek, mint a Shell csak zöldnek akarják feltüntetni magukat, de valójában nem tesznek eleget a klímavédelmi célok eléréséért. 

A megmozduláson „7,3 milliárd dollár, A Shell profitál, A Föld veszít” és „Action not Greenwashing” feliratok felmutatásával próbált személyesen üzenni az olajcég magyar vezetőjének, a Corvinus hallgatói azonban ezt megakadályozták.

Az Extinction Rebellion Magyarország a Corvinus Egyetemen akciózott a Shell szennyező tevékenységével kapcsolatban. Fotó: Alföldi Dániel István

A saját beszámolójuk szerint békésen tiltakozó aktivistákat kirángatták a teremből, amivel fizikailag megakadályozták, hogy kifejezzék a véleményüket. Az XR-aktivisták „felháborítónak tartják, hogy egy nyilvános eseményen nem tudják a felelősöknek elmondani azt, hogy zöldremosás helyett azonnali cselekvésre van szükség az élhető jövő érdekében”. 

Az Extinction Rebellion Magyarország a Corvinus Egyetemen akciózott a Shell szennyező tevékenységével kapcsolatban. Fotó: Alföldi Dániel István

Az akciót azután szervezte meg az XR, hogy február 1-jén a Shell közzétette a 2023 negyedik negyedéves jelentését, mely szerint nyeresége a globális energiaválság csúcspontján is a második legmagasabb volt 2011 óta, miután a vártnál jobb utolsó negyedévben a Shell 7,3 milliárd dolláros nyereségről számolt be, szemben a 6 milliárd dollárt alig meghaladó előrejelzésekkel. 

„A Shell abból profitál, hogy a klímapokolba vezet minket. Miközben a Shell rekordprofitokat ér el, addig embereknek nincs pénze fűtésre és élelmiszerre. A fosszilis ipar miatt emberek milliói vesztik el otthonukat a klímaválságban. Shell, zöldremosás helyett vállald a felelősséget a tetteidért, és fizess az okozott klímakárokért!”

 – mondta el az egyik aktivista. 

Az Extinction Rebellion a klímamozgalom egyik nemzetközi szereplője, amely az erőszakmentes ellenállás eszközeivel sürgeti a rendszerszintű változást. A mozgalom az Egyesült Királyságból indult 2018-ban, azóta több száz autonóm sejtje alakult a világ különböző országaiban. A magyarországi csoport 2019-ben indult.

Címlapkép: Alföldi Dániel István