Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába kért távoltartást a bíróságtól a Tamási nőgyilkosság áldozata

60 napos, megelőző távoltartási végzést kért volt házastársa ellen az a tamási asszony, akit exférje kedden meggyilkolt, tette közzé az RTL online hírportálja szerdán este. A bíróság pár héttel ezelőtt meghozott határozata azonban kérését elutasította.

Annak ellenére hoztak ilyen döntést, hogy a későbbi áldozat úgy érvelt, a férfi rendszeresen életveszélyesen fenyegette, épp ezért ítélték el és került börtönbe, ahonnan februárban szabadult.

Négy éve azért vették őrizetbe, tudta meg az RTL Híradó, mert  halálosan fenyegette az asszonyt és új élettársát, akivel a nő azután kezdett kapcsolatot, hogy házasságuk megromlott. Egy alkalommal  17 éves fiuk segítségével a férfi az asszonyt egy székhez is odakötözte, hogy nyomatékosítsa fenyegetéseit, a rendőrségi házkutatáson éles fegyvert is találtak nála.

Kedden kora reggel a volt férj váratlanul jelent meg felesége lakásánál, és végül halálra késelte. Kora reggel a fia hívta ki a mentőket, de a nő életét már nem tudták megmenteni. Elfogása után a férfi a rendőrségen a gyilkosságot beismerte, ezt követően elrendelték előzetes letartóztatását.

Az RTL kereste a távoltartást megtagadó Tamási Járásbíróságot is a határozat meghozatalának körülményei felől érdeklődve, ők azonban a sajtómegkeresésre szerda estig még nem válaszoltak, így nem derült ki, hogy a súlyos, a hatóság számára is ismert előzetes körülmények ellenére miért hozták ezt a döntést.

Becslések szerint a nők elleni erőszak Magyarországon évente 50 halálos áldozatot követel, köztük sok olyat is, ami a hatóságok szakszerű és időben történő fellépésével megakadályozható lett volna.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerősét bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 80 80 80 81 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Gyermekkori abúzus áldozatai a fenti segélyvonalakon túl a Muszáj Munkacsoport oldalán tájékozódhatnak.

Rengeteg hasonló eset történik minden évben az országban. 2023 júliusában Albertirsán egy katonaként szolgáló férfi, N. Arnold, a teljes családját: 33 éves feleségét és két és fél éves kislányát is kegyetlenül megölte. N. Arnold felesége, hasonlóan a Tamási asszonyhoz, távoltartási végzést kért férje ellen. Ennek ellenére, ahogyan a Patent Egyesület az akkori eset után megjegyezte: „a hatóságok közönye és hanyagsága szabad utat adott a férfinak.”

Sokan emlékezhetnek arra is, hogy a Bene Krisztián által maró lúggal megtámadott és megkínzott Renner Erika is felhívta arra a figyelmet, több ízben is, hogy  még csak hivatalos figyelmeztetést sem kapott, amikor felmerült támadójának szabadlábra helyezése. 2019 novemberében úgy fogalmazott, ha a férfi szabadlábra kerül, annak súlyos, sőt beláthatatlan következményei lehetnek. Ráadásul a bosszújától ebben a helyzetben nem védte volna meg semmi, annak ellenére, hogy már követett el ellene maradandó súlyos sérüléssel járó, erőszakos támadást.

Mindezekből látszik, a hatóságoknak és bíróságnak elvben vannak ugyan eszközei az ilyen támadások és gyilkosságok megelőzésére, ezeket azonban sokszor mégsem alkalmazzák hatékonyan és időben.

A Nők a Nőkért Együtt (NaNe) egyesület és a Mérce külön oldalon gyűjti a nők és a gyermekek elleni erőszak magyarországi áldozatainak listáját oldalán.

Kiemelt kép: Óbuda-Békásmegyer Áldozasegítő Programja - Panelbeszégetés az Esernyősben, budapest 2023. május 23. Fotó: Pozsonyi Roland