Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A lúgos orvos áldozata szerint a férfi közveszélyes lenne szabadlábon

Ez a cikk több mint 4 éves.

Eljárásjogi visszásságok miatt nyújtott be nemrég alkotmányos panaszt a volt barátnőjét korábban maró lúggal megtámadó, neki súlyos sérüléseket okozó B. Krisztián ügyvédje, mivel ügyének folyamata közben változott meg a fellebbezési eljárás.

A „lúgos orvosként” hírhedtté vált B. Krisztián áldozata most úgy látja, ha az Alkotmánybíróság ma úgy dönt, hogy a harmadfokú eljárást megismételteti, és B. szabadlábra kerül, annak súlyos, sőt beláthatatlan következményei lehetnek.

Renner Erika a Blikknek úgy nyilatkozott, szerinte B. Krisztián nemcsak rá, hanem általában környezetére, és más nőkre is súlyos veszélyt jelentene, ha most kiszabadulna a börtönből.

„Amikor meghallom, hogy bármilyen új fejlemény van az ügyben, sem enni, sem aludni nem tudok napokon át.”

– mondta el az áldozat, akinek a vád és az eddigi ítéletek szerint 2013-ban B. Krisztián szakorvos, a budai Irgalmasrendi Kórház volt igazgatója maszkkal letakart arcban, őt elkábítva maratta szét lúggal a nemi szervét, ezzel maradandó fizikai és pszichológiai károsodást okozva a nőnek.

Renner ehhez még hozzátette,

„Nem értem azt sem, hogy az ilyen fejleményekről miért nem kapok hivatalos értesítést, most is csak a sajtóból értesültem arról, hogy a támadóm alkotmányjogi panasszal élt. Nekem nincsenek jogaim, csak díszlet vagyok ebben az ügyben Ez már rég túlnőtt azon, hogy az ember rám veszélyes: azt kellene megérteni, amit a Kúria is kimondott, hogy ez a férfi az egész társadalomra jelent veszélyt!”

A nő ügye mostanra az összes fellebbviteli fórumot megjárta, a vádlott jogi képviselete éppen ezért most a legutolsó, jogerős, Kúria által hozott ítéletet vitatta el. A bírósági eljárás a média fokozott figyelme mellett zajlott le, de szakértők és jogvédők szerint az alsóbb fórumokon a tárgyalás levezetésének szakmaisága is megkérdőjeleződött, sokszor ugyanis az áldozatnak kellett volna a bírói és ügyvédi kérdések kereszttüzében bizonyítania, hogy nem haragszik különösen a támadójára.

Első fokon 2013 májusában a férfit maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés miatt ítélte el, ekkor 4 év börtönt kapott. Másodfokon 2017 márciusában ehhez még hozzákerült a életveszélyt okozó testi sértés és más bűncselekmények is, így a börtönbüntetés időtartama 9 évre módosult.

Az év júniusában azonban a Kúria elmarasztalta a bíróságokat, és megállapította, a bizonyítási eljárás hiányosan folyt le az ügyben, ezért a teljes bírósági ügy megismétlését rendelte el.

Végül azonban  másodfokon a Budapesti Ítélőtábla és harmadfokon a Kúria is kimondta B. Krisztián bűnösségét, sőt utóbbi ítélet a férfi „társadalomra való veszélyességét is hangsúlyozta.”

Az ügyet tovább bonyolítja, hogy B., minden bizonnyal magas szintű kormányzati összeköttetései révén, 2018-ban még a köztévé bűnügyi magazinjában is lehetőséget kapott megszólalásra, hosszú interjúban bizonygatta ártatlanságát.

A Kúria végül 2018 nyarán életveszélyt okozó testi sértés, magánlaksértés, valamint személyi szabadság megsértése miatt harmadfokon újra elítélte a férfit, és itt már 11 évet kapott, ez ellen nyújtottak be alkotmányos panaszt védői.

Az alkotmányos panasz felülvizsgálata előtt ,hétfő este körülbelül ezren tiltakoztak sárga rózsával az ellen, hogy Renner Erika megcsonkítóját a mai döntés értelmében később akár szabadlábra is helyezhetnék, igaz, ez csak jóval később, a jövő év elején kerülhetne szóba. A férfi ügyvédje, Kadlót Erzsébet jelezte, kedvező ítéletre számítanak, de ha kell, „Strasbourgig is elviszik az ügyet.”

A demonstráció szervezői, Péterfy-Novák Éva, Szentesi Éva írók és Mérő Vera nőjogi aktivista is hangsúlyozták, a magyar társadalmat szélesebb értelemben átható, nagyon sok esetben halállal is végződő nők elleni erőszak és annak elkendőzése, gyakori eltagadása kínálja a legkézenfekvőbb magyarázatot arra, ami B. ügyében is történik éppen.

(Blikk)

Címlapkép: Csoszó Gabriella / FreeDoc