Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vastapssal fogadták a nézők a sztrájkoló zenekart az Operaházban, ma ismét beszüntetnék a munkát

A kedd esti részleges munkabeszüntetés után ma este ismét sztrájkolhatnak az operaházi dolgozók. A Népszava információi szerint szerdán kórus nélkül, a kórusrészek átugrásával fogják játszani az esti Hunyadi László előadást az Operaházban.

Mint az több lap beszámolója alapján ismert, a kedden este hatkor kezdődő Don Giovanni előadás során a zenekar munkabeszüntetése miatt  a mű első csaknem egy órájában az énekeseket ketten zongorán, váltva kísérték. A Népszava tudósítása szerint hét órakor a zenekar tagjai közül többen „sztrájk” feliratú pólóban jelentek meg. 

Szerda reggel az ATV Start vendége volt Bárány Balázs Péter elnök, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, aki elmondta, a kedd esti előadás alatt a hatvantagú zenekar egyike sem volt hajlandó beülni a zenekari árokba. Bárány szerint mikor Ókovács Szilveszter főigazgató az előadást megelőzően a közönség előtt bejelentette, hogy sztrájkolnak a zenekarosok,

vastaps kísérte a szavait, majd akkor is tapsoltak a nézők, amikor a zenekar végül bevonult a zenekari árokba a „sztrájk”feliratú pólókban

„Tehát abszolút szolidáris volt a közönség, és innen is köszönöm nekik” – mondta Bárány. A szakszervezeti elnök szerint nemcsak a zenekari tagok sztrájkoltak egyöntetűen, hanem a díszítőmunkások, színpadi munkások, kellékesek is, s a férfikar sem ment le hívásra.

„Nagy volt az összefogás, és ezt jó érzés volt látni, ma Magyarországon ritka az ilyen megnyilvánulás”

– értékelt Bárány. 

Mint ismert, az operaházi dolgozók a munkabeszüntetéssel kollektív szerződés megkötését és inflációkövető béremelést szeretnének elérni. A Népszavának nyilatkozó, névtelenséget kérő forrás szerint emellett a zenészeket az is felháborítja, hogy adott esetben egy nap négyszer is játszaniuk kell, és a művészi színvonal érdekében elengedhetetlen gyakorlásra egyáltalán nem jut idejük. (Ez utóbbi információt a lap kérdésére az intézmény tagadta.)

A szakszervezet március 19-i hírlevele szerint a sztrájkot megelőző napon, tehát a március 18-i bértárgyaláson Ókovács Szilveszter a következő ajánlattal rukkolt elő: 2024. július 1-től – tehát nem visszamenőleges hatállyal – 10 százalékos alapbérfejlesztés, emellett azonnali 140 ezer forint SZÉP kártyára adott, majd további, szeptemberben esedékes (az opera 140. születésnapja alkalmából a sztrájktól függetlenül is megadni szánt), újabb 140 000 forintnyi juttatás. A szakszervezet az ajánlatot nem fogadta el, március 20-i hírlevelében a sztrájk továbbgördítésére buzdítja a dolgozókat.

Bárány Balázs Péter az ATV stúdiójában arról beszélt, hogy szerinte az Operaház vezetése „látszattárgyalásokat folytat”, mert bár a szakszervezet munkáját segítik, ennek ellenére a társulat által megfogalmazott kívánságokat rendre lesöprik az asztalról, arra való hivatkozással, hogy a műsorterv, amit ők állítanak össze, nem teszi lehetővé, hogy ezeket a követeléseket írásba foglalják.

Ókovács Szilveszter főigazgató kedden közösségi oldalán bírálta és demagógnak nevezte a szakszervezeti elnököt. A főigazgató szerint 2023 júliusától összesen 29 százalékkal növekszik a dolgozók fizetése 11 hónap alatt a fix juttatások tekintetében, igaz, ebbe beleszámolta az idén nyártól ajánlott (tehát jövőbeni) emelést is. 

Ha Te is fontosnak érzed, hogy ezek a témák nagyobb teret kapjanak a közbeszédben, szállj be a támogatásunkba, akár havi ezer forinttal, hogy folytathassuk!