Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Civilek lemészárlása ellen nem lehet, szólásszabadságért tüntetnek pénteken az ORFK előtt

A Varjú Kollektíva nevű anarchista csoport tüntetést szervez az ORFK Teve utcai épülete elé február másodika péntekre, délután öt órára – hogy így tiltakozzanak a korábbi békepárti tüntetések megtiltása ellen. A rendőrség ugyanis – mint ahogy arról mi is rendszeresen beszámoltunk – mindeddig nem engedélyezett a gázai tűzszünet melletti, Izrael háborúja elleni kiállásokat Magyarországon.

„Magyarországon ma nem lehet civilek lemészárlása ellen tiltakozni. Magyarországon ma terrorizmusnak számít az apartheid elutasítása. Magyarország ma a gyilkosokat védi és a szolidaritást tiltja.

Ha téged is dühít az a hatalmi önkény, amely az Izrael-párti tüntetéseket engedélyezi, a palesztinpárti tüntetéseket tiltja, ha téged is dühít, hogy a magyar kormány egy izraeli politikus bűnöző támogatásáért az alapvető jogaidtól foszt meg, csatlakozz a demonstrációnkhoz”

– írják a szervezők.

E-mailen értük el a Varjú Kollektívát, hogy többet tudjunk meg a tüntetés céljáról. Az aktivisták elmondták lapunknak, hogy a tüntetést a szólásszabadság érvényre juttatásáért szervezik, és nem foglalnak – szervezőként nem is foglalhatnak – állást a háború kérdésében Palesztina vagy Izrael mellett. Hozzátették, hogy

a szólásszabadság alkotmányos jog, amíg a tüntetés nem erőszakos, az embereknek joguk van kifejezni a kiállásukat az áldozatok mellett.

Arra számítanak, hogy azok fognak megjelenni a tüntetésen, akik ügyüknek érzik a szólásszabadságot és akik igazságtalannak tartják, hogy az Izrael-párti tüntetéseket engedélyezik Magyarországon, míg a palesztinok mellettieket és a békepártiakat nem. A rendezvényen várhatóan részt vesznek a magyarországi muszlim közösségek tagjai, és mint a szervezőktől megtudtuk, egyeztetés alatt áll, hogy egy rabbi is felszólaljon.

A Varjú Kollektíva tüntetése lehet az első engedélyezett megmozdulás a háború október 7-i kitörése óta – igaz, mint a fentiekből kiderül, ők hangsúlyozottan a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, nem pedig a háború kérdésében foglalnak állást. Nemcsak Magyarországon nem lehet békepárti vagy palesztinpárti tüntetéseket szervezni, nemrég Németországban vert szét a rendőrség egy tüntetést, miután a résztvevők palesztinpárti jelszavakat skandáltak. Eközben Európa-szerte számos Izrael-párti, valamint az izraeli áldozatokra emlékező rendezvényt tartottak az elmúlt hónapokban.

A gázai háborúban mindeddig több mint 26 ezer palesztin veszítette életét, Izrael államot többek között ezért idézték a hágai Nemzetközi Bíróság elé népirtás vádjával, Dél-Afrika kezdeményezésére. A vád nyolc pontot fogalmazott meg, ami véleményük szerint alátámasztja, hogy Izrael népirtást követ el Gázában. Izrael ezzel szemben a jogos önvédelemre hivatkozik a Hamász október 7-i támadása nyomán, mondván a hadműveletek szükségesek az ország és lakosai védelmében.

Magyarországon a kormány – és a parlamenti ellenzék túlnyomó többsége – markánsan Izrael-párti álláspontot képvisel. Orbán Viktor a Hamász terrortámadása és az izraeli hadsereg hadműveleteinek megkezdése után igen hamar kimondta a Kossuth Rádióban, hogy „terroristák” mellett nem lehet tüntetni Magyarországon, összemosva a palesztin nép önrendelkezése és a béke mellett kiállókat a terroristák támogatásával. Hozzá csatlakozott Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere is, kijelentve, hogy ebben a kérdésben teljes mellszélességgel a kormány mellett áll.

A miniszterelnök nyomán pedig a rendőrség is egy kalap alá vette a békét és Izrael háborús bűncselekményeinek befejezését követelőket a Hamász támogatóival. Az eddigi tüntetések megtiltásakor így arra hivatkozott, hogy terroristák mellett nem szabad tüntetni, valamint arra, hogy meglátásuk szerint nem lehet garantálni a tüntetések békés jellegét, és előfordulhat, hogy valaki nem ért egyet a rendezvények céljával. Ami egyébként tüntetések esetében nem meglepő, sőt: a rendőrség feladata a tüntetések során többek között a rendezvény biztosítása.

Hovatovább a Kúria tavaly novemberben helyben hagyta a rendőrség tiltó határozatát a Germanus Gyula parkba szervezett békepárti tüntetésről, ami veszélyes precedenst teremthet: amennyiben egy tüntetésről feltételezhető, hogy lesznek, akik nem értenek egyet vele – ami egy tüntetés esetében erősen feltételezhető – úgy ezentúl a rendőrség számára már ez elegendő indok lehet, hogy megtiltsa a rendezvényt.

Címlapkép: Meghiúsult palesztin szolidaritási tüntetés Budapesten 2023. október 13-án. Fotó: Alföldi Dániel István