Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pécsen is azt kérik a nők: hadd szüljenek két kísérővel, működjön a törvény a gyakorlatban is

Pécsett is aláírásgyűjtés indult múlt héten azért, hogy a klinikai központ szülészetén ne kelljen a nőknek két kísérőjük között választani, vagyis egyszerre lehessen mellettük az apa és a dúlájuk is. Ez ugyanis jelenleg olyannyira nem általános gyakorlat a magyarországi szülészeteken, hogy sok helyen egyenesen tiltják, vagy csak külön engedélykérés fejében, esetleg felváltva engednek be a szülő nők mellé két kísérőt. Kevés szülészeten kezelik természetes igényként a dúla és az apa közös jelenlétét. 

Mint az a petícióban olvasható, a pécsi klinikán is külön jóváhagyott kérvénnyel van lehetőség dúlával szülni; együttes jelenlétre, de még az apa és a dúla helycseréjére sincs lehetőség.

„Bár már ez is egy jó gyakorlat, hiszen néhányaknak megadatik a dúla jelenléte a vajúdás és szülés alatt, ami a fentiek tükrében hatalmas támasz, mégis további keserűséggel jár, hiszen így az édesapa lemarad erről az életre szóló eseményről. Ezen túl bizonytalanságot von magával: nem garantált a pozitív elbírálás, és egy túl későn leadott vagy visszautasított kérvény esetén az édesanya eleshet a bizonyítottan pozitív dúla-hatástól, nem beszélve azokról, akik nem is tudnak erről a lehetőségről”

– fogalmaz a petíció, hangsúlyozva: természetesen nem minden szülő nőnek van igénye választott kísérőjén felül dúlai támogatásra, de akik vágynak erre, viszont az apával is meg szeretnék osztani a szülés/születés élményét, nagy biztonságérzetet adhat, és hatalmas segítség lehet számukra egy pozitív, jóval kevesebb beavatkozással járó szülésélmény megtapasztalásában.

A dúla, azaz az „asszonytársi segítő”a szülés során folyamatos, megszakítás nélküli gondoskodást, érzelmi támaszt nyújt; objektív információk nyújtásával segíti az anyát, illetve a párt az informált döntések meghozatalában, de nem dönt helyettük, és nem végez beavatkozást, nem az egészségügyi személyzet része.

Számos nemzetközi kutatás mellett egy 2021-ben készült hazai tanulmány is arról számol be, hogy a dúlák folyamatos támogató jelenlétének pozitív hatása (az úgynevezett „dúla-hatás”) számokban is mérhető, ugyanis nagy részben csökkenti a különféle beavatkozások arányát. A dúla egészen másfajta segítséget és figyelmet képes biztosítani a szülő nő számára, mint az egészségügyi személyzet, vagy az apa, aki része az éppen születő családnak, és nem látogató, mégis inkább így tekintenek rá, holott az anya-baba-apa egység az, melynek zavartalanságát az ellátórendszer támogatni hivatott. A választott kísérő az egész családot kíséri, így sok esetben az apát is támogatja.

Az elmúlt hónapokban számos szülészet vezetőségének címeztek érintett nők petíciókat, kérve a két kísérő jelenlétének szakmailag indokolatlan kizárását a szülőszobából. Mint arról a Mércén beszámoltunk, egy Uzsoki kórházban szülni készülő nő tavaly novemberben aláírásgyűjtésbe kezdett, aminek a híre még azelőtt eljutott a szülészet vezetőséghez, hogy az aláírásokat kézhez kapták volna. Az intézmény hamar reagált az ügyre: „Az utóbbi időben a szüléssel összefüggő kapcsolattartás társadalmi elvárásai megváltoztak”, ezért a vezetőség úgy döntött, hogy engedélyezi a vajúdás és a szülés alatt a szülő nő által megjelölt nagykorú kísérő jelenléte mellett a dúla egyidejű részvételét is – közölték.

Az uzsokis győzelem sok kismamában, családban felébresztette a reményt, így egy hónapon belül petíció indult a debreceni klinikán, Budapesten a SOTE-n, a Jahn Ferenc, a Szent János, az Észak-Pesti és a Szent István Kórházban, valamint a Fejér vármegyei kórházban is.

A kétkísérős szülések iránti társadalmi igény láthatóvá válása azért is fontos, mert egészen idén januárig maga a kormány sem értelmezte megfelelően saját egészségügyi törvényét, a kórházak pedig végképp magukra maradtak a jogértelmezéssel, ami teret adott az indokolatlanul szigorú, az anyák érdekeit sértő szabályoknak is. Bár az hosszú évek után végre kiderült, hogy az egykori Emberi Erőforrások Minisztériuma tévesen állította korábban, hogy az egészségügyi törvény szerint egyetlen kísérője lehet egy szülő nőnek, ezután is sok múlhat az intézmények szigorán.

Mint arról nemrég beszámoltunk, a helyzetet a Belügyminisztérium tisztázta, miután a Másállapotot a szülészetben! mozgalom levélben kereste fel a szakmai és országos döntéshozókat annak érdekében, hogy a szülő nők mellett igény szerint két kísérő is ott lehessen egyszerre.

A minisztérium válaszlevele szerint a törvény valójában „nem tiltja a több kísérő jelenlétét”.

Azért kifejezetten jó hír a minisztériumi állásfoglalás, mert azt a gyakran előforduló indokot már nem kell (és soha nem is kellett volna) elfogadnia egyetlen nőnek sem a kórházak részéről, hogy a törvény tiltja a két kísérőt.

Ugyanakkor a Belügyminisztérium megfogalmazása, miszerint „az intézmények megengedőek lehetnek a kísérők jelenlétének vonatkozásában, vagy felváltva is jelen lehetnek a vajúdás és a szülés alatt” is nagyban támaszkodik a kórházak saját szabályzatára.

Sokat elárul a magyarországi szülészet viszontagságairól is, hogy hosszú éveket kellett várni arra, hogy a kormány helyesen értelmezze saját törvényét, mindezt pedig csakis annak hatására tette meg, hogy egy nőket képviselő szervezet felhívta a figyelmét az ellentmondásokra. Ennél a levélnél nagyobb nyilvánosságot azonban nem adott az ügynek, ahogy amellett sem kötelezte el magát nyilvánosan, hogy a több kísérő beengedését a törvény ne csak megengedje, hanem elő is írja lehetőségét. Mindezek fényében a következő időszakban is fontos szerepe lehet az érintettek kiállásának.

Mint arra a Másállapotot a szülészetben! mozgalom is felhívta a Belügyminisztérium figyelmét, „a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy bár lehetséges a több kísérő jelenléte, a kórházak egy része nem áll nyitottan a családok és szülő nők kéréseihez ebben a kérdésben. Nem tisztázott, a gyakorlatban mit tehetnek a családok, a társadalom, ha a több kísérő jelenléte jellemzően csak egy vágy marad, dacára annak, hogy ez jogilag lehetséges lenne.”