Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Részlegesen lebénult a titkosszolgálati verés következtében családja szerint egy szerbiai ellenzéki vezető

Családja szerint részlegesen lebénult a titkosszolgálati őrizetben megvert szerbiai ellenzéki vezető, akit azután hurcoltak el az otthonából, hogy bocsánatot kért a szerbek által a koszovói háború során az albán kisebbség ellen elkövetett háborús bűntettekért. Nikola Sandulović a Szerb Köztársasági Párt vezetőjének hozzátartozóit szerdán, öt nappal a letartóztatása után engedték be a fogva tartott politikushoz. A belgrádi katonai létesítményben való látogatást követően Sandulović lánya apja kórházba szállítását követelte.

„Ugyan kommunikatív, de a jobb oldala teljesen lebénult, kerekesszékbe kényszerült, és rendkívül rossz egészségi állapotban van”

– számolt be a apja ügyvédjén keresztül Karla Sandulović. Michael Polak brit ügyvéd, a politikus képviseletében eljáró Justice Abroad igazgatója hozzátette, a család úgy véli, hogy Sandulovićot, a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) rendszeres kritikusát „meg is mérgezhették”. Polak ezzel együtt kiemelte, hogy semmit sem tudnak ellenőrizni Sandulović egészségi állapotával vagy a támadással kapcsolatban, amíg nem szállítják át egy olyan civil intézménybe, ahol teljes körű hozzáférést biztosítanak orvosoknak és az ügyvédeinek. Polak ezért sürgősségi kérelmet nyújtott be az ENSZ kínzásellenes bizottságához, amelyben hivatalosan is a férfi áthelyezését kéri. 

Az ügyvéd arról számolt be, hogy tudomása szerint Sandulovićot „a szerb titkosszolgálat fogta el, majd tartotta önkényesen fogva és kínozta meg”.

Sandulovićot heves bírálatok érték az állami médiában azután, újra megosztott egy tavaly közzétett videót arról, hogy meglátogatta Adem Jašari, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg egyik alapítójának sírját, akit 1998-ban a szerb rendőrség a koszovói függetlenségi háború idején 57 családtagjával együtt megölt.

A 2023 februárjában történt látogatás során Sandulović bocsánatot kért a gyilkosságokért.

Két héttel ezelőtt, január 2-án egy újabb bocsánatkéréssel együtt tette közzé a videót az X-en (Twitter) akkor úgy fogalmazott:

„Én vagyok az egyetlen szerbiai politikus, aki eljött, hogy lerója kegyeletét az ártatlan albán áldozatok, a Jašari család előtt Prekaziban. Bocsánatot kértem a szerbek nevében, akik nem követték el ezt.”

A család beszámolója szerint nem sokkal a poszt közzététele után, január 3-án Sandulović háza előtt megjelent egy fekete furgon, amiből a szerb Biztonsági Információs Ügynökség tagjai szálltak ki, akik elfogták a politikust, majd a főhadiszállásukra vitték, ahol rátámadtak, és állítólag megkínozták. 

„Csúnyán megverték. Eltört egy bordája. Miután hazakerült hol eszméleténél volt, hol nem, és arra panaszkodott, hogy nem tudja mozgatni a teste jobb oldalát” 

– mondta el az első őrizetbevétellel kapcsolatban Polak. Hazaszállítása után egy nappal ugyanis a rendőrség letartóztatta, pedig a politikus már akkor is láthatóan rossz egészségügyi állapotban volt, ami az elszállításáról készült videón is egyértelműen látszik:

Akkor arra hivatkoztak, hogy egy bíró elrendelte a 30 napos őrizetbe vételét, miután távollétében vádat emeltek ellene a nemzeti, faji és vallási gyűlöletre való felbujtás vádjával, ami a szerb Büntető Törvénykönyv 317. cikkelye szerint hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.

Polak szerint a vád egyértelműen sérti a politikai véleménynyilvánítás védelméről szóló európai emberi jogi egyezményt.

A támadás újabb kérdéseket vet fel Szerbia uniós csatlakozási szándékával kapcsolatban, valamint tovább gerjeszti az ország szomszédaival, köztük Koszovóval való kapcsolatának további romlása miatti félelmeket. Ráadásul az ellenzéki politikust ért támadással egyidőben továbbra is uralja a szerbiai közbeszédet a botrány, miszerint a tavaly év végi választásokat Aleksandar Vučić elnök és az SNS javára manipulálták.

„A politikai véleménynyilvánítást meg kell védeni, annak lehetősége nélkül sérül a demokrácia működése. Azt hiszem, ez minden szerb ember számára egy nagyon fontos ügy, akár egyetért Sandulović gesztusával, akár nem”mondta Polak.

Az Európai Bizottság szerdai közleményében arról adott tájékoztatást, hogy „kapcsolatban áll az érintett hatóságokkal és érdekelt felekkel”. Hozzátették, hogy minden őrizetbe vételt jogilag meg kell indokolni, és „az erőszakos eljárással kapcsolatos hitelt érdemlő vádakat az illetékes hatóságoknak megfelelően ellenőrizniük kell”.

(TheGuardian, Euractiv)

Címlapkép: Twitter