Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megsemmisítette a Kúria a debreceni CATL-akkugyár katasztrófavédelmi engedélyét

A Kúria szerdán megsemmisítette a debreceni CATL-akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyét — derül ki Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő Facebook-posztjából, aki a keresetet benyújtó debreceni civil, Horváth Nándor László jogi képviseletét látta el pro bono. 

„Győzelem! Stop Akkugyár! Ma délelőtt a Kúria megváltoztatta a Debreceni Törvényszék ítéletét és megsemmisítette a vármegyei katasztrófavédelmi hatóságnak a debreceni CATL-beruházásra kiadott engedélyét, s a hatóságot új eljárásra utasította, mivel a hatósági eljárás a biztonsági jelentés kiegészítése tekintetében megsértette a nyilvánosságra -kifüggesztés, közmeghallgatás- vonatkozó szabályokat” – írja bejegyzésében Schiffer András.


Horváth Nándor László, a Debreceniek az akkumulátorgyár ellen csoport tagja – aki a 2023 elején tartott debreceni akkugyárellenes tüntetések alkalmával a Mércének is mesélt a tiltakozások megszervezéséről –  közigazgatási perben támadta meg a kínai CATL cég által a város déli gazdasági övezetébe tervezett, építés alatt álló akkumulátorgyár katasztrófavédelmi engedélyét. A Debreceni Törvényszék azonban júliusban elutasította Horváth keresetét. A Debreciner szerint akkor  a bíróság arra hivatkozott, hogy  „nem volt megállapítható a felperes jogainak, jogos érdekének közvetlen sérelme”, ezért úgy ítélte meg, hogy nincs lehetőség az engedély kiadásáról szóló katasztrófavédelmi határozat hatályon kívül helyezésére, megsemmisítésére vagy megváltoztatására.

A debreceni civil azonban ragaszkodott álláspontjához, miszerint a katasztrófavédelmi eljárásban nyilvánosságra hozott biztonsági jelentés hiányos volt, a hatóság nem tartotta be a jogszabályban meghatározott, nyilvánosságra vonatkozó előírásokat, ezért felülvizsgálati kérelmet tudnak előterjeszteni a Kúriához. 

Horváth egy márciusban kiadott közleményében úgy fogalmazott: 

„Az eljárásban nyilvánosságra hozott biztonsági jelentés hiányosságai miatt hiányos információkkal rendelkezem a beruházásról, melynek oka, hogy a hatóság a jogszabályban meghatározottakat nem tartotta be a nyilvánosság biztosítása során, amivel bizonytalanságot teremtett a lakosságban, így bennem is.”

Mint Schiffer András a WWF Hungary környezetvédelmi szervezet podcastjában két héttel ezelőtt kifejtette, a Debreceni Törvényszék ítélete ellen azzal az érveléssel készültek, hogy

ha az érintett  polgár – azaz jelen esetben Horváth Nándor László – tudja igazolni az illetékességét, vagyis hogy az ő környezetét befolyásolja egy beruházás, akkor igenis van pereskedési joga.

A debreceni CATL-beruházást 2022 őszén jelentette be a magyar kormány azzal, hogy az ország történetének legnagyobb beruházása lesz, értéke elérheti a 7,9 milliárd eurót, egyúttal 9000 új munkahelyet teremthet. Debrecen és a határos Mikepércs lakosságának egy része azonban több alkalommal tartott tüntetéseket a gyár építése ellen. Januárban országos visszhangot keltett egy, a kérdésben tartott, botrányba fulladt közmeghallgatás is. Egy, a Momentumnak is dolgozó 21 Kutatóközpont által készített felmérés szerint pedig az akkugyárügy megnyirbálta a Fidesz helyben  addig stabilnak gondolt népszerűségét is.

A Debrecinernek már nyilatkozott is a perben győztes Horváth Nándor lászló és Schiffer András. Schiffer szerint a döntés következtében le kell állítani az üzem építését. Horváth Nándor László úgy véli, a döntés még nem jelenti azt, hogy nem épül meg az akkumulátorgyár, de most időt nyertek a tiltakozók.

Gödön, ahol a dél-koreai Samsung működtet évek óta ellentmondásos körülmények között akkumulátorgyárat, amelynek bővülését követően óriási felháborodás övezte, hogy a lakosság tiltakozása ellenére a hatóság újból kiadta idén februárban a gyár katasztrófavédelmi engedélyét.

Kiemelt kép: Tüntetés az akkumulátorgyár ellen Debrecenben 2023. február 9-én. Fotó: Alföldi Dániel István / Mérce