Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szomorú a Honvédszakszervezet amiatt, hogy a kormány egy tollvonással betiltaná őket

Az Alaptörvény 12. módosításával a kormány – számos más rendelkezés mellett – átalakítaná a Honvédségnél működő érdekképviseleti rendszert is. Noha eddig törvény szabályozta a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjainak jogállását, az ezzel kapcsolatos alapvető jogaikat és kötelezettségeiket, a jövőben mindehhez egy kormányrendelet is elég lesz – derül ki a Népszava cikkéből. Vagyis az országgyűlés helyett a honvédelmi miniszter – jelenleg Szalay-Bobrovniczky Kristóf – dönthet a katonákkal kapcsolatos kérdésekben.

Ahogy az is fontos változás, hogy a törvénnyel megszüntetnék a Honvédségnél a független szakszervezeteket, és a jövőben a kormány döntheti el, milyen szervezet képviselje a hivatásos állomány érdekeit.

„A Magyar Honvédség hivatásos állományú tagja jogállásával összefüggésben működő más érdek-képviseleti szervezet a kormány rendeletében meghatározott sajátos szabályok szerint alakulhat és tevékenykedhet”

– írja a törvényjavaslat.

Fontos hangsúlyozni, hogy amennyiben elfogadják – ami igen valószínű – a katonák munkaviszonyait a jövőben rendeleti úton szabályozhatják, ami párját ritkító megoldás, tekintve hogy a foglalkoztatási kereteket általában törvényekbe foglalják. Ezáltal a katonák munkaviszonyai, jogaik és kötelezettségeik sokkal bizonytalanabbá válhatnak, kiszolgáltatva az aktuális kormány és honvédelmi miniszter érdekeinek és céljainak.

Ezt a helyzetet tetézi az érdekképviseleti rendszer átalakítása; nehéz elképzelni, hogy a munkáltató által kijelölt érdekvédelmi szerv hasonló hatékonysággal lépne fel a munkáltatóval folytatott egyeztetések során, mint egy tőle független szervezet, ami elsősorban az általa képviselteknek – esetünkben a katonáknak – tartozik elszámolással.

A Honvédszakszervezet szerda délelőtt rendkívüli elnökségi ülést tartott az ügyben, amelynek eredményeiről közleményben nyújtottak tájékoztatást.

Emlékeztetnek, hogy nagyjából 5000 tagjuk van, és egészen 1991-es megalakulásuk óta fontos érdekegyeztető munkát végeznek Honvédelmi Érdekegyeztető Fórum aktív tagjaként a hivatásos, szerződéses, tartalékos és nyugállományú katonák érdekeit képviselve. A szakszervezet részt vesz a honvédségi állományt érintő jogszabályok kidolgozásában, és az állomány tagjai részére történő ismertetésében.

„A HOSZ sok évtizedes működése során, mindvégig a Honvédelmi vezetés partnereként a kölcsönös bizalom és tisztelet jegyében végzi tevékenységét. Hazánk honvédelmi érdekeit szem előtt tartva, a személyi állomány gazdasági és szociális érdekeit érintő érdekegyeztetési tevékenységek során, a szakszervezetünk szakmai alapon egyfajta mediációs eszközként is funkcionálva, hasznos és nélkülözhetetlen kiegészítője a Magyar Honvédségnek.

Ezek után szomorúan tapasztaltuk, hogy szervezetünket érintő kérdésben a tegnapi nap folyamán alaptörvény módosítás került benyújtásra”

– írják közleményükben.

A Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok úgyszintén közleményt adott ki, amelyben megdöbbenésüket fejezik ki, és elítélik a kormány döntését.

„Gyakorlatilag egyetlen olyan nemzetközi példát sem lehet felhozni arra, hogy alaptörvényben tiltanák a katonák egyesülési jogát és a szakszervezet működését, totálisan kiüresítve ezzel az alapjogok gyakorlásának minimumát. Az ilyen szabályozást a hazánk által ratifikált nemzetközi egyezmények sem teszik lehetővé”

– írják a szakszervezeti szövetségek közös levelükben. „Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy egy munkavállalói csoport részére a munkavállalók érdekképviseletét ellátó egyesületekben való részvétel lehetősége és képviselete ilyen szintű korlátozás alá essen” – teszik hozzá.

A HOSZ szerint működésük továbbra is biztosított, és reményeik szerint a továbbiakban is részt tudnak majd venni az érdekegyeztető munkában a minisztérium partnereiként – miképp az eddigiekben is történt. Ennek részleteiről jelenleg tárgyalásokat folytatnak a minisztériummal, ezek eredményét várhatóan a jövőhéten lehet megismerni.

Magában az alaptörvény-módosításban egyébként olyan kitételek szerepelnek többek között, minthogy Magyarország minden állampolgára köteles megvédeni a hazát, törekedni kell az új műszaki megoldások és a tudomány eredményeinek alkalmazására, illetve Magyarország alkotmányos önazonosságának és keresztény kultúrájának védelme az állam  minden szervének kötelessége.

Frissítés, 17:45 – A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma is elítéli a kormány lépését

A közszférában dolgozókat képviselő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) közleményében szolidaritását fejezte ki a honvédségnél működő szakszervezetekkel és elítélte a kormány lépését.

„Függetlenül attól, hogy milyen foglalkoztatási területeken tesz arra kísérletet a jogalkotó, hogy a szakszervezetalakítást tiltó jogkorlátozást hajtson végre, a SZEF elítéli az ilyen kezdeményezéseket!

Kiállunk minden bátor katona, minden honvédségi alkalmazott érdekvédelme, szakszervezet alakítási és működtetési joga mellett!”

– írja közleményében a konföderáció.

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás