Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Drámai videókban sorosistázza és dollárbaloldalizza Kósa Lajos az akkumulátorgyár ellen tüntető mikepércsieket 

Két nap alatt két, drámai hangvételű videóüzenetet is posztolt közösségi oldalán Kósa Lajos kormánypárti országgyűlési képviselő, amelyben a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár ellen tiltakozó civileken – őket „sorosista szervezeteknek” titulálva – azt kérte számon, hogy hogy mernek Papp László, a város fideszes polgármesterének háza előtt tüntetni. 

Az első, szerdán megosztott videóban Kósa az otthon szentségének megháborításával vádolta a tüntetőket:


„A polgármester háza elé szerveztek tüntetést, holott eddig az otthon szentségét mindenki tisztelte, elismerte, akármelyik oldal politikusairól is legyen szó”

– panaszkodott a fideszes képviselő. (Noha politikusok otthona előtt tüntetni nem számít kifejezetten új műfajnak: emlékezetes, hogy Kósa még saját maga irányította polgármesterként Debrecen városát például akkor, amikor a Fidelitas Gyurcsány Ferenc háza előtt tüntetett 2012-ben – a szerk.)

Kósa azt is elpanaszolja, hogy egy olyan ügyben mentek tüntetni a civilek, ami „tulajdonképpen felesleges”, hiszen szerinte a polgármester „maga rendezte el”, hogy Debrecenben az akkumulátorgyárak semmilyen kedvezményt, különleges elbánást nem élveznek akkor, amikor a környezetvédelmi előírások betartásáról van szó. A legszigorúbb környezetvédelmi normákat kell betartani – mondta a képviselő. „Szintet léptek aljasságban a sorosista szervezetek Debrecenben. […]Innen látszik, hogy az ellenzéknek Debrecen nem számít, csak a balhé, csak a hatalom. Nekünk viszont, a debrecenieknek, Debrecen az első” – védte meg Papp Lászlót Kósa. 

A politikus aztán csütörtökön lényegében megismételte szerdai üzetetét egy rövidebb, immáron dollárbaloldalizó videóban, amelyben azt a költői kérdést is feltette:

„Vajon mi a következő lépés? A gyerekeinket macerálják, a szomszédainkat zaklatják majd?”

 


Az, hogy a „baloldali, globalista, sorosista, hazaáruló” és hasonló bélyegekkel lássák el az akkumulátorgyár ellen tüntető mikepércsi és debreceni anyukákat, a fideszes propagandasajtó részéről már viszonylag régi jelenségnek számít, választott politikusok szájából azonban többé-kevésbé újszerűnek hat a cívisváros és vele szomszédos kistelepülés civiljeinek ilyen jellegű becsmérlése.

A Kósa Lajos által említett demonstrációt kedden este tartotta a Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület – MIAKÖ civil csoportosulás és az Amnesty International jogvédő szervezet magyarországi irodája. A tüntetés közvetlen előzménye az volt, hogy Papp László maga is nyilvánosan szólalt fel a nagy port kavart, hatósági szerződés megkötéséről szóló jogszabálymódosítás ellen, amely megengedte a környezetszennyező gyáraknak, hogy a jogsértő működés beszüntetésére adott írásos ígéret fejében mentesüljenek – az amúgy sem túl szigorú – bírságokat kiszabó, szabálytalanságokat részletező vagy akár a gyárakat bezárató hatósági határozatok alól. Bár az Energiaügyi Minsztérium azt ígérte, hogy akkumulátorgyárakra nem, csupán a tulajodnosváltáson áteső, a túléléshez technikai támogatásra szoruló dunaújvárosi acélkohó kap csak ilyen engedményt, a rendeletet azóta sem javították át, csupán egy miniszteri utasítást jelentettek meg vele kapcsolatban (vélhetően ezt az intézkedést vindikálta saját lobbitevékkenységének Papp polgármester, amire Kósa Lajos is utalt az első videójában – a szerk.), amely azonban egyrészt nem jogszabály, másrészt az utasítás szövege nem tiltotta meg a hatóságoknak a kormányrendelet alkalmazását az akkumulátorgyárakra vonatkozóan.

A tüntetés szervezői nyilvános meghívást küldtek Debrecen polgármesterének a Nincs kivétel – Szankciót a szennyezőnek! címmel meghirdetett eseményre, s egyben megkérték, olvassa fel a kormánynak küldött üzenetét, amelyben a büntetlen szennyezést engedélyező rendelet módosítását követeli. A városvezető nem ment el a rendezvényre, – mindösszesen egy videót posztolt a közösségi oldalára, amelyben elmagyarázta, hogy a rendelet nem vonatkozik az akkugyárakra – ezért a mintegy 80 tüntető Papp László házához vonult, ahol beszédek hangzottak el.

A Debreciner tudósítása szerint Zsugyó Virág, az Amnesty International Magyarország debreceni koordinátora  a tüntetésen elmondta:

„A közös kiállásunk ma azt üzeni, hogy jogunk van hallatni a hangunkat akár a polgármester háza előtt is,  jogunk van az egészséges környezethez és jogunk van ahhoz, hogy biztonságban éljünk”.

Úgy látta, ők is hozzájárultak ahhoz, hogy Papp a környezetvédelmi hatósági szerződésekről szóló kormányrendelet visszavonását kérte a kormánytól. Zsugyó hangsúlyozta, a miniszteri utasítás semmilyen jogi garanciát nem jelent. 

Kozma Éva, a Mikepércsi Anyák képviselője feltette a kérdést: a környezetszennyezőket védő kormányrendelet miatt vajon hány embernek kell kínzó, halálos betegségtől szenvednie. „Hányan fognak ideje korán, akár tíz évvel hamarabb meghalni? Hány magyar gyereknek kell már betegen születnie, vagy akár meg sem születnie?”A Mikepércsi Anyák egyesületének elnöke szerint a kormányrendelet legalizálhatja a környezeti bűncselekményeket, ez pedig az Alaptörvény, a nemzetközi jog, valamint az uniós jog durva arculcsapása. Kozma Éva arra biztatta a megjelenteket, hogy a 2024-es önkormányzati választáson pedig válasszák a jövőt. 

A tüntetést a Debreciner élőben közvetítette, itt lehet visszanézni:


A Mikepércsi Anyák nem hagynak fel a tiltakozással, október 23-ára is tüntetést szerveznek. A terveik szerint a nemzeti ünnepen Debrecen főterén gyülekeznek, majd pedig kivonulnak a CATL-akkugyár építkézésére.

Frissítés (2023. 10. 19. 16:37)

A MIAKÖ közleményben reagált a debreceni Fidesz az „otthon szentségével kapcsolatos” állításaira. A mikepércsiek szerint a helyszínválasztás szimbolikus volt, egyrészt azért, mert lassan egy éve nem áll szóba a mikepércsiekkel Debrecen polgármestere, aki a mikepércsiek megkérdezése nélkül döntött arról, hogy mostantól mérgező vegyi akkumulátorgyárak közvetlen szomszédságában kell élniük.  Azt írják, a tüntetés bejelentett, a rendőrség által befogadott megmozdulás volt, mellyel szemben a hatóság semmilyen kifogást nem emelt, azt minden további nélkül engedélyezte. Szerintük alaptalanok azok a vádak is, mely szerint a polgármester családja nyugalmát, biztonságát megzavarták volna. A MIAKÖ teljes bejegyzése itt olvasható: