Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb szakszervezetist küldenének el a komáromi gyógyszeripari üzemből

Az augusztusban elbocsátott szakszervezeti tisztségviselő helyettesét is elküldenék az amerikai tulajdonosi háttérrel rendelkező Mylan Hungary gyógyszeripari kft. komáromi üzeméből – értesült lapunk a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnökétől hétfőn.

Székely Tamás a Mércének elmondta: az érintett dolgozót az elmúlt hét folyamán felmentették a munkavégzés alól, és jelenleg is otthon van.

A VDSZ az újabb, szakszervezeti tisztségviselőt ért sérelmet követően a múlt a héten szórólapozást végzett az üzem területén, sőt még az ugyancsak Komáromban található, szintén a VDSZ égisze alá tartozó SK akkumulátorgyári dolgozók körtében is osztottak tájékoztató nyomtatványokat. A szórólapos akcióról szóló szóló Facebook-bejegyzésben Kovács László, a VDSZ alelnöke bejegyzésében úgy fogalmaz: 

„Ez az a cég, ahonnan hogy-hogy nem elbocsátották az egyik tisztségviselőnket, a másik felmondott, míg az állományban lévő egyetlen főbizalmi kolléganőt hazaküldték, hogy biztosan jó távol legyen a dolgozóktól…

A VDSZ képviselői szórólapokat osztanak a komáromi Mylan-üzem területén, miután az ottani szakszervezeti vezető helyettesét is felmentette a cégvezetés a munkavégzés alól. Fotó: VDSZ Szakszervezet – Federation of Chemical Workers of Hungary Facebook

Székely Tamás a Mércének elmondta, a szórólapok arra hívták fel a dolgozók figyelmét, hogy a VDSZ a tisztségviselőinek elküldése ellenére „sem halt meg”, illetve arra, hogy továbbra is kulcsfontosságú, hogy szerveződjenek, és lépjenek be az érdekképviseletbe. 

A VDSZ képviselői szórólapokat osztanak a komáromi Mylan-üzem területén, miután az ottani szakszervezeti vezető helyettesét is felmentette a cégvezetés a munkavégzés alól. Fotó: VDSZ Szakszervezet – Federation of Chemical Workers of Hungary Facebook

Augusztusban számoltunk be arról, hogy a komáromi gyár vezetése a VDSZ beszámolója szerint annak alakulása óta nem volt hajlandó tudomást venni a helyi szervezet létezéséről, és gátolta a dolgozók szerveződését. A VDSZ fél évig tartó huzavona után júniusban bíróságon támadta meg a gyógyszeripari vállalt szerintük törvénysértő joggyakorlatát, amely a szakszervezet megfogalmazása szerint „világosan megmutatta, hogy a cégvezetés annulálja a munkavállalói érdekképviseletet”. Ez a folyamat végül a helyi szakszervezeti vezető elbocsátásában tetőzött: augusztusban azonnali hatályú felmondással szüntette meg a VDSZ tisztségviselőjének munkaviszonyát. A szakszervezet a cég ez utóbbi lépését is bíróságon támadta meg, így két jogi folyamat fut jelenleg: egyrészt a szakszervezet ellehetetlenítésének ügyében zajló munkaügyi per, amelynek első tárgyalásának időpontját Székely Tamás tájékoztatása szerint decemberre tűzték ki; másrészt pedig a szakszervezet álláspontja szerint jogellenesen elbocsátott tisztségviselőjük ügyében indított per, amelynek dokumentumai már a Tatabányai Törvényszék előtt vannak, ám ott még nem tudni, mikor kerülhet sor tárgyalásra. 

Szeptemberben hosszabb cikkben foglalkoztunk az üggyel, melyből kiderül, hogy paradox módon épp a szakszervezeti vezető azonnali hatályú eltávolítása világít rá a cég rejtett álláspontjára a szakszervezet jelenlétével kapcsolatban. Olyan eszközzel éltek ugyanis, amely épp azt teszi lehetővé, hogy ne kelljen a szakszervezettel egyeztetniük a tisztségviselő kirúgása előtt. Magyarán leleplezték magukat azáltal, hogy egy, a VDSZ szerint kisebb horderejű hibára hivatkozva azonnali hatállyal felmondtak az érintett dolgozónak. Ezzel ugyanis elismerték, hogy normál, vagyis „rendes felmondás” ügymenete szerint nem mondhattak volna fel neki mint védett pozícióban lévő szakszervezeti bizalminak.

Részletek itt.

A VDSZ augusztus végén azt is közölte: nemzetközi együttműködés keretében egy kampányt is indítanak, amivel arra szólítanak „minden jó ízlésű munkavállalót” munkahelytől függetlenül, hogy egy aláírással tiltakoznak az ilyesfajta munkáltatói cselekedetekkel szemben. A szakszervezet petíciója az Ahang felületén elérhető. 

 

Az Egyesült Államok nagykövete is figyeli az ügyet

A Mérce úgy értesült, nemcsak a VDSZ igyekszik nemzetközi fórumokra terelni az ügyet: Jámbor András, a Szikra Mozgalom  Párbeszéd-frakcióban helyet foglaló országgyűlési képviselője még szeptemberben levélben kérte David Pressmant az Egyesült Államok magyarországi nagykövetét, hogy hívja fel az amerikai tulajodnú Mylan vezetőinek figyelmét, hogy a dolgozók szerveződésének gátolása összeférhetetlen a magyar jogszabályokkal és az üzleti etikával.

A nagykövet október elején kelt válaszában – amelyet Jámbor András eljuttatott szerkesztőségünkhöz – megköszönte a képviselőnek, hogy felhívta a figyelmét a problémára, valamint megerősítette, hogy neki is tudomása van arról, hogy bíróság elé került a VDSZ és a kirúgott tisztségviselő ügye. Végül azt ígérte Jámbornak, hogy a nagykövetség továbbra is figyelemmel kíséri az ügyet.

Jámbor András hétfőn közösségi oldalán reagált a válaszlevélre: 

„Bár sajnos ez a válaszlevél sem jelent megoldást, megdöbbentő látni, hogy az amerikai nagykövetség pozitívabban áll hozzá a magyar dolgozók küzdelméhez, mint a magyar kormány” – írja a képviselő.