Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Törvénysértő módon rúgták ki egy komáromi gyár szakszervezeti tisztségviselőjét a VDSZ szerint

Azonnali hatályú felmondással szüntette meg az amerikai tulajdonosi háttérrel rendelkező Mylan Hungary Kft. szakszervezeti tisztségviselőjének munkaviszonyát – írja lapunkhoz eljuttatott közleményében a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ). A szakszervezet emellett beszámolt arról is, hogy júniusban bíróságon támadta meg a gyógyszeripari vállalt azon joggyakorlatát, amely „világosan megmutatta, hogy a cégvezetés annulálja a munkavállalói érdekképviseletet”. Úgy fogalmaztak:

„Az amerikai cég a kezdetektől gátolja a munkavállalók érdekvédelmi szerveződését, most pedig elérkezettnek látta az időt, hogy ezzel a munkáltatói döntéssel lehetetlenítsék el a szakszervezeti munkát.”

Az ügyben megkerestük Székely Tamást, a VDSZ elnökét, aki az ügy előzményeiről lapunknak elmondta, körülbelül egy fél évvel ezelőtt jelentették be, hogy a Mylan amerikai cégnél szakszervezet jött létre. 

„Már az első pillanattól kezdve nem akarta tudomásul venni a cég vezetése a szakszervezet létét. Mindent kitaláltak: hogy a szakszervezet nem is létezik, a VDSZ sem létezik, a bejelentett tisztségviselők sem léteznek”

– mondta el Székely Tamás, hozzátéve, eközben a legutóbbi adat szerint közel hétszáz főt foglalkoztató komáromi cégnél a méréseik szerint már 20-25%-os a szakszervezeti tagság, de a vállalat vezetését ez sem zavarta. A cégnél folyamatosan voltak problémák, a bérkérdés mellett számos más területen is – fogalmazott Székely, kiemelve, ezért is alakult meg és lehetett rövid időn belül népszerű a szakszervezet.

„Mindenáron fel akarják számolni, akadályozni akarták a szakszervezet működését. Figyelmeztetésekkel vegzálták a tisztségviselőt, hogy ne beszéljen, amikor dolgozik, miért beszél a szakszervezetről, hogy miért ír levelet a dolgozóknak a szakszervezetről, mikor nincs a cégnél szakszervezet.”

-mondta el Székely, hozzátéve, a szakszervezet a fél éven át tartó huzavona után a bírósághoz fordult, mivel úgy látták, hogy a cég nem biztosítja sem a munka törvénykönyve, sem a nemzetközi jogok alapján a szabad szervezkedési jogot. A szakszervezeti vezető szerint ennek hatására dönthetett úgy a cég, hogy

még a vesztésre hajló jogi procedúra lezárta előtt „elkezdik eltakarítani” a szakszervezeti tisztségviselőket.

„Azonnali hatályú felmondással éltek a szakszervezeti tisztségviselővel szemben, így nem kellett a felsőbb szakszervezeti szerv hozzájárulását kérniük (ez esetben a VDSZ-ét. – a szerk.). Mi ezt nyilván nem is adtuk volna meg”

-mondta el Székely a Mércének. A kirúgás szerinte egyértelműen törvénysértő, ezért annak ügyében is a bírósághoz fordulnak, hogy a munkáltatót a felmondástól való visszalépésre kényszerítsék. Emellett nemzetközi együttműködés keretében egy kampányt is indítanak, amivel arra szólítanak „minden jó ízlésű munkavállalót”, munkahelytől függetlenül, hogy egy aláírással tiltakoznak az ilyesfajta munkáltatói cselekedetekkel szemben.

A VDSZ kampányáról az aHang oldalán, itt olvashatnak bővebben, ahol a petíció is elérhető.

Lapunk kérdésére Székely Tamás elmondta azt is, hasonló esetekre az elmúlt időszakban nem látott példát, legalábbis a VDSZ működési területén nem volt jellemző. Azért sem érti a mostani kirúgást, mivel a szakszervezet pozitívan indult a vállalatnál: „amikor bejelentettük, hogy szakszervezet jött létre, akkor abban voltunk érdekeltek, hogy egy normális, partneri kapcsolatot alakítsunk ki”.

Nem ritka, hogy a nagy, külföldi tulajdonú cégeknél a dolgozók közötti kommunikáció és a szakszervezeti tisztségviselők ellehetetlenítésével próbálják meg elejét venni a munkavállalók megszerveződésének. Tavaly szeptemberben például arról számoltunk be, hogy sorra távolította el a szakszervezet tájékoztató anyagait a makói Continental Gumigyár vezetése a telephely váróiból és pihenőiből.

A témában megpróbáltuk megkeresni kérdéseinkkel a Mylan Hungary Kft.-t, azonban a honlapjukon email-címes elérhetőséget nem találtunk, a megjelölt telefonszámok egyikén sem tudtuk elérni őket.

Címlapkép: Facebook/VDSZ