Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szakszervezet: A makói Continental megpróbálja ellehetetleníteni a taggyűléseket és más rendezvényeket

Ez a cikk több mint 1 éves.

Sorra távolítja el a szakszervezet tájékoztató anyagait a makói Continetal Gumigyár vezetése a telephely váróiból és pihenőiből. Lapunk szakszervezeti értesülései szerint a vezetés megpróbálja ellehetetleníteni a Makói Gumiipari Szakszervezet taggyűléseit és rendezvényeit, köztük a Continental francia dolgozóiról szóló dokumentumfilm vetítését is, amelyre a Mérce és Szikra mozgalom is meghívást kapott.

A legutóbbi információk szerint szombat estére, amikor a filmet vetítik egy helyi moziban, többeket is váratlanul berendeltek dolgozni.

Hajdú Roland, a szakszervezet titkára arról számolt be a Mércének, hogy csütörtökön a vezetés úgynevezett rendkívüli munkásgyűlést tartott a gyárban, amelyen hangsúlyozták, hogy a cég elhatárolódik mindenféle „radikális megmozdulástól”, illetve nehezményezték a szakszervezet „mozgolódó akcióit”, amivel a filmvetítésre utaltak. Hajdú lapunknak megerősítette, hogy a munkáltató részéről egyfajta hangulatkeltés történik a munkavállalói érdekképviselettel szemben.

A titkár hozzátette, sorra távolítják el a szakszervezet bértárgyalásokkal és rendezvényekkel kapcsolatos tájékoztató anyagait a gyár közös helységeiből, ezzel is megakadályozva, hogy a dolgozókhoz fontos érdekképviseleti információk jussanak el.

A vezetés azokat a szórólapokat és plakátokat is eltávolította, amely a Szikra és a Mérce közös szervezésében Budapesten rendezett filmvetítést hirdette volna a dolgozóknak.

A budapesti Francia Intézetben október 8-án megtartandó rendezvényen bemutatásra kerülő,  „Contisok” (La saga des Conti) című dokumentumfilm annak az 1120 francia Continental dolgozónak a történetét meséli el, akik 2009-ben a clairoix-i üzem bezárásának hírére minden számukra megragadható eszközzel szálltak szembe a hatalmas multival, és harcoltak ki egy elfogadható kompenzációs csomagot. A vetítést követően a film rendezőjével és az egyik szereplőjével, valamint a makói gumigyár 2021-es sztrájkjának szakszervezeti vezetőivel beszélgethetnek a résztvevők. 

„Eddig a Continental bárányai voltunk. Mostantól oroszlánok leszünk!”

– üzente még 2009-ben Xavier Matthieu, a francia munkásokat vezető CGT (Confédération Général du Travail, Franciaország egyik legjelentősebb szakszervezeti szövetsége) helyi titkára.

A rendezvény azzal az apropóval jött létre, hogy az érdeklődőkkel megismertessék a két sztrájk, és a dolgozók küzdelmének történetét. Mint az ismeretes, a 2021 márciusi, határozatlan idejű munkabeszüntetés direkt követelése az volt Makón, hogy visszaállítsák az egy évvel korábban felrúgott kollektív szerződéseket. És bár a makói sztrájk első ránézésre időben (is) távolinak tűnik a francia szerveződésektől, a problémák gyökerei valójában itt is 2008-09-ig nyúlnak vissza, amelyek tovább súlyosbodtak 2020-ban, amikor a kormány lehetővé tette a nagyvállalatok számára a kétéves munkaidőrend bevezetését.

Nem meglepő tehát, ha a Continental vezetése nem örül az ellenük szóló sztrájkot bemutató dokumentumfilmnek, és számos erőfeszítést tesz annak érdekében hogy ellehetetlenítse a szakszervezet rendezvényét.

Kérdéseinkkel kerestük a Continentalt is, ahonnan a következő választ kaptuk:

Az autóiparban megnövekedett vevői elvárásoknak eleget téve kénytelenek voltunk a héten meghirdetni az éjszakai műszakot. A szombati éjszakás műszak nem nevezhető gyakorinak, idén egy alkalommal fordult elő eddig, április hónapban. Fontos kiemelni, hogy minden esetben, amikor ilyen döntés születik az a mindenkori hatályban lévő Munkatörvénykönyv szerint történik.

Mint minden vállalat, amely tiszteletben tartja véleménynyilvánítási szabadságot, így a mi cégünk is, a szakszervezetek részére több hirdető felületet biztosít tájékoztatásra a telephelyen belül. Ezek a felületek, hirdetőtáblák teljes mértékben a szakszervezetek hatáskörébe tartoznak – ők frissítik, cserélik, aktualizálják a híreket ezen kommunikációs csatornákon. A szakszervezeti kommunikációhoz vállalatunk biztosítja a szükséges eszközöket, mint számítástechnika, nyomtatás, papír, továbbá irodahelyiség is rendelkezésére áll.

Címlapkép: Lehoczki Noémi / Mérce