Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Öt percet kaptak a Fertő tó Barátai, hogy az UNESCO-nak elmondják, mi a gond a kormány gigaprojektjével

Régóta próbálnak kapcsolatba lépni az UNESCO-val magyarországi civil környezetvédők, hogy felhívják a figyelmet a Mészáros & Mészáros Kft. kivitelezésében megvalósítandó, jelenleg jegelt kormányzati Fertő tavi gigaberuházás környezetkárosító mivoltára. Az ENSZ világörökséget felügyelő szervezete, az UNESCO, illetve az annak tanácsadó szerveként működő ICOMOS (Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága) hétfőn Magyarországra látogatott, tehát a lehetőség – a formális emailezéseken kívül – adott lett volna. A civilek jelezték is részvételi szándékukat, ám az UNESCO a maga részéről nem adott lehetőséget a közvetlen tárgyalásra, a Greenpeace Magyarországot és a Fertő tó Barátai nevű informális csoportot, a protokolljukra hivatkozva a magyar kormányhoz irányították, a Fertő tó Barátai közlése alapján. 

A látogatás azért ennyire fontos a környezetvédőknek, mert a későbbiekben az UNESCO a mostani vizsgálódásai alapján dönthet arról, hogy kiad-e riasztást a Fertő tó világörökségi helyszínnel kapcsolatban.

A Greenpeace és a Fertő tó Barátai elmondásuk szerint meg akarnak ragadni minden lehetőséget arra, hogy felhívják a figyelmet a lehetséges környezeti károkra, amelyeket a kormányzati projekt okozhat.

Az Építésügyi és Közlekedési Minisztérium végül szeptember 26-án küldte el a meghívót a civileknek, ebben kikötötték, hogy mondandójukat 5 percben tudják előadni, fix időpontban,  választ pedig kevesebb mint 24 órán belül vártak. A civilek a szerintük a lehetetlenül rövid idő ellenére kötelességtudatból vállalták a szereplést, és megküldték a választ, ráadásul úgy, hogy a hivatalos meghívott lista alapján mindössze két embert küldhettek, míg a minisztérium 15 delegáltat jelzett az UNESCO felé (végül két minisztériumból összesen négyen jelentek meg).

Mint arról annak idején a Mérce is beszámolt, az UNESCO 2021-ben közel került hozzá, hogy a Fertő tavat felvegye az akut módon veszélyeztetett világörökségi helyszíneket tartalmazó, ún. „vörös listájára”. Erre akkor végül nem került sor, a jelenlegi helyzetben viszont akár ez is előfordulhat. A Mércének nyilatkozó civilek szerint a mostani vizsgálat eredményeit decemberig küldi meg az ENSZ szervezete, ehhez lehet majd meglátásokat fűzni jövő februárig, így legkorábban tavasszal lehet esedékes a Vörös Listára való felvétel.

Annál is inkább szükségét látják ennek a környezetvédők, mert a  kormány a Fertő tó magyar oldalán közpénzből 100 szobás luxusszálloda, egy hatalmas fedett sportkomplexum és egy 850 vitorláshajóra méretezett kikötő megépítését tervezi immár ötödik éve. A tó osztrák oldalán ráadásul szintén hasonló turisztikai „fejlesztést” terveznek, együtt a két projekt pedig erősen veszélyezteti a tó élővilágát és hozzáférhetőségét.

A Mérce telefonos megkeresésére a Fertő tó Barátai elnöke, Major Gyula úgy tájékoztatott:

„Az osztrák fél részéről is volt nyomás az UNESCO irányába, hogy a civileket is hallgassák meg. Egy ilyen hivatalos misszió csak állami meghívásra jöhet, az osztrákok a meghívás után értesítették a helyi civileket is, nálunk külön kérni kellett. Az osztrák civilek így értelemszerűen többen is jelen tudtak lenni, ott volt a WWF Ausztria, az Alliance for Nature, a burgenlandi környezetvédők és egy sor másik szervezet. Tőlünk kettő.”

A Fidesz politikusai mindeközben úgy próbálják meg beállítani a helyzetet, hogy a Fertő ügyében „folyamatosan egyeztetnek” a helyiek érdekében, miközben a tavat védő civileket igyekeznek lejáratni. Farkas Ciprián, Sopron fideszes polgármestere a látogatás előtt egy rejtélyes Facebook-posztban számolt be arról, hogy zajlanak az „egyeztetések az érintett szervekkel” a tó kapcsán, de hogy melyek pontosan ezek a szervek, az nem derül ki a bejegyzésből, amelyhez egy kép is társult, amin Farkas Ciprián és közelebbről meg nem nevezett személyek ülnek egy asztalnál:

Barcza Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője külön bejegyzést szentelt a Fertő tó Barátainak az UNESCO-látogatás napján, melyben azt állítja, hogy „Soros pénzeli a Fertő tavi fejlesztés ellen uszító álcivileket”. A bejegyzésben azt is olvashatjuk, hogy „a pénzt azért kapják Sorostól, hogy a politikai haszon reményében ellehetetlenítsék a soproniak által régóta várt fejlesztést„ – mely állításokat semmivel sem támasztja alá a képviselő.

Valamelyes könnyebbség a tó környékéért aggódóknak, hogy jelenleg a projekt a súlyos gazdasági helyzet miatt áll, valamint a Győri Törvényszék múlt héten megsemmisítette a tó partjára tervezett luxushotel környezetvédelmi működési engedélyét, így a projekt az új engedélyeztetési eljárás lefolytatásáig akkor sem kaphat zöld utat, ha közben a pénzügyi források lehetővé tennék a folytatását.

Rossz hír viszont, hogy a Mérce által megkérdezett, a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesületének (KÖME) szakértője szerint az UNESCO-nak nincs a kezében igazán kényszerítő erejű eszköz, a Vörös Lista is afféle figyelmeztetés inkább.

„Ugyanez történt a budapesti MOL-torony kapcsán is, ott a védett dunai panoráma, ami sérült. Az UNESCO ott is élt az összes – igen mérsékelt – eszközével, átfogó kritikát fogalmaztak meg a beruházással kapcsolatban, ezeket akkor szokták megtenni, amikor jelentős fenyegetés leselkedik valamelyik világörökségi komplexum integritására. Ez az integritás azért fontos, mert ezek a világörökségi területek mind kezelési terv alapján kellene működjenek. A Fertőnél ez az integritás sérül, ezért kerülhet a terület az ún. Vörös Listára”

– nyilatkozta Dankovics Rita kulturális örökség-szakértő, a KÖME munkatársa.

A Fertő tó menti gigaberuházás ellen 2020-ban indult nemzetközi tiltakozás, ekkor levélben fordult az UNESCO Világörökségi Központjának igazgatójához húsz ország harminc civil szervezete a tó védelmének érdekében. Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize partján immár évek óta kerítés fogadja az oda érkezőket. Aki strandolni szeretne, annak át kell mennie Ausztriába, mivel a civilek tiltakozása ellenére a magyar kormány, közelebbről a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium a Mészáros & Mészáros Kft-vel, mint kivetelező egy óriási luxus szállodát és több száz hajó befogadására alkalmas kikötőt tervez, ezzel teljesen megváltoztatva a tó partjának látképét.

A tó körüli küzdelmeket a Mérce intenzíven követi, a témában írt cikkeinket itt találjátok.