Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Július végén kerülhet az UNESCO vörös listájára a turisztikai gigaprojekt által fenyegetett Fertő tó

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ismét az UNESCO-hoz fordult az Alliance for Nature osztrák természetvédő szervezet, hogy az helyezze tiltólistára a Fertő tó magyar oldalán zajló hatalmas idegenforgalmi beruházást, mert az tönkreteszi a természeti környezetet – írja a az osztrák Kuriert szemléző Népszava.

Az Alliance for Nature (Szövetség a Természetért) képviselője, Christian Schuhböck kijelentette, hogy

„amit a magyar fél csinál Fertőrákosnál, az túlmegy minden határon, ezért az ENSZ szakosított szervezetének ki kellene nyilvánítania, hogy a tó immár az emberiség veszélyeztetett kulturális örökségének számít”.

Ez esetben szerinte le kellene állítani az építkezést, amely magában foglal egy új százágyas szállodát, 800 autóra tervezett parkolót, sportpályákat és egy kikötőt is. Schuhböck szerint a magyar, de kisebb mértékben az osztrák fél is fel akarja áldozni a páratlan környezetet a turizmus kedvéért. A természetvédők már évekkel ezelőtt követelték, hogy végezzék el az összes érintett terv esetében a hatástanulmányt, de erre mindezidáig nem sok hajlandóságot mutatott a két kormány.

Az UNESCO (Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete) egyik intézménye, az ICOMOS (International Council on Monuments and Sites, egy professzionális szervezet, amely az egész világon megtalálható kulturális örökségi helyszínek megőrzésére és védelmére jött létre) részletes vizsgálatot folytatott le a Fertő tó ügyében, az erről szóló jelentés pedig hamarosan az UNESCO elé kerül majd. A természetvédők érvei közt szerpel, hogy a projekt olyan hatalmas méretű, hogy azt az ausztriai szabályozási keretek közt biztosan lesöpörnék az asztalról, miközben a magyarországi oldalon zöld lámpát kapott a hatóságoktól.

A Kurier azt írja, az UNESCO július végi, Kínában tartandó konferenciáján határozhat arról, hogy felvegye a Fertő tavat az akut módon veszélyeztetett világörökségi helyszíneket tartalmazó, ún. „vörös listájára”.

Nemrég egy másik osztrák lap, a Der Standard közölt részletes riportot a Fertő tavi projektről. Akkor egy drónvideót is közzétettek, amin jól látszik a már folyó munkálatok során letarolt nádas és a munkagépek sora:

A Standard arról is beszámolt, hogy bár a tó partján már több ház állt – jellemzően cölöpökön voltak a víz fölé építve – ezeket eltüntetik a térségből a beruházás miatt, amelyért az MTÜ egy korábbi leányvállalata, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. felelt. (Ezután a feladatot elvették a Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnökhöz tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-től, és átadták Gulyás Gergely miniszternek.)

A házak bontását tűzvédelmi okokra és az építési szabályzatra hivatkozva rendelték el, ráadásul a tulajdonosok saját költségére. Az osztrák lap szerint a legtöbbet már le is bontották, de április végéig mindnek mennie kell. A beruházón keresztül több tulajdonos is kapott egy magyar cégtől árajánlatot, ami százezer euróról (mai árfolyamon 36 millió forint) szólt, míg azok, akik maguk szereztek vállalkozót a bontáshoz, 30 ezer euróból kigazdálkodták azt. Azt mondják, azért hajoltak meg az elrendelt bontás előtt, mert meg akarják spórolni a hosszadalmas és költséges pereket a magyar hatóságokkal.

A helyiek sokáig támadták a beruházást, valamint tavaly nyáron húsz ország harminc civil szervezete írt közös tiltakozó levelet – erről a Mércén is beszámoltunk –  , sőt uniós kötelezettségszegési eljárás is indult az ügyben. A Fertő-tó Barátai elnevezésű helyi civil mozgalom szerint nem vizsgáltak alternatív fejlesztési lehetőségeket és a helyi közösségek nem vettek részt átlátható módon a tervezési szakaszban.

Végül 32-ről 9 milliárd forintra csökkentve a rászánt állami forrást, de mégiscsak megkezdődött az építkezés tavaly októberben. Ebből a pénzből egyelőre egy 813 vitorlásnak és 500 csónaknak helyet adó hatalmas kikötő épül meg, a kivitelező pedig a Mészáros és Mészáros Kft.