Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Novák Katalinhoz fordulnak a rokonaikról gondoskodó, pár tízezer forintból tengődő otthonápolók

Nyílt levélben kérik civilek és hozzátartozók Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy álljon ki az ápolási díj megemeléséért – derül ki az aHang közleményéből. A szervezet több mint fél éve indított kampányt azzal a céllal, hogy legalább minimálbérre emeljék meg az ápolási díjat. A témában Fülöp Attilának, a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárnak címzett petíciójukat eddig közel 19 ezren írták alá, melyben az ápolási díj megemelésén túl azt is kérik, hogy nyugdíj mellett is lehessen ápolási díjban részesülni, valamint, hogy az otthonápolás ne szolgálati idő legyen, hanem munkaviszony.

A Facebookon közzétett levélben arra kérik Novák Katalint, aki korábban család- és ifjúságügyért felelős államtitkárként, majd családokért felelős tárca nélküli miniszterként is felszólalt az otthonápolás ügyében, hogy köztársasági elnökként is csatlakozzon az ügyhöz. Megjegyzik, hosszú és fáradalmas küzdelem után, a civileknek sikerült elérniük, hogy 2019. január elsejétől bevezették a GYOD-ot, ami 2022. január elsejétől a minimálbér szintjére emelkedett. 

„Ez valóban óriási segítség mindazoknak, akik otthon gondozzák halmozottan sérült, vagy súlyos fogyatékossággal élő gyermekeiket, és tudjuk, hogy ebben az előrelépésben Önnek mekkora szerepe volt”

– írják a civilek a köztársasági elnöknek, hozzátéve,

sajnos azonban azok, akik nem gyermeküket, hanem más családtagjukat, hozzátartozójukat (szüleiket, párjukat, testvérüket stb.) ápolják otthon, ők jelenleg is méltatlanul – sőt megalázóan – keveset kapnak azért a munkáért, amit minden egyes nap, 24 órán keresztül végeznek.

Az aHang közleménye szerint körülbelül 30 ezer olyan otthonápoló van, akik továbbra is ápolási díjat kapnak, aminek alapösszege jelenleg 45.665 forint havonta. Az emelt összegű bruttó 68.500, a kiemelt összegű ápolási díj pedig bruttó 82.200 forintot jelent. Bár jövő januártól összesen hat százalékkal emelik az ápolási díj alapösszegét, de ez mindösszesen bruttó 2.700 forintot jelent.

A méltatlan helyzet rendezése érdekében miatt indítottak petíciót februárban, amiben azt kérik Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkártól, Pintér Sándor belügyminisztertől és Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy:

  1. Emelkedjen az ápolási díj legalább a mindenkori minimálbér szintjére!
  2. Nyugdíj mellett is lehessen ápolási díjban részesülni!
  3. Ne szolgálati idő legyen, hanem munkaviszony!

„Úgy véljük, hogy ha Ön felemeli a szavát az ügyért, akkor a kormányzat is meghallja, hogy muszáj változtatni. Havi 45.000 forintból nem lehet megélni. Magyar családok tízezreit érinti az ügy, akik nem tudnak tüntetni, sztrájkolni, utcára vonulni magukért, hiszen szeretteiket ápolják a nap minden percében. Ők is megérdemlik a tisztességes megélhetést! Kérem legyen ebben szövetségünk Ön is, hogy elérjük ezt!” – írja az aHang.

Az aHang aktivistái múlt hét vasárnap is felhívták Novák Katalin figyelmét az ápolási díj megemelésére, amikor több mint 20 önkéntes megjelent Kunszentmiklóson, ahol a köztársasági elnök beszédet mondott egy óvoda felújítása kapcsán. Ott egy több mint háromméteres molinót feszítettek ki, miközben elhaladt mellettük a köztársasági elnök konvoja.

Múlt csütörtökön a Blaha Lujza téren tartottak figyelemfelhívó akciót a szervezet aktivistái az ügyben. Az egynapos kiállításon azokat az eszközöket jelenítették meg, amelyeket a rokonaikról gondoskodóknak hónapról hónapra, súlyos összegekért kell megvenniük a 40–80 ezer forint közötti ápolási díjból. A tárgyakat, pelenkákat, gyógyszereket otthonápolók vallomásai és üzenetei kísérték, amiket egy sajtótájékoztató keretében felolvastak az eseményre meghívott, de arról távolmaradó gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárt, Fülöp Attilát ábrázoló figurának.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi