Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rendőrség közreműködésével fegyverzik fel a szerbiai embercsempészeket

Idén májusban különös felvétel került fel a TikTok közösségi oldalra: fiatalemberek pózolnak a szerbiai határőrség egyik terepjáróján. Az afganisztáni származású fiatalok által megosztott felvétel amiatt is különös, hogy Szabadka mellett készült, a szerbiai–magyarországi határszakaszhoz közel.

Nem véletlenül keltette fel tehát a Balkáni Oknyomozó Hálózat (BIRN) újságíróinak figyelmét, akik a Szerbiában tevékenykedő embercsempész-hálózatok után kutattak.

Jó okuk volt erre, ugyanis az utóbbi másfél évben több alkalommal is amiatt került a hírekbe a Vajdaság, különösképpen Bácska északi része, a határ mellett fekvő Horgos és Hajdújárás, valamint Szabadka, mert a túlnyomó többségében magyarok lakta falvak határában és a Szabadka mellett fekvő erdőben embercsempészek tűztek össze, mely során több embercsempész és menekült is megsérült, köztük egy kiskorú iráni lány, egy személy pedig elhunyt. Úgy a szabadkai Makkhetes kerület lakói, mint a hajdújárásiak fegyverropogásról számoltak be több alkalommal is, a horgosiaknak pedig azt kellett látniuk a különféle televíziós csatornák híradójában, hogy a falu központjában éjjel állig felfegyverzett embercsempészek masíroznak.

Bár a szerbiai rendőrség és a belügyminisztérium, valamint a szerbiai kormánykoalíció részét képező, a vajdasági magyar politikát mára szinte teljesen uraló, a Fidesz menekültellenességét kritikátlanul a magáévá tevő Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) vezetői több alkalommal is megígérték a felzúdult helyieknek, hogy a biztonságukra a hatóságok vigyázni fognak, a „menekülteket” pedig egybegyűjti a rendőrség – tehát az ígéretek dacára a fegyverropogás, az embercsempészek  közti erdei összetűzések rendre megismétlődtek.

Hovatovább az évtizedek óta a közel-keleti és afrikai menekültek egyik legjelentősebb állomásának számító Szerbiában csakugyan egyre kevésbé látszik, hogyan lehetne az egyre súlyosabb helyzetet (melyet tovább mélyítenek az ország politikai-társadalmi problémái) nem mérgesíteni tovább. Az még kevésbé, hogy miképpen lehetne úgy a helyieknek, mint a menekülteknek megnyugtató megoldást találni.

Míg Magyarországon elsősorban politikai haszonnal jár a menekültek ellen keltett gyűlölet, Szerbiában ezt aprópénzre is váltják.

Bár a teljes – a szervezett bűnözést, köztük a kiterjedt fegyver- és kábítószer-kereskedelmet, az állami-titkosszolgálati mélységeket is felölelő, a történelmi és társadalmi specifikumokra is kiterjedő – kép felvázolására nem vállalkozott, annak azonban a BIRN oknyomozó riporterei utánajártak, kik állhatnak a Szabadkára, Zomborba és Horgosra juttatott fegyverszállítmányok mögött.

Így jutottak el ahhoz a furcsa TikTok-felvételhez, melyről már szóltunk ismertetőnk elején. Kisvártatva az is világossá vált, hogy a szerbiai határőrök a pénzjutalmukért érkeztek az afganisztáni embercsempészekhez, s míg elvonultak egyezkedni, a 400/59 nevű afgán banda fiataljai felmásztak pózolni a kocsi tetejére.

A BIRN azonban nemcsak ezt tudja bizonyítékul felmutatni arra, hogy a szerbiai határrendészet és a rendőrség bensőséges viszonyt ápol az embercsempészekkel. Nyilvánosságra hoztak ugyanis egy WhatsApp-levelezést is a rendőrség és az embercsempészek közt, amely arról tanúskodik, hogy a fegyverek átadásáért cserébe a rendőrség zavartalan működést biztosítana az embercsempészeknek a határon.

A tét nem kicsi, ugyanis a csempészek egy olyan piacért küzdenek a Vajdaságban, amely 2022 óta jelentősen bővült, és napról napra növekszik. Bár erről csak találgatni lehet, maga az embercsempészés több millió eurós üzlet lehet, s ritkán jár egymagában: a menekültek prostitúcióra kényszerítése, zsarolása mellett fegyvercsempészéssel és kábítószer-kereskedelemmel társul.

S miután a rendőrségi fordítóként működött, szerbiai és szíriai állampolgársággal egyaránt bíró, az arab befektetéseket Szerbiában egyengető szíriai embercsempész-hálózat feje, Alen Basil, akinek sikerült a többi bandát megsarcolnia, tavaly lelepleződött, az afganisztáni és marokkói bandák előtt megnyílt a játéktér.

Pillanatnyilag ők a legjelentősebbek, bár a szíriaiak még mindig jelentős befolyással bírnak a menekültközpontokban, különösképpen Szabadkán és Zomborban.

Ugyanakkor pl. a marokkóiak sem egységesek, kiemelkedik közülük a sokáig Muhammad Tetuani által vezetett csoport, amely szinte önálló királyságként működik saját címerrel és felségterülettel.

A tetuániak a legkegyetlenebb csoport hírében állnak, aligha pusztán szóbeszéd, hogy Horgos környékén „börtönt” tartanak fenn azoknak a menekülteknek, akiknek az egyik családtagja már Nyugat-Európába jutott, vagy akiket – akár gyermekeket is – prostituáltként tartanak fogva.

Míg a határszéli fegyveres leszámolások a tetuáni csoport szétválása nyomán történtek – Tetuani is időközben Belgiumba szökött  – a szabadkaiak az afganisztáni csoport szétesése miatt következtek be. Ezek, valamint a szíriaiak már említett meggyengülése pedig közel egy időszakra esett. Ám a bandák közti leszámolás kétségkívül csendesebben zajlik, s talán kevesebb áldozattal jár, ha a bandatagok nagy számban nem jutnak gépfegyverekhez és gránátokhoz.

A BIRN állítása szerint – melyet titkosszolgálati értesülésekre, a bandákba beépült emberek beszámolóira, taxisoktól, jogászoktól és menekülteket segítő szervezetek tagjaitól származó információkra, valamint helyszíni tapasztalataikra alapoznak – bár több koszovói, török és albán fegyvercsempész csoport is működik a Vajdaságban, a szálak egy ikerpár kezében futnak össze.

Így tehát miközben Szerbiának határvitája van Koszovóval, melyet a saját tartományaként tart számon, ám amely Szerbia számára is visszaélésekre ad módot, a koszovói albán, Koszovóban is körözés alatt álló Amir és Amin Xhemshiti ikerpár látja el a Szerbiában működő embercsempész-hálózatokat fegyverekkel. Ugyanakkor úgy tűnik, az ikrek nemzetközi védettséget élveznek:

amikor a szerbiai hatóságok afganisztáni embereket tartóztattak le március elején, Amir, mintha éppen csak odatévedt volna, szabadon távozhatott közülük.

Mi sem árulkodóbb, mint hogy a BIRN újságíróinak a szerbiai titkosszolgálat egyik informátora elárulta, hogy az embercsempészek a fegyverkereskedőkkel Szabadka központjában, legismertebb szállodáiban és kávézóiban találkoznak teljesen zavartalanul.

„Arcról ismerik a biztonsági szolgálatok embereit, akik figyelik őket. A rendőröknek, ha civilben is vannak, hangosan köszönnek”, mondta el az informátor.

(BIRN)
Címlapkép: MTI/Molnár Edvárd