Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hogyan győztek a környezetvédők az olajipar és a hitelezők felett Ecuadorban?

Az ecuadoriak vasárnap népszavazáson döntöttek arról, hogy megfékezik az olajkitermelést a dél-amerikai Amazonas-medencéhez tartozó Yasuní Nemzeti Parkban, amely a Föld egyik legváltozatosabb biodiverzitású régiója, írja a Guardian oldal.

A népszavazáshoz – melyet az elnök- és parlamenti választás első fordulójával együtt tartottak, ahol a baloldali Luisa González kapta a legtöbb szavazatot – egy tíz évig tartó küzdelem vezetett, amelynek az állomásait érdemes felelevenítenünk ahhoz, hogy a referendum eredményének jelentőségét megérthessük.

A Yasuníban az 1940-es évek óta zajlik olajkitermelés. A mintegy 10 ezer négyzetkilométeres területének javát azonban sokáig sikerült megkímélni a környezetpusztítástól. Sok helyütt azt olvashatni, hogy egy tetszőlegesen kiválasztott egy hektáros területén feltételezhetően

több állatfaj él, mint egész Európában, és több fafaj található, mint az USA-ban és Kanadában összesen.

Nem véletlen tehát, hogy az UNESCO 1989-ben védelem alá vette.

A park altalaja azonban három olajmezőnek (Ishpingo, Tambococha és Tiputini, rövidítve ITT) ad otthont, amelyek összesen közel 850 millió hordó nyersolajat rejtenek.

Az ITT amiatt fontos, mert egyfelől a népszavazás közvetlenül ezekre az olajmezőkre vonatkozott, azaz a nemzeti park területének más részein folytatódni fog az olajkitermelés; másfelől pedig azért, hiszen a hivatalos dokumentumokban 43-as blokként nevezett területen számos nemzetiség és törzs is él, melyek a környezetük megkímélésért küzdenek. Egyébiránt a terület a tagaeri és taromenane törzseknek is otthont ad, melyek a „világtól elzárkózva”, de elvileg a „világ” védelmét élvezve maradnak ki a tőkés termelési rendszerből.

A nemzeti park sokáig egyféle fedezetként működött Ecuador kormányai számára.

Így például 2007-ben, nem sokkal megválasztása után Rafael Correa, Ecuador akkori elnöke arra kérte az ENSZ-ben a tehetős országokat, hogy kártalanítsák az ecuadori kormányt, amiért nem engedi az olajkitermelést a Yasuní parkban. A Time magazin a referendumhoz vezető útról írt összefoglalójában arról ír, hogy Correa ötletét – amely révén nem mellesleg 400 millió tonna szén-dioxid nem került volna a levegőbe – pártolták a környezetvédelmi aktivisták, és Spanyolország és Németország is támogatásáról biztosította.

Pusztítás az Amazonas-medencében. (Fotó: Wikipédia)

A kormány által a betétek fogadására létrehozott vagyonkezelői alapba azonban 2013-ig mindössze 13 millió dollár folyt be, így Correa és kormánya bejelentette, hogy folytatják a fúrásokat, melyek a 43-as blokkra is kiterjednek. Ez utóbbi olajlelőhely kiaknázását a Petroecuador állami olajcég egyik leányvállalata, a Petroamazonas végezhette.

A kormány az olajkutak újraindítására azért kényszerült, mert Ecuador, sok más alacsony és közepes jövedelmű országhoz hasonlóan, súlyosbodó adósságválsággal nézett szembe, a hitelezői pedig nem engedték el a hatalmas kamatokat. Az eladósodottság egyébiránt a mai napig döntős befolyással bír az ország politikájára. Csak megemlítjük, hogy a referendum ellenzői azzal érveltek, hogy ha az igenek győznek, az olajbevételek kiesésével Ecuador biztosan az újabb legfőbb hitelezőjének, Kínának a rabjává válik.

Sokáig úgy tűnt, a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésének növelése segíthetne az adósság egy részének enyhítésében, hiszen a dél-amerikai ország bevételeinek egyharmada (néha több is, tavaly a 35 százaléka) az olajból származik. Ezt követően, azaz 2016-ban a nemzeti park területén hivatalosan is megkezdődtek a fúrások, és az ország azóta elkezdte értékesíteni a régióból származó olajat a világ többi részének.

Jelenleg az innen származó olaj több mint 66%-át az Egyesült Államokba szállítják.

Ám a hitelek visszafizetése nem az elvárt ütemben folyt. Ecuadort a csökkenő olajárak miatt a 2010-es évek második fele óta lassuló gazdaság jellemezte, e helyzeten pedig a koronavírus-járvány és a Lenín Moreno (2017-2021) és Guillermo Lasso elnökök alatt folytatott neoliberális gazdaságpolitika csak tovább rontott. Lasso egyenesen azt javasolta, hogy a kitermelést kétszerezzék meg.

Rafael Correa volt ecuadori elnök 2019-ben. Forrás: The Left / Flickr.

Bár már Correa elnök is azt ígérte, hogy odafigyelnek a környezetvédelemre, és a plusz bevételek egy részét az ország szegény sorsú őslakosai életének jobbítására fordítják, tudható volt, hogy a Petroecuador felügyelete alatt, csak 2000 és 2008 között 1 415 olajszennyezés történt Ecuadorban. Az állami cég – amely azonban sokáig az amerikai Chevron-Texaco céggel közösen fúrt – kitermelése pedig nem vált biztonságosabbá.

A problémát nem csak a puszta olajfejtés okozza. Gyakoriak ugyanis az olaj kinyerése utáni olajfolyások, melyek hatalmas talajterületeket szennyeznek be azzal, hogy a föld mélyrétegeibe szívódnak, a kitermelés melléktermékeit pedig sokáig az erdő talajában ásott gödrökben tárolták, majd egyszerűen fölgyújtották. A környezetszennyezés miatt a térségben tömegessé váltak a rákos megbetegedések, melyek közül a légzőszerveket támadó rák az uralkodó.

A nemzeti parkban élők, a környezetvédők és az olajkitermelést ellenző politikai szervezetek mindeközben a Yasuní területén történő olajfúrások betiltásán fáradoztak. Tíz évvel ezelőtt, 2013-ban népszavazási aláírásgyűjtést kezdeményeztek, a 2014 májusában benyújtott 850 ezer aláírást azonban elutasította a választási bizottság, mert az aláírások közel 60%-át érvénytelennek találta.

Hogy politikai nyomásra döntött így a bizottság, nem volt kétséges, ám ennek a bizonyítása évekig tartott.

A nemzeti parkot védő mozgalmak, melyek Yasunidosként hivatkoztak magukra, megtámadták a döntést, s 2018-ban az ombudsman végül nekik adott igazat. Ám ahhoz, hogy a népszavazás dátumát kitűzzék, újabb öt évre volt szükség, mely alatt a mozgalom elkeseredett harcot vívott a kormányzattal és az állami szervekkel.

Ám győzött, s a diadalt a most vasárnapi referendumon is képes volt megismételni.

A szavazáson a résztvevők több mint 58%-a szavazott igennel, ami azt jelenti, hogy a nemzeti park területén nem nyílhat új olajfúró, a 43-as blokkban pedig fel kell hagyni a kitermeléssel egy éven belül.

Vasárnap egy másik helyi népszavazáson Quito város külső kerületének lakosai 68%-ban megszavazták a bányászat leállítását hat kisvárosban a főváros peremén, a Choco Andino területen, az UNESCO által bioszféra-rezervátummá nyilvánított 287 ezer hektáros erdőben. A területet gyakran nevezik Quito tüdejének.

Ezek az események abba a mozgásrendbe illeszkednek bele, amelynek politikai aktorai immár nem ódzkodnak jelentősebb áldozatot hozni az esőerdők védelme érdekében. Ezt példázza az is, hogy Lula brazil elnök megválasztása óta jelentősen visszaesett az Amazonas-medence erdőirtásának mértéke. A G7 pedig arról ír, hogy a tavaly megválasztott kolumbiai elnök, Gustavo Petro azt tűzte ki célul, hogy Kolumbia legyen az első ország, amely környezetvédelmi okok miatt felhagy az olajkitermeléssel.

(Reuters, Guardian, Le Monde, Telesur, BBC, Time, G7, Mérce)