Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A védőnők harmada a saját pénzéből vesz alapfelszeréléseket az államosítás után egy szakszervezeti felmérés szerint

Összesen hét védőnő akadt az országban, aki elégedett a szolgálat július elsejei állami átvételével – írja a Népszava a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) két körben végzett kérdőíves felmérése kapcsán, aminek második körét augusztus 10-én végezték az önkormányzatoktól a megyei centrumkórházak alá kerülő védőnők körében. A lapnak nyilatkozó Szalainé P. Boglárka, a FESZ védőnői alapszervezetének vezetője úgy fogalmazott:

„A hét elégedett védőnőből négy valójában annak örült, hogy megkapta a júliusi 18 százalékos ágazati béremelést, amely egyébként minden egészségügyi szakdolgozót megilletett. A másik három válaszadó nem árulta el az okot. Az átvettek körében végzett második célzott felmérésben már azzal is elégedettek voltak, ha nem romlottak a munkafeltételek. De a helyzet alig javult az elmúlt másfél hónapban.”

Az elégedetlenségre ezzel szemben több okot is felsoroltak a védőnők. Így az autóhasználathoz kapcsolódó költségtérítés intézésének bonyolódását – ennek igényléséhez az önkormányzatok által „kiküldetésként” elszámolt átalány vagy megtett kilométerek után fizetett térítés helyett, a meglátogatott családok feltüntetésével címről-címre lebontva kell vezetni az útnyilvántartást. Ez akár 10-12 oldalas dokumentummá nőhet, amiben Google térkép fotóval kell alátámasztani az útvonalak hosszát, mindezért pedig 18 forintot, a lehető legkisebb összeget kapják meg kilométerenként. A válaszadók harmada pedig arról számolt be, hogy

az államosítás óta saját költségén kellett kisebb értékű felszerelést, eszközöket – elemet, írószert, borítékot, vizelet-, cukorvizsgálathoz szükséges anyagokat, stb. – vásárolnia ahhoz, hogy el tudja látni a feladatát.

Ellátmányért a centrumkórházakig kéne autózniuk, akár több száz kilométert, ahogy a bérszámfejtéshez szükséges jelenléti ív leadásáért is akár órákat kell utazniuk.

Az új pecsétek sem alkalmasak sok esetben a feladatuk ellátására, a szakszervezeti vezető szerint ugyan a legtöbb védőnő már megkapta azokat, de sok esetben nem megfelelő adatokkal. A védőnőknek így a pecsét mellé kézzel kell odaírniuk a helyes címet és azonosítószámot, hogy a kismamák hozzájussanak a nekik járó állami támogatáshoz.

„De nem csökkent a centrumkórházak adatvágya sem, továbbra is rendszeresen kapják az adatbekérő nyomtatványokat és táblázatokat, szinte már a „bugyink színét” is tudják”

– háborgott a Szalainé P. Boglárka.

A FESZ védőnői alapszervezetének vezetőjével július elején beszélgettünk, pár nappal az a hungarikumnak nyilvánított rendszer átalakítása után, akkor a lapunknak nyilatkozó a Keszler Viktóriával, a Másállapotot a szülészetben! nőmozgalom aktivistájával egybehangzóan úgy nyilatkozott, rengeteg pluszteher és felelősség van védőnőkön. Keszler az átalakítás kapcsán úgy fogalmazott, jó törekvés lenne az egységes színvonal megteremtése a védőnői ellátásban, azonban ezt nem az OKFŐ általi „bekebelezés” fogja elhozni.

„Pedig egyértelmű a recept: az adatok gyűjtésére és elemzésére, a szolgáltatás igénybevevőivel és nyújtóival való beszélgetésekre támaszkodva a jó gyakorlatok összegzésére lett volna szükség. Ez mind nem történt meg.”