Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A balatonvilágosi polgármester a Hajózási Hatóságot is megpróbálta átverni a vízipark érdekében

Balatonvilágos polgármestere, Takács Károly letagadta a kormányhivatalnak, hogy a képviselő-testület megszavazta a vízi élménypark bérleti szerződésének visszavonását.

Azután, hogy július 26-án a képviselő-testület jogszerű önkormányzati határozattal vissszavonta a vízi élménypark működésének önkormányzati hozzájárulását.

Bár a polgármester nem szavazta meg az engedély visszavonását,  1 tartózkodás és 2 nem szavazattal az önkormányzat sztornózta a 19 500 négyzetméteres, zárt vízi élménypark még februárban megszavazott hozzájárulási határozatait – tudtuk meg az Aligai Fürdőegyesület közleményéből, amelyben a polgármester lemondását követelik.

„Nem kerül, illetve került visszavonásra és/vagy felülvizsgálatra” – írta az élménypark működéséhez feltételként álló üzemeltetési szerződés megkötéséhez szükséges önkormányzati hozzájárulásról Takács a Budapest Főváros Kormányhivatal Hajózási Hatóság részére küldött levelében.

A Hajózási Hatósága határozata: Takács Károly, balatonvilágos polgármestere letagadta, hogy az önkormányzat visszavonta a területhasználati engedélyt a vízi élménypark felépítéséhez. Forrás: Aligai Fürdőegyesület/facebook

Az Aligai Fürdőegyesület közleményéből kiderül, hogy a július 26-ai rendkívüli testületi ülés jegyzőkönyve szokatlan módon, két héttel az ülés után sem került feltöltésre a balatonvilagos.hu oldalra, így a Hajózási Hatóság nem kapott hivatalos információt az önkormányzat döntéséről. A Hatóság ügyféli bejelentésből és a sajtóból értesült róla, hogy a polgármester által küldött levél nem a valódi döntést tartalmazza.

Az ügy felülvizsgálatát követően a kormányhivatal határozatában közzétette, hogy:

„az ügyintézési határidőn belül az ellentmondások nem oldhatók fel, a létesítéshez elengedhetetlenül szükséges önkormányzati hozzájárulás kétséget kizáróan nem igazolt. Ennek következtében az ügyfél részére a létesítési engedély jogszerűen nem adható meg”.

Bukovszki András, Balatonvilágos önkormányzati képviselője és az Aligai Fürdőegyesület elnöke a szervezet vasárnapi lakossági fórumán elmondta, hogy példátlan az a gyakorlat, hogy egy hatóság egy ügyfél tájékoztatása, és a sajtó alapján hoz döntést egy polgármester teljesen valótlan nyilatkozatával szemben.

„Felháborító, hogy miután a polgármester egy ekkora közfelháborodást keltő ügyben a kezdetektől falunk ingatlantulajdonosainak, polgárainak érdekvédelme helyett a beruházó oldalán állt”

– jegyezte meg az Aligai Fürdőegyesület.

Az egyesület már korábban is kifejezte álláspontját, hogy szerintük abszurd az a helyzet, hogy előbb kelt a tiltakozó érintettek és az egyesület segítségére a Hajózási Hatóság, és előbb jutottak információkhoz a budapesti Kormányhivataltól, mint Balatonvilágos polgármesterétől.

napvilágra kerülésétől kezdve nagy felháborodás övezte Balatonvilágoson a legalább 7000 m² területet használó, a beruházó elmondása szerint azonban akár 2 hektáron is elterülő „vízisport élménypark” tervezetét.

Az Aligai Fürdőegyesület az alábbiakkal érvelt, hogy milyen problémákkal és visszásságokkal járhat az élménypark megnyitása:

  • Szabálytalan: az AFE szerint a beruházó B.Á.B. Numberone Go Kft. a képviselő-testület megtévesztésével jutott az önkormányzat hozzájárulásához. A 7000 négyzetméteres terület helyett 19.500 négyzetmétert kíván használni.
  • Önkényesen korlátozó, mivel lezárja a strand előtti vízterületet.
  • Környezetromboló: a tervezett vízisport létesítmény az AFE szerint nem rendelkezik környezetvédelmi hatástanulmánnyal. A motorcsónakos vonatást igénylő játékok – pl. vízibanán – keltette környezeti hatások is aggasztják a szervezetet. Véleményük szerint a motorcsónak zaja messzire elhallatszhat.
  • Sérti a kilátást a vízparton és a magasparton is.
  • Veszélyes: előfordulhat, hogy úszó vagy más fürdőző a bólyasor ellenére is a területre téved, ami a motorcsónakos játékokkal együtt életveszélyes helyzetet teremthet. A szervezet szerint a tervezett helyszínen nyáron előfordul, hogy a vízmélység mindössze 80-100 cm, vagyis nemcsak hogy simán besétálhatnak a strandolók, de ha felborul, a vízibanánnal is könnyen balesetet lehet szenvedni az Egyesület szerint.
  • Gazdasági, morális kár: Az önkormányzatnak az egész beruházásból éves szinten nettó 1 millió 300ezer forint haszna lesz. Ezt az önkormányzati fizetős strand területén egy 10m2 terület használatba bocsájtásáért kapja. A beruházó naponta több 100.000 Ft, szezononként több 10 millió forintos haszonnal számolhat.