Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy héttel a bezárás előtt több lakó sorsa bizonytalan a Zászlós munkásszállón

Frissítés, VII.26.

Az Indotek jelezte lapunknak, hogy jelen állás szerint ilyen vagy olyan módon, de valamennyi, még a szállón élő ember lakhatása biztosított július 31. után is. A cég levelében kifejtette, hogy a cikkben említett szervezetekkel, vagyis a Kiút Egyesülettel, a Máltai Szeretetszolgálattal, valamint a fővárossal együttműködve, illetve egyes esetekben konkrét anyagi segítséget nyújtva – pl. bérleti díjtartozások elengedése, bérlakás kauciójának ill. díjának támogatása – segítettek megoldani a kiköltöztetett korábbi lakók lakhatását.

Korábban írtuk:

Miután tavaly megmenekültek, idén mégiscsak utcára kerülhetnek a Jellinek Dániel ingatlanmogul-féle Indotek tulajdonában álló csepeli Zászlós munkásszálló lakói, akik közül nem sikerült mindenkinek elintézni a további lakhatását, derül ki az aHang közleményéből.

Az épületet jelen állás szerint július 31-ig kell elhagyniuk a lakóknak – egy négygyerekes családnak és további nyolc embernek egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsa.

„Felelősen gondolkodó és cselekvő vállalatként, mindazok számára, akik segítségért fordultak hozzánk, igyekeztünk minden segítséget megadni, függetlenül attól, hogy vállalatunknak alapvetően nem feladata és nem is kötelessége, hogy az eddig itt lakó emberek jövőbeni lakhatásáról gondoskodjon”

– írta az Indotek, miután a tavalyi alkalom után ismét felmerült a szálló bezárása.

Ennek ellenére június végén – mint a Partizán videójából kiderült – a szálló lakóit értesítették, hogy július végéig el kell hagyniuk az épületet, és mint láthatjuk – bár a cég önbevallása szerint Gyömrői úti szállóján is biztosított elhelyezést több embernek – nem sikerült mindenkinek a lakhatását megoldani. Pedig „a hátrányos helyzetben lévő gyermekek fejlődésének gátját jelentő tényezők csökkentése” is a cég céljai közé tartozik saját bevallása szerint.

Telefonon értük el a cég munkatársát, aki megerősítette, hogy együttműködnek a Kiút Egyesülettel a lakók elhelyezése érdekében. Azt azonban se az Egyesület, se az Indotek nem tudta megmondani, eddig pontosan milyen eredményeket értek el.

Tehát – mint a cég munkatársa elmondta – jelenleg az a legbiztosabb, hogy július 31-vel valamennyi, még a szállón tartózkodó embernek el kell hagynia az épületet.

Az Indotek munkatársa szerint csak ezután fognak tudni biztosat mondani a lakók további sorsával kapcsolatban. Hogy a jelenleg továbbra is a szállón lakó emberek sorsa mi lesz, arról nem tudott pontosabban nyilatkozni, ellenben jelezte, hogy a cég együttműködik a fővárosi önkormányzattal – amely egy szociálpolitikai tanácsadót is kijelölt a céghez – valamint a Máltai Szeretetszolgálattal.

Erről pontosabb részleteket azonban nem tudtunk meg, vagyis: noha a cég önbevallása szerint mindenkinek szeretne elhelyezést biztosítani – ami remélhetőleg így is lesz – az egyetlen biztos pont, hogy egy hét múlva mindenkinek el kell hagynia az épületet.

Mint tavalyi cikkünkben írtuk, akkor az energiaár-robbanásra hivatkozva zárta volna be a szállót Jellinek Dániel cége, az épületgépészetileg elavult épület üzemeltetési költsége ugyanis a cég szerint meghaladta volna a rentábilitás határát.

Némi politikai adok-kapok után – melynek keretében Karácsony Gergely főpolgármester felszólította Jellineket, az ország egyik leggazdagabb emberét, hogy mondjon le egynapi profitjáról a szálló lakói érdekében – megszületett a megegyezés Csepel önkormányzata és az Indotek között. Ennek jegyében a kerület vállalta a szálló üzemeltetésének pluszköltségeit, valamint együttműködik az Indotekkel további munkásszállók fejlesztése terén. Ezekben azonban a Zászlóssal szemben aligha kaphatnak helyet családok, ugyanis a tavalyi hírek szerint az újabb munkásszállókat kizárólag cégekkel és állami szervezetekkel kötött, szerződéses keretek között adnák bérbe. Gépészeti felújítás után ugyanez a sors vár a Zászlósra is.

Mint korábban írtuk, a jelenlegi lakhatási válságban a munkásszálló bár messze nem tökéletes megoldás, sok esetben olcsóbb lakhatást biztosíthat rászoruló családok számára. Az új szállókban ez a lehetőség viszont nem fog fennállni.