Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony a csepeli munkásszálló tulajdonosának: ha utcára küldi az embereket, gondoskodom róla, hogy minden jóérzésű budapesti mély megvetése kísérje önt

Ez a cikk több mint 1 éves.

Szerdán este számolt be arról az RTL Híradó, hogy bezárják a Csepel Művek területén lévő munkásszállást. A tulajdonos Indotek Group – amely az egyik leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel érdekeltsége – a megemelkedő rezsiköltségekkel indokolta a döntést.

Az RTL riportja szerint a lakók hétfőn egy kiragasztott cetliről tudták meg, hogy a háromszáz férőhelyes szálló bezár október 15-től. A tulajdonos szerint elég idejük van a lakóknak új helyet keresniük, az érintettek azonban másképp vélekednek erről. „Sokkot kapott mindenki” – fogalmazott egyikőjük.

Lakatos Dávid, aki két éve költözött a szállóra három gyermekével, elmondta, hogy egy hónapra több mint százezer forintot fizetett, egy lakás kaucióját azonban már nem tudná kifizetni.

„Számunkra nincs kiút, és nem tudunk elköltözni, mert nincs pénzünk arra, hogy egy kauciót kifizessünk, vagy a származásunk végett. Rengeteg roma család szorult ilyen helyzetbe”

– fogalmazott.

A Csepeli Önkormányzat már közölte, hogy nem tudnak érdemben segíteni a bajbajutottakon, mert nem rendelkeznek az ilyen helyzetekre üres lakáskapacitással.

Karácsony Gergely péntek reggel a Facebook-oldalán tett közzé egy nyílt levelet a szállót tulajdonló Jellinek Dánielnek.

„Mi nem ismerjük egymást, de olvastam, hogy ön nagyon gazdag ember. Tiborcz István egyik üzleti partnere, 100 milliárdos vagyonával a tizedik leggazdagabb a magyarok között.

Felszólítom hát, mondjon le egy napi profitjáról, és biztosítsa, hogy az ön tulajdonában lévő csepeli munkásszállón legyen fűtés, és ne kerüljön utcára az a csaknem 150 felnőtt és 50 gyerek, akik most ott élnek.

Bizonyára elkerülte a figyelmét, hogy ők, a munkásszálló lakói, valójában emberek. Éppen annyira emberek, mint azok, akik az ön luxusszállodáiban százezreket fizetnek egy-egy éjszakáért. Sőt, sokan közülük még gyerekek, akik az ön döntése miatt nemcsak a lakhatásukat veszítik el, hanem a családjukat is, hiszen a törvények alapján az utcára került gyerekeket a gyámhatóság elveszi szüleitől.

Ne jöjjön azzal, hogy megnövekedtek a költségek, mert higgye el, hogy költségnövekedésben nem tud velünk, a Fővárosi Önkormányzattal versenyre kelni. Mi mégse rakunk utcára senkit. Biztosíthatom arról, ha nem intézkedik tulajdonosként a munkásszálló bezárásának visszavonásáról, akkor gondoskodom róla, hogy minden jóérzésű budapesti polgár mély megvetése kísérje önt. Áldozza be egynapi profitját, cserébe nyugodtan alhat” – írta a főpolgármester.

Az elmúlt hónapokban elmélyülő energiaválságról, és az ebből is kibontakozó, az élet egyre több területén tapasztalható társadalmi krízisről igyekszünk minden nap beszámolni, és mélyebb értelmezési keretet kínálni. Ezek a cikkeink a  #megszorítások és a #válság címkék alatt találhatóak.