Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Önmérsékletre szólít fel a 200 ember lakhatását felszámoló Indotek Group

Ez a cikk több mint 1 éves.

Nyílt levelet írt a csepeli munkásszállás bezárása ügyében a tulajdonos Indotek Group Karácsony Gergely főpolgármesternek, miután az felszólította a céget arra, hogy „mondjon le egy napi profitjáról, és biztosítsa, hogy a tulajdonában lévő csepeli munkásszállón legyen fűtés, és ne kerüljön utcára az a csaknem 150 felnőtt és 50 gyerek, akik most ott élnek.”

A cég közleményében sajnálkozását fejezi ki, hogy a főpolgármester szerintük „a széles kontextusból kiemelve, résztényekre támaszkodva kérte számon a társaságot”,

pedig állításuk szerint ők időben értesítették a munkásszállás lakóit a bezárásról, miután a helyi szolgáltató nyár végén felmondta a a hősszolgáltatási szerződést.

A cég szerint a lakók „egyébként piaci alapon fizettek, és módjukban áll, hogy piaci alapon béreljenek máshol szállást”.

Az Indotek közleményében felajánlotta a szálló üzemeltetését a Fővárosnak a téli hónapokra, valamint közös támogatási program létrehozására szólít fel, amelynek összegéről és a cég által vállalt önrészéről egyelőre semmit nem tudni (az ügyben a Mérce érdeklődött a cégnél, mihelyt válaszoltak, frissítjük a cikket).

Ahogyan arról korábban mi is írtunk, múlt hét közepén számolt be arról az RTL Híradó, hogy bezárják a Csepel Művek területén lévő munkásszállást. A tulajdonos Indotek Group – amely az egyik leggazdagabb magyar, Jellinek Dániel érdekeltsége – a megemelkedő rezsiköltségekkel indokolta a döntést.

Az RTL riportja szerint a lakók hétfőn egy kiragasztott cetliről tudták meg, hogy a háromszáz férőhelyes szálló bezár október 15-től. A tulajdonos szerint elég idejük van a lakóknak új helyet keresniük, az érintettek azonban másképp vélekednek erről. „Sokkot kapott mindenki” – fogalmazott egyikőjük.

Karácsony Gergely péntek reggel a Facebook-oldalán tett közzé egy nyílt levelet a szállót tulajdonló Jellinek Dánielnek.

„Mi nem ismerjük egymást, de olvastam, hogy ön nagyon gazdag ember. Tiborcz István egyik üzleti partnere, 100 milliárdos vagyonával a tizedik leggazdagabb a magyarok között.

Felszólítom hát, mondjon le egy napi profitjáról, és biztosítsa, hogy az ön tulajdonában lévő csepeli munkásszállón legyen fűtés, és ne kerüljön utcára az a csaknem 150 felnőtt és 50 gyerek, akik most ott élnek.

Bizonyára elkerülte a figyelmét, hogy ők, a munkásszálló lakói, valójában emberek. Éppen annyira emberek, mint azok, akik az ön luxusszállodáiban százezreket fizetnek egy-egy éjszakáért. Sőt, sokan közülük még gyerekek, akik az ön döntése miatt nemcsak a lakhatásukat veszítik el, hanem a családjukat is, hiszen a törvények alapján az utcára került gyerekeket a gyámhatóság elveszi szüleitől.

Ne jöjjön azzal, hogy megnövekedtek a költségek, mert higgye el, hogy költségnövekedésben nem tud velünk, a Fővárosi Önkormányzattal versenyre kelni. Mi mégse rakunk utcára senkit. Biztosíthatom arról, ha nem intézkedik tulajdonosként a munkásszálló bezárásának visszavonásáról, akkor gondoskodom róla, hogy minden jóérzésű budapesti polgár mély megvetése kísérje önt. Áldozza be egynapi profitját, cserébe nyugodtan alhat” – írta a főpolgármester.

Az Indotek Group közleménye

1. Az Indotek Group tulajdonában lévő csepeli Zászlós Szálló hőszolgáltatási szerződését a helyi szolgáltató a nyár végén felmondta, új megállapodást – az Indotek Group ez irányú törekvései ellenére – azóta sem sikerült tető alá hozni. A tulajdonos mérlegelte valamennyi elérhető racionális alternatív fűtési megoldást, ám azok kiugróan magas, fenntarthatatlan költsége miatt úgy döntött, hogy a szigeteletlen épületben üzemelő szállást bezárja. A piaci alapon üzemeltetett munkásszállás bérlőit és lakóit, akik egyébként piaci alapon fizettek, és módjukban áll, hogy piaci alapon béreljenek máshol szállást, a döntésről időben értesítette.
2. Ezzel a folyamattal párhuzamosan az Indotek Group értesítette a helyi és a fővárosi önkormányzatot, továbbá az illetékes szerveket a sajnálatos helyzetről. Az Indotek Group megkeresésére azóta sem reagált egyik szervezet sem.
3. A 23 éve alapított, piaci alapon működő Indotek Group tisztában van a megnövekedett energiaáraknak az üzemeltetésében álló közösségi terekre és szálláshelyekre – irodaházak, bevásárlóközpontok, munkásszállók, szállók, szállodák stb. – gyakorolt negatív hatásával, és minden erőforrásával arra fókuszál, hogy az energiaár-robbanás és az infláció ellenére is biztosítsa azok zavartalan működését.
4. A jelenlegi energiaválságban és az ebből adódó nehéz gazdasági helyzetben az Indotek Group mind meghatározó piaci szereplőként, mind felelős munkaadóként sajnálattal vette tudomásul Karácsony Gergely nyílt levelét, amelyben a Főpolgármester Úr a széles kontextusból kiemelve, résztényekre támaszkodva kérte számon a társaságot. Biztosak vagyunk benne, hogy ha a Főpolgármester Úr tisztában lenne valamennyi ténnyel, árnyaltabban látná ezt a rendkívül nehéz és összetett kérdést.
5. Az Indotek Group ugyanakkor kifejezetten örül a nyílt levélnek – különösen, hogy a társaság eddigi segítségkéréseire a Zászlós Szálló ügyében semmi válasz nem érkezett –, megítélése szerint az ugyanis megteremti a lehetőségét egy őszinte diskurzusnak. A társaságnak erős meggyőződése, hogy a minden iparágat és szolgáltatót drasztikusan érintő energiapiaci válsághelyzet negatív következményei az önkormányzatok és a magánvállalatok kölcsönös bizalomra épülő együttműködésével lesznek csak minimalizálhatók.
6. Az Indotek Group épp ezért őszinte és konstruktív egyeztetésre hívja a Fővárost, reménykedve, hogy vagdalkozás- és vádaskodásmentesen is lehetséges megoldást találni a közös problémára. A társaság emellett arra is kéri a Fővárost, hogy saját hatáskörében jelölje meg azt a szervezetet, amely gondoskodó segítséget tud nyújtani a munkásszálló esetlegesen szociálisan rászoruló lakói számára. Az Indotek Group ugyanis szeretné a kapcsolatot felvenni ezzel a szervezettel.
7. Szándéka komolyságának alátámasztásaként az Indotek Group a Fővárossal közös támogatási program elindítására tesz javaslatot. A társaság egyrészt saját társadalmi felelősségvállalási programjának terhére lakhatási céltámogatási alapot nyit a szálló lakói számára, és arra kéri a Fővárost, hogy ebben vegyen részt saját teherviselési képessége arányában. Emellett felajánlja a szálló üzemeltetését a Főváros számára a téli hónapokra, és erre a célra is örömmel irányít át támogatást társadalmi felelősségvállalási programjából.
8. Az Indotek Group fontosnak tartja kiemelni, hogy alapítása óta rendkívül aktív a társadalmi felelősségvállalás területén. A társaság célja, hogy hosszú távú, fenntartható, hathatós segítséget nyújtson hátrányos helyzetben lévő csoportoknak, valamint a jövő generációinak. Erre a célra az elmúlt két, Covidtól terhelt évben is több száz millió forintot fordított.
9. Végezetül az Indotek Group fontosnak tartja hangsúlyozni, és erre buzdít minden gazdasági, társadalmi és politikai szereplőt, hogy tanúsítson önmérsékletet, illetve segítő szándékot egymáshoz ebben a mindenki számára rendkívül nehéz helyzetben. Valós, fenntartható megoldást csak közösen tudunk elérni.

Az elmúlt hónapokban elmélyülő energiaválságról, és az ebből is kibontakozó, az élet egyre több területén tapasztalható társadalmi krízisről igyekszünk minden nap beszámolni, és mélyebb értelmezési keretet kínálni. Ezek a cikkeink a  #megszorítások és a #válság címkék alatt találhatóak.